MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φάμε ψάρι στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα (και μετά);

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε τέσσερα μαγαζιά που στήνουν τα πιο γενναία και τίμια τραπέζια για ψάρι στην Αθήνα για να κάνετε Κούλουμα παραδοσιακά και πάνω απ’ όλα γευστικά!

author-image Μαριάννα Κουρκούνη

Εκτός από το πέταγμα του αετού, η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας επιβάλλει το τραπέζι σας να αναστενάξει από εδέσματα όπως λαγάνα, γίγαντες, ντολμαδάκια, όσπρια, τουρσιά και φυσικά θαλασσινά. Όμως, ακόμα και αν δεν καταφέρετε να φύγετε φέτος τριημεράκι, δεν χάλασε και ο κόσμος. Τα πιο μάχιμα στέκια, που έχουν αναγάγει το θέμα “ψάρι στην Αθήνα” σε τέχνη, παραμένουν στις επάλξεις, ανάβουν κουζίνες και βάζουν τα δυνατά τους για να περάσετε καλά. Και αν δεν προλάβετε τραπέζι εκείνη τη μέρα, θυμηθείτε πως η Σαρακοστή ξεκινά. Αφορμή να αναθερμάνετε τη σχέση σας με τα ψαρικά.

Ψαροχώρι

Ένα θαλασσινό κύμα γεύσης σκάει εδώ και δύο χρόνια στους Αμπελόκηπους, μια ανάσα από τη Μαβίλη. Το Ψαροχώρι που άνοιξε τον Απρίλη του 2018, έχει ήδη έχει κερδίσει την εύνοια κάθε ψαροφάγου, που αναζητά καλό και φρέσκο ψάρι στην Αθήνα. Η φιλοσοφία του μαγαζιού βασίζεται στην καθαρότητα των γεύσεων χωρίς εφέ, που θυμίζουν εποχές προ τηλεοπτικής γαστρονομίας.

Αυτή η καθαρότητα των γεύσεων έρχεται και δένει με τον χώρο. Ο συνδυασμός του λευκού και του ανοιχτόχρωμου ξύλου ξεκουράζει το μάτι και δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης καθώς τρώτε. Οι λάτρεις του minimal ντεκόρ θα εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι το Ψαροχώρι απέφυγε μαεστρικά το κλισέ του κυκλαδίτικου μπλε, που αν μη τι άλλο θα “κλωτσάγε” στο αστικό περιβάλλον.

Η κουζίνα

Όσο πιο σίγουρο είναι ένα μαγαζί για τις γεύσεις του, τόσο πιο λίγες κινήσεις εντυπωσιασμού χρειάζεται να κάνει. Γι’ αυτό και όσο και αν ψάξετε στον κατάλογο, δεν θα βρείτε άγνωστη λέξη ή περιγραφές-σιδηρόδρομους που φλερτάρουν με το ανέκδοτο. Λιτό στο μάτι αλλά μεγάλο στη γεύση, το μενού ανανεώνεται με πιάτα ημέρας, με ό,τι φρέσκο φέρει ο ψαράς από την Κάλυμνο, τη Μυτιλήνη, την Εύβοια κ.ά μέρη. Αγιορείτικος μπακαλιάρος, σφυρίδα με πράσο και σέλινο, γιουβέτσι με μύδια, κουτσομούρα στο τηγάνι, λιγκουίνι με θαλασσινά είναι ανάμεσα στις πιο δελεαστικές επιλογές. Συνδυάστε τα με επιλογές από ταπεινά πλην τίμια ορεκτικά, όπως φάβα, ταραμοσαλάτα, κολοκυθάκια αλλά και χταπόδι σχάρας, γαρίδες ούζου κ.λπ.

Γευστικό και οπτικό highlight είναι το ψάρι ημέρας (σφυρίδα, συναγρίδα, στύρα) σε κρούστα αλατιού, που έρχεται μπροστά σας και κυριολεκτικά ανάβει φωτιές. Πρόσφατα το Ψαροχώρι ανανέωσε τον κατάλογο κρασιών του και πλέον διαθέτει 25 ετικέτες ελληνικού αμπελώνα. Και επειδή χώρος για γλυκό υπάρχει πάντα, ισορροπήστε την αλμύρα με λίγο ζάχαρη, διαλέγοντας ανάμεσα στα πιο γλυκά… γλυκά: το προφιτερόλ ή το γαλακτομπούρεκο.
Τσόχα 21, Αθήνα, 210 6438691.
Βρείτε το Ψαροχώρι online, σε facebook & instagram

Το Υπερωκεάνειον

Εδώ και σχεδόν έντεκα χρόνια, το Υπερωκεάνειον γράφει την δική του γευστική ιστορία στο Χατζηκυριάκειο. Το όνομα στην ταμπέλα δεν είναι τυχαίο, εάν σκεφτείτε πως μόλις 200 -το πολύ 300- μέτρα από το σημείο του μαγαζιού, έλυναν τα καράβια για τα υπερατλαντικά ταξίδια τους γεμάτα μετανάστες. Ενδεικτικά, σε περίοπτη θέση θα δείτε την αφίσα του ελληνικού υπερωκεανείου “Ολυμπία”, που έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χάλιφαξ-Νέα Υόρκη.

Από άποψη διακόσμησης, το Υπερωκεάνειον ξεφεύγει από το τυπικό νησιωτικό φολκλόρ και παντρεύει στοιχεία του καφενέ και του παραδοσιακού μας μπακάλικου. Τενεκεδάκια, κονσέρβες, συλλεκτικά αντικείμενα και παλιομοδίτικα τραπεζοκαθίσματα βγάζουν μια νοσταλγία για άλλες εποχές, τότε που πιθανότατα η κουζίνα ήταν αποθήκη ναυτικού εξοπλισμού. Το εσωτερικό που μοιάζει με σετ ταινίας του ’40 και του ’50, ντύνουν διαφημίσεις του ΕΟΤ της ανάλογης εποχής. Τόσο η τοποθεσία του σε ιστορικό σημείο του Πειραιά, όσο και η καταγωγή του ιδιοκτήτη από Κίμωλο, δεν μπορεί παρά να σας ανοίγουν την όρεξη για φρέσκο ψάρι.

Η κουζίνα

Το Υπερωκεάνειον δηλώνει περήφανο για το μαριναρισμένο λαυράκι του πάνω σε ρόκα, το κριθαρότο με θαλασσινά και τις σαρδέλες ψητές, που θα παρκάρουν στο τραπέζι σας πάνω σε ψωμί. Εξίσου λιγουρευτό είναι το καλαμάρι με συνοδεία σάλτσας πιπεριάς και η σουπιά με ταχίνι και ντοματένια σάλτσα. Άλλα πιάτα που θα φάτε εδώ είναι η γαριδομακαρονάδα, διάφορα ψητά ψάρια ή τηγανητά και η κιμωλιάτικη λαδένια, ένα νόστιμο αναμνηστικό από το νησί.

Όλοι αυτοί οι μεζέδες πάνε πολύ με τα λαϊκά και εθνικά ποτά μας, το ούζο, την κρητική ρακή ή το χύμα κρασί. Για το φίλεμα, μαζί με τον λογαριασμό στο τέλος θα σας έρθει πιθανότατα και παγωτό καϊμάκι. Ένα φουλ παραδοσιακό γεύμα από την αρχή ως το τέλος.
Μαρία Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, 210 4180030.

 

Ζήσης – Ψαράκι στο Χωνάκι

Ποιος είπε ότι το ψάρι στην Αθήνα τρώγεται μόνο καθιστό; Ένα ξεχωριστό μαγαζί ήρθε πριν δύο χρόνια και έριξε άγκυρα στην οδό Αθηναΐδος, μια ανάσα από τα λίγα εναπομείναντα υφασματάδικα και την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Όπως αποδείχτηκε, η προσπάθειά του να μας προκαλέσει να δούμε το ψάρι στην Αθήνα ως τίμιο και κυρίως υγιεινό take away, έπιασε τόπο. Το όνομά του δε, δηλώνει περήφανα αυτό που υπηρετεί: το Ψαράκι στο Χωνάκι.

Για τους μη μυημένους, πρόκειται για ένα στέκι ψαροφαγίας με τα όλα του. Έχει τραπεζοκαθίσματα, ορεκτικά, ουζο-τσίπουρα και την πατροπαράδοτη θαλασσινή κουζίνα. Όμως αυτό που του δίνει προβάδισμα, είναι ότι μας προσφέρει την επιλογή να πάρουμε τον καθαροδευτεριάτικο μπακαλιάρο στο χέρι σε χωνί και να βολτάρουμε στο Εμπορικό Τρίγωνο. Μπορεί αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος να φαντάζει σε κάποιους καινοτομία ή νεωτερισμός. Όμως εάν σκεφτούμε πώς δίνονται διαχρονικά τα ψάρια σε όλες τις ψαραγορές του κόσμου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως είναι ο πιο ταιριαστός.

Η κουζίνα

Εάν επιλέξετε χωνάκι, δεν θα γευτείτε μόνο μικρά ψαράκια όπως αθερίνα, γαύρο ή σαρδέλα. Το μενού έχει και καλαμαράκι, γαριδάκι, στικς μπακαλιάρου, ψαροκεφτέδες και γαρίδα πανέ. Κάποιες από τις παραπάνω επιλογές είναι χωρίς κόκαλα. Αυτό αφενός μας λύνει τα χέρια, αφετέρου κάνει το Ψαράκι στο Χωνάκι ιδανικό και για τα παιδάκια. Μείνετε ήσυχοι πως το λαδάκι στο τηγάνι αλλάζεται συχνά πυκνά, για να είναι ό,τι τρώτε υγιεινό και νόστιμο. Επίσης, όπου θα δείτε πανάρισμα, θα είναι από τα χεράκια του μάγειρα.

Τόσο στο χέρι όσο και στο καθιστό, όλα τα ψάρια είναι φρέσκα ημέρας. Το ίδιο πασχίζει η κουζίνα και για τα πιο “δύσκολα” θαλασσινά, φυσικά κατόπιν διαθεσιμότητας. Εάν πιάσετε τραπέζι, αξίζει να δοκιμάσετε θράψαλο με σος μελιού, ταραμοσαλάτα, γαρίδες και σαρδέλες σχάρας, η την γαριδομακαρονάδα που έχει το μεγάλυτερο σουξέ. Όλα αυτά φέρνουν το Ζήσης – Ψαράκι στο Χωνάκι ανάμεσα στο top 10 των ελληνικών street food-άδικων του 2019. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά τα Βραβεία Restaurant 100.
Αθηναΐδος 3, Αθήνα, 210 3211152
Βρείτε το Ζήσης – Ψαράκι στο Χωνάκι σε facebook & instagram

Το Ουζερί του Λάκη

Τα καλύτερα έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις. Αυτή η φράση ταιριάζει γάντι στο Ουζερί του Λάκη, το θρυλικό στέκι ουζοποσίας στα πέριξ της Βικτώριας. Για να έρθετε εδώ θα πρέπει να ξέρετε το μαγαζί, ή να σας φέρει κάποιος καλοφαγάς, μιας και είναι κρυμμένο σε πεζόδρομο, μακριά από τους περαστικούς.

Ο απλός και ανεπιτήδευτος χώρος του Ουζερί του Λάκη δείχνει την ηλικία, ή καλύτερα την εμπειρία και την μαεστρία του. Το μαγαζί άνοιξε το 1984 και έκτοτε έχει μεγαλώσει γενιές μερακλήδων, που εκτιμούν το καλό ψάρι στην Αθήνα. Κυριολεκτική βιτρίνα της κουζίνας είναι τα φρέσκα ψάρια-εκθέματα, πιασμένα αυθημερόν στην Κύμη και στον Κορινθιακό. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη ναυτική διακόσμηση και το χαλαρό κλίμα, θα σας κάνουν να νιώσετε σαν να είστε στο νησί.

Η κουζίνα

Κάθε πιάτο του Ουζερί του Λάκη… σπαρταράει και η λέξη “κατεψυγμένο” δεν υπάρχει στον κατάλογο. Αδιαφιλονίκητες σπεσιαλιτέ του είναι το αχνιστό σαλάχι και τα μακαρόνια με μελάνι σουπιάς. Όμως η κουζίνα της Άννας αξίζει τα εύσημα για κάθε τι που βγάζει. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τη φάβα, τον γαύρο σοφρίτο, το γεμιστό θράψαλο και τον γόνο καλαμαριού. Συνδυάστε τις γεύσεις τους με ούζο ή ρακή εμφιαλωμένα, από εκατό επιλογές μικρών παραγωγών, για να ευφρανθείτε και πάρτε τον δρόμο της επιστροφής με το τρένο από την Βικτώρια, για να κλείσετε τη βραδιά σας σε ανάλογο cult στιλ.

Ελπίδας 16, Πλατεία Βικτωρίας, 210 8213776.
Βρείτε το Ουζερί του Λάκη σε facebook & instagram

Περισσότερα από Γεύση
VIMA_WEB3b