MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Μοσκώβ-Σελήμ», «Late Night» και άλλες παραγωγές στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εμπλουτίζει το πρόγραμμά του, για 7η συνεχόμενη εβδομάδα, με youtube πρεμιέρες παραστάσεων, ταινιών, συναυλίες, διαλέξεις και πολλές ακόμη πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Δημήτρης Ξανθόπουλος, «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού (2016) | Φωτογραφία; Stavros Habakis
Monopoli Team

Onassis USA

Simon Critchley, Let’s Walk with Fiona Shaw

Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 47 λεπτά

Ο φιλόσοφος και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Σάιμον Κρίτσλεϊ, παρουσιάζει μια σειρά από περιπατητικές συζητήσεις με τον γενικό τίτλο «Let’s Walk», στις οποίες συμμετείχαν διάσημοι καλεσμένοι του, με αφορμή την έκθεση «Emotions» που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2017 (και στη συνέχεια στην Ελλάδα, στο Μουσείο της Ακρόπολης). Μια σειρά συναντήσεων όπου η τέχνη, η λογοτεχνία και η φιλοσοφία συναντούν την αρχαιολογία. Μία από αυτές που συμμετείχαν ήταν η διάσημη Ιρλανδή ηθοποιός Fiona Shaw, που περιπλανήθηκε στην έκθεση «Emotions» και πήρε μέρος σε μια διορατική συζήτηση εμπνευσμένη από τα εκθέματα.

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Simon Critchley, «Let’s Walk with Fiona Shaw» (2017)

Podcast

Simon Critchley, «Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος»

Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, φιλόσοφος, συγγραφέας, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο New School και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, θεωρεί πως η ανάγνωση του έργου «Είναι και Χρόνος» του Martin Heidegger μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Και επιχειρεί, με τη συγκεκριμένη σειρά podcasts, να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβεί αυτή η αλλαγή.

Το «Apply-degger» είναι μια μεγάλης φόρμας καταβύθιση στο πιο σημαντικό βιβλίο φιλοσοφίας των τελευταίων 100 ετών. Κάθε επεισόδιο παρουσιάζει μία από τις βασικές έννοιες της φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ. Όταν ολοκληρωθούν, τα επεισόδια θα παρουσιάζουν το σύνολο αυτού του έργου σε όσους διακατέχονται από περιέργεια, σοβαρότητα και ενδιαφέρον, αλλά απλώς δεν έχουν τον χρόνο να στρωθούν και να διαβάσουν τις 437 πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου. Ο Κρίτσλεϊ ευελπιστεί, με τη σειρά αυτή, να αναδείξει τα πεδία εφαρμογής που μπορεί να βρει η σκέψη του εγχειρήματος του Χάιντεγκερ στην καθημερινή ζωή, με τρόπο διαφωτιστικό, εμψυχωτικό και ωφέλιμο.

Με τις αργές, καθαρές και ενδελεχείς εξερευνήσεις των ιδεών του Χάιντεγκερ στο «Είναι και Χρόνος», ο Κρίτσλει έχει την πεποίθηση πως «η γνήσια φιλοσοφία μπορεί να εξηγηθεί με απλότητα και σαφήνεια. Αλλά αυτό χρειάζεται κάποιον χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα. Πρέπει λοιπόν να κατεβάσουμε ρυθμούς, να πάρουμε τον χρόνο μας, να ανοίξουμε τα αφτιά μας και να σκεφτούμε σε βάθος. Για μία φορά, ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο.» Αυτή την εβδομάδα διατίθενται τα τρία πρώτα επεισόδια: Το εγχείρημα του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος, Κόσμος, Χώρος.

*Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: Το εγχείρημα του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος: 50 λεπτά, Κόσμος: 59 λεπτά, Χώρος: 51 λεπτά

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b