MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γιατί το HBO απέσυρε την ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»;

Το HBO Max απέσυρε προσωρινά την κλασική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» από την ταινιοθήκη του, καθώς απεικονίζει ρατσιστικά στερεότυπα.

Monopoli Team

Την Τρίτη 9 Ιουνίου, η συνδρομητική πλατφόρμα HBO Max απέσυρε την ταινία του 1939, «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» από την ταινιοθήκη του, με αφορμή τις διαδηλώσεις για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική.

«Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» είναι προϊόν της εποχής του και απεικονίζει μερικές από τις εθνικιστικές και φυλετικές προκαταλήψεις που δυστυχώς, ήταν συνηθισμένες στην αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και είναι λάθος σήμερα, και πιστεύουμε πως το να διατηρήσουμε αυτήν την ταινία χωρίς εξήγηση και αποκήρυξη αυτών των απεικονίσεων θα ήταν ανεύθυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας.

Σκηνή από την ταινία.

Η ταινία θα επιστρέψει ξανά στη πλατφόρμα, όμως θα συνοδεύεται από μια συζήτηση για το ιστορικό υπόβαθρο και το περιεχόμενό της, καθώς «για να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και χωρίς διακρίσεις μέλλον, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την ιστορία μας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πλατφόρμας.

Η ταινία «κατέβηκε» μετά τη δημοσίευση άρθρου από τον σεναριογράφο της ταινίας «12 Χρόνια Σκλάβος», John Ridley, που ζητούσε να αποσυρθεί η ταινία από την πλατφόρμα, γιατί «ρομαντικοποιεί τον ρατσισμό και προωθεί ρατσιστικά στερεότυπα».

Clark Gable και Vivienne Leigh στο «Όσα παίρνει ο Άνεμος».

Υπενθυμίζουμε ότι η ταινία διαδραματίζεται σε μια φυτεία έξω από την Ατλάντα μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και αφηγείται την ιστορία αγάπης της Scarlett O’Hara (Vivienne Leigh), της κόρης ενός ιδιοκτήτη φυτείας, και του Rhett Butler (Clark Gable), ενός αριστοκράτη από το Νότο. Η ταινία θεωρείται κλασική και μια από τις σημαντικότερες που έχουν κυκλοφορήσει, όμως ανά καιρούς, έχει λάβει κριτικές για την απεικόνιση της δουλείας και των μαύρων ως σκλάβων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ8 βιβλία για τον ρατσισμό που αξίζει να διαβάσετε12.09.2018

Ο θάνατος του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις ενάντια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αστυνομική βία, με διάφορα τηλεοπτικά σόου να δέχονται κριτική, λόγω απεικόνισης της βίας ή του ρατσισμού.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b