MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιωργής Τσουρής νικητής του φετινού Βραβείου «Δημήτρης Χορν»

Τον σταυρό του Δημήτρη Χόρν θα φοράει για ένα χρόνο ο Γιωργής Τσουρής.

author-image Στέλλα Χαραμή

Απ’ την ψυχή, ως την ψυχή. Με ανάλογο συναίσθημα δόθηκε το 20ο βραβείο στην ιστορία του βραβείου Χορν. Και ήταν η σειρά του Γιωργή Τσουρή για να το παραλάβει. Κλείνοντας έναν υπέροχο κύκλο διακρίσεων ή ανοίγοντας έναν καινούργιο που κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει.

Ο ηθοποιός (αλλά και συγγραφέας, μουσικός και σκηνοθέτης) Γιωργής Τσουρής με περισσή αλλά γλυκιά αμηχανία στάθηκε στο πλευρό του περσινού νικητή Μιχάλη Συριόπουλου, φόρεσε το σταυρό του Χορν στο στήθος κι άρχισε να μοιράζεται τη χαρά του πρώτα με τους δικούς του ανθρώπους: Τους συμπρωταγωνιστές του στα «170 τετραγωνικά» και τον σκηνοθέτη του Γιώργο Παλούμπη. Αφιερώνοντας το, εν συνεχεία, στην οικογένεια του, στην γυναίκα του και συνάδελφο του Βάλια Παπακωνσταντίνου, στους γονείς του Νάγια και Ανδρέα Τσουρή και στον αδελφικό και αδικοχαμένο φίλο του, Βαγγέλη Ρωμνιό – με τον οποίο συνδημιούργησαν την μεγάλη επιτυχία, του «Χαρτοπόλεμου».

Ο νικητής Γιωργής Τσουρής με την γυναίκα του και συμπρωταγωνίστρια του στα “170 τετραγωνικά” Βάλια Παπακωνσταντίνου και τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Παλούμπη.

‘Ηταν (σχεδόν) όλοι εκεί

Απ’ την ψυχή, ως την ψυχή. Γιατί πριν ανέβει ο Γιωργής Τσουρής στην σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Χορν» και πριν γίνει ο 20ος νικητής του, το παρελθόν του θεσμού εμφανιζόταν λαμπρό πίσω από την κόκκινη κουρτίνα (σημειώθηκαν δυο απουσίες του ασθενούς Μιχάλη Σαράντη και του Κώστα Γάκη που βρίσκεται στην Αμερική για επαγγελματικούς λόγους). Από τον παρθενικό κάτοχο του σταυρού, τον Δημήτρη ‘Ημελλο και την πρώτη «χρυσή» φουρνιά των νικητών (Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης) στην καρδιά του θεσμού που ωρίμαζε (Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος) μα και στους new comers (Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Νιάρρος και Μιχάλης Συριόπουλος), όλοι έβαλαν τα λόγια του Χατζιδάκι από το τραγούδι «Ο Ηθοποιός» στο στόμα τους-  ως ζωντανή και σάρκινη μαρτυρία για την διαδρομή του θεσμού μέχρι σήμερα.

Κάδρο νικητών. Οι 17 από τους 19 κατόχους στην ιστορία του βραβείου Χορν σε μια επετειακή selfie.

Μια ολόκληρη γενιά πρωταγωνιστών

‘Ολοι εκείνοι για τους οποίους ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος είπε πως συγκροτούν «μια πολύ σημαντική γενιά ηθοποιών, μορφωμένων και ψαγμένων» και που «κανείς δεν εξελίχθηκε ως λιγότερο σημαντικός όσο προχωρούσε η καριέρα του». Όλοι εκείνοι που για τον Σταμάτη Φασουλή  – τον ιθύνοντα νου του θεσμού – είναι εδώ και χρόνια οι στυλοβάτες του ελληνικού θεάτρου. «Το θέατρο δεν μας έχει ανάγκη, εμείς το έχουμε ανάγκη. Κι εμένα το θέατρο μου φέρθηκε καλά, πολύ καλά. Και θέλησα να του κάνω ένα δώρο, ως αντίδωρο για όσα μου προσέφερε» είπε χαρακτηριστικά. «Έτσι γεννήθηκε το βραβείο Χορν κι εύχομαι να συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς».

Από την ψυχή, ως την ψυχή – για έναν ακόμα λόγο. Γιατί απόψε – που η βραδιά της βράβευσης έγινε μετά από πολλή σκέψη υπό το φόβο της διάδοσης του κορονοϊου – ο Δημήτρης Χορν γεννιόταν πριν από 99 χρόνια.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b