MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με μια ιστορία από τη Σλοβενία…

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, τη μέρα δηλαδή που γεννήθηκε στη Δανία ένας από τους πιο αγαπημένους μας συγγραφείς, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Στη μεγαλύτερη γιορτή του παιδικού βιβλίου σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο αναλαμβάνει μια διαφορετική χώρα -από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ)- να φτιάξει την αφίσα και να στείλει σ’ όλα τα παιδιά μια ιστορία, ενθαρρύνοντάς τα να παίζουν, να διαβάζουν και να ονειρεύονται με τα βιβλία.

Φέτος ήταν η σειρά της Σλοβενίας. Από τη Σλοβενία λοιπόν μας έρχεται η αφίσα του Damijan Stepančič, που αναρτήθηκε από το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης, και τυπώθηκε με τη φροντίδα των εκδ. Πατάκη, αλλά και η υπέροχη ιστορία του Σλοβένου συγγραφέα Peter Svetina που μας εξηγεί γιατί να διαβάζουμε βιβλία…

Πείνα για λέξεις

του Peter Sventina
Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς

Εκεί που μένω, οι θάμνοι πρασινίζουν αργά τον Απρίλη ή νωρίς τον Μάη και σύντομα γεμίζουν με κουκούλια από πεταλούδες. Αυτά τα κουκούλια μοιάζουν με μπαλίτσες από βαμβάκι ή με κουφέτα και οι νύμφες τους καταβροχθίζουν φύλλο το φύλλο μέχρι που οι θάμνοι απογυμνώνονται.

Όταν όμως οι νύμφες γίνουν πεταλούδες και πετάξουν, οι θάμνοι δεν είναι κατεστραμμένοι. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ξαναγίνονται πράσινοι πάλι και πάλι.

Έτσι μοιάζει ο συγγραφέας, έτσι μοιάζει ο ποιητής. Κατασπαράζονται, μένουν κατάστεγνοι από ιστορίες και ποιήματα, που, όταν ολοκληρωθούν, πετούν μακριά, μπαίνουν μέσα σε βιβλία και βρίσκουν τους αναγνώστες τους. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι.

Και τι συμβαίνει μ’ εκείνα τα ποιήματα και τις ιστορίες;

Ξέρω ένα αγόρι που έπρεπε να κάνει κάποια εγχείρηση στο μάτι του. Για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση, έπρεπε να ξαπλώνει μόνο από τη δεξιά πλευρά και μετά δεν έπρεπε να διαβάζει τίποτα για έναν μήνα. Όταν τελικά ξαναπήρε στα χέρια του ένα βιβλίο έπειτα από ενάμιση μήνα, ένιωσε σαν να κατάπινε λέξεις μ’ ένα κουτάλι από μια γαβάθα. Σαν να τις έτρωγε. Πραγματικά τις έτρωγε.

Ξέρω κι ένα κορίτσι που, όταν μεγάλωσε, έγινε δασκάλα. Μου είπε: Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τους διάβασαν παραμύθια έχουν στερηθεί κάτι σημαντικό.

Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή.

Όταν πεινάει κάποιος ή διψάει, το στομάχι του γουργουρίζει και το στόμα του στεγνώνει. Οι πεινασμένοι γυρεύουν να φάνε κάτι, ένα κομμάτι ψωμί, ένα πιάτο ρύζι ή δημητριακά, λίγο ψάρι ή μια μπανάνα. Όσο περισσότερο πεινούν, τόσο στενεύει ο οπτικός τους ορίζοντας, ώσπου παύουν να βλέπουν ό,τι δεν είναι τροφή για να τους χορτάσει.

Η πείνα για λέξεις εκδηλώνεται διαφορετικά. Μοιάζει με θλίψη, με λήθη, με αυθάδεια. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιου είδους πείνα δε νιώθουν πως η ψυχή τους τρέμει από το κρύο κι ότι προσπερνούν τους εαυτούς τους χωρίς να το προσέχουν. Ένα μέρος του κόσμου τους εξαφανίζεται χωρίς να το γνωρίζουν.

Αυτού του είδους η πείνα χορταίνεται με ποίηση και ιστορίες.

Υπάρχει όμως ελπίδα για όσους δεν έχουν ποτέ αφεθεί ν’ απολαύσουν τις λέξεις, για να χορτάσουν αυτή την πείνα;
Υπάρχει! Το αγόρι που είπαμε διαβάζει κάθε μέρα. Το κορίτσι έγινε δασκάλα και διαβάζει στους μαθητές της. Κάθε Παρασκευή. Κάθε βδομάδα. Αν κάποια φορά το ξεχάσει, της το θυμίζουν τα παιδιά.

Και τι γίνεται με τον συγγραφέα και τον ποιητή; Καθώς έρχεται το καλοκαίρι, θα πρασινίσουν πάλι. Και πάλι θα στεγνώσουν από ιστορίες και ποιήματα, που θα πετάξουν μακριά προς κάθε κατεύθυνση. Πάλι και πάλι.

Διαλέγουμε και προσφέρουμε βιβλία στους αναγνώστες του Monopoli.gr

Από σήμερα λοιπόν, θα διαλέγουμε βιβλία, μαζί με ήρωες, εικονογράφους και συγγραφείς που θα μας δίνουνε ιδέες, και θα μας τσιγκλάνε μέσα από τα βιβλία τους.

ΕΝΩ, κάποια απ’ αυτά… θα κληρώνονται και θα έρχονται στο σπίτι σας.

Να, όπως ο Andre Letria… μέσα από τις εκδ. ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, που μας εξηγεί τι θα γινότανε αν ήμασταν βιβλία!

Περισσότερα από Βιβλία