MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρωάδες», αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη και άλλα στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εμπλουτίζει το πρόγραμμά του και αυτή την εβδομάδα, με παραστάσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα εκτενές αφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Ωνάση
«Τρωάδες» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Θεόδωρος Τερζόπουλος | Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
Monopoli Team

Από τις 24 Απριλίου προστίθενται και άλλες παραγωγές στο δραστήριο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube, που ήδη φιλοξενεί έργα σπουδαίων δημιουργών και στοχαστών, όπως είναι οι Akram Khan, Werner Herzog, Guerilla Girls, Paul Giamatti, Δημήτρης Νανόπουλος, Maira Kalman, Paul Holdengräber, Simon Critchley, Λένα Κιτσοπούλου, Δημήτρης Καραντζάς, Αργυρώ Χιώτη και Vasistas, Άρης Μπινιάρης, RootlessRoot, Πατρίσια Απέργη, Blaine Reininger.

Στέγη

Λενιώ Κακλέα, «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις» | Φωτογραφία: Marc Domage

Τι θα περιλαμβάνει το καινούριο πρόγραμμα:
  • Έως την Κυριακή 26 Απριλίου, μπορούμε να δούμε τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.
  • Το ίδιο βράδυ, την Κυριακή 26 Απριλίου στις 21:00, το Ίδρυμα Ωνάση μάς ταξιδεύει σε έναν άλλο υποβλητικό και συμβολικό τόπο, το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, όπου θα παρακολουθήσουμε σε YouTube live premiere τις διαπολιτισμικές «Τρωάδες» του Ευριπίδη, με τη μοναδική ματιά του Θεόδωρου Τερζόπουλου (η παράσταση θα παραμείνει στο κανάλι έως τις 6 Μαΐου).
  • Το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 21:00, μπορείτε να απολαύσετε μια σπάνια συνεργασία: τη «Συγκατοίκηση» του Κωνσταντίνου Βήτα με το ARTéfacts ensemble το 2013, όταν η σύγχρονη μουσική και η pop-electronica «συγκατοίκησαν» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.
  • Από την Παρασκευή 24 Απριλίου, η Λενιώ Κακλέα με την τελευταία της δουλειά, «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις», ανιχνεύει, μέσα από το σώμα, το κοινωνικό τοπίο της Ευρώπης, όπως ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία.
  • Ο Άρης Λάσκος και η Αναστασία Γιαννάκη ανεβάζουν έφηβους μαθητές στη σκηνή, στην παράσταση «Λίγα Τετραγωνικά» που παρουσιάστηκε στο Onassis Youth Festival 2019 και η οποία διαρκεί όσο περίπου μία σχολική ώρα, κατά την οποία το σώμα των εφήβων μπορεί να περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά, αλλά το μυαλό τους διανύει τεράστιες αποστάσεις.
  • Και επειδή το άγνωστο έλκυε πάντα τον άνθρωπο, επιλεγμένα παλαίτυπα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης γίνονται αφορμή για μια ιστορική ανάλυση των προσπαθειών εξερεύνησής του –από την αυγή των νεότερων χρόνων και με τελευταίο όριο τη μεγάλη πρόκληση του Διαστήματος– από Καθηγητές Διαστημικής Φυσικής και Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εκδήλωση με τίτλο «Η Έλξη του Αγνώστου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, διαθέσιμη online12.09.2018

Εκδηλώσεις για τον Καβάφη

Τέλος, αυτή η εβδομάδα, στο ψηφιακό κανάλι του ιδρύματος Ωνάση, είναι αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό μας ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη, καθώς στις 29 Απριλίου είναι η επέτειος γέννησης και θανάτου του. Βλέπουμε πώς έχουν προσεγγίσει τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη πανεπιστημιακοί ερευνητές, μαθητές και καλλιτέχνες, μέσα από προγράμματα και δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση και ανακαλύπτουμε στιγμές της ζωής του ποιητή. Από την Παρασκευή 24 Απριλίου μπορείτε:

  •  Να παρακολουθήσετε τον Daniel Mendelsohn σε μια συναρπαστική συζήτηση γύρω από τον Αλεξανδρινό ποιητή με τον Δημήτρη Παπανικολάου, να δείτε πώς συνδέεται το καβαφικό αρχείο με αρχεία άλλων λογοτεχνών του Μεσοπολέμου στο σεμινάριο «Από το Καβαφικό Αρχείο στο Λογοτεχνικό Πεδίο του Μεσοπολέμου».
  • Να ανακαλύψετε πρωτότυπα εικαστικά έργα από τους Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Μαρία Βαρελά, Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, Βασίλη Ψαρρά, εμπνευσμένα από το έργο του Καβάφη στους «Εικαστικούς Διαλόγους 2013».
  • Να εμπνευστείτε από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο»

Και οι δράσεις στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση δεν σταματούν εδώ.

Αναλυτικά το ψηφιακό πρόγραμμα του ψηφιακού καναλιού Ιδρύματος Ωνάση 24-30/4:

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b