MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
OSCARS

OSCAR 2020 – Παλιοί και νέοι της 92ης τελετής

Παλιοσειρές και ρούκις θα βρεθούν αντιμέτωποι το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου στο Kodak Theatre για να διεκδικήσουν τα φετινά Oscar.

Ταραντίνο και Σκορσέζε είναι από τους βετεράνους των Όσκαρ
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

0 88χρονος Τζον Γουίλιαμς

Ο πιο παλιός της φετινής τελετής θα είναι ο συνθέτης Τζον Γουίλιαμς. Ο 88χρονος δημιουργός μερικών από τα πιο κλασικά σάουντρακ (ανάμεσα στα οποία θα βρει κάποιος τα μουσικά θέματα  ταινιών όπως «Τα σαγόνια του καρχαρία», «Ο Πόλεμος των Άστρων», «Σούπερμαν», «Ιντιάνα Τζόουνς», «Ε.Τ. ο Εξωγήινος», «Τζουράσικ Παρκ», «Χάρι Πότερ») το 1968 προτάθηκε πρώτη φορά για το χρυσό αγαλματίδιο με το «Valley of the dolls» του Μαρκ Ρόμπσον και μέχρι σήμερα έχει φτάσει τις 52 υποψηφιότητες. Συνολικά ο Γουίλιαμς έχει κερδίσει πέντε Όσκαρ, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, επτά BAFTA και 22 Γκράμι ενώ στα όσκαρ μόνο ο Γουόλτ Ντίσνεϊ τον ξεπερνάει με τις 58 υποψηφιότητες του.

Ο -πίσω από τις κάμερες- Ρότζερ Ντίκινς

Από κοντά και ο διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς που πρόπερσι κέρδισε για πρώτη του φορά το όσκαρ μετά από 14 απόπειρες χάρη στο «Blade runner 2049» ενώ η πρώτη φορά που είχε προταθεί ήταν το 1995 με το «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ». Φέτος πάει για το δεύτερο τίτλο του  και είναι το φαβορί χάρη στην 15η του υποψηφιότητα με το «1917».

Ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει ήδη κερδίσει Oscar Σκηνοθεσίας για τον “Πληροφοριοφότη”

Βετεράνοι και μεγάλα ονόματα διεκδικούν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Στους σκηνοθέτες ο παλιός Μάρτιν Σκορσέζε (είναι η 14η υποψηφιότητα εκ των οποίων οι 9 είναι για τη σκηνοθεσία) στοχεύει στη δεύτερη νίκη του μετά από τον «Πληροφοριοδότη» το 2007 αλλά μάλλον θα μείνει με την όρεξη.

Το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη διεκδικεί δυνατά ο Σαμ Μέντες 1917») που φτάνει για δεύτερη φορά στα Oscar. Αν το καταφέρει θα γράψει ιστορία καθώς ο βρετανός θα έχει το απόλυτο με το 2 στα 2 αφού πριν από 20 χρόνια κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου σκηνοθέτη με την πρώτη για το «American beauty».

Στην κατηγορία των σκηνοθετών φυσικά ο Ταραντίνο δεν είναι αμελητέα περίπτωση και μπορεί να κάνει την ανατροπή αν και οι μοναδικές μέχρι τώρα οσκαρικές νίκες του αφορούν το δεύτερο πόστο του καθώς το 2012 για το «Τζάνγκο» και το 1996 για το «Pulp fiction» κέρδισε το Όσκαρ σεναρίου. Οι άλλες σκηνοθετικές υποψηφιότητες του αφορούσαν το «Pulp fiction» και το «Άδοξοι μπάσταρδοι».

Οι άλλοι δύο σκηνοθέτες που διαγωνίζονται είναι πρωτάρηδες στην συγκεκριμένη κατηγορία – ο νοτιοκορεάτης Μπον Τζουν Χο με τα «Παράσιτα» και ο Τοντ Φίλιπς με τον «Τζόκερ»-  αν και ο αμερικανός έχει ξαναβρεθεί σε οσκαρική τελετή to 2007 χάρη στο σενάριο του «Borat».

Ο Χοακίν Φίνιξ αποτελεί φαβορί στα Oscar για τον ρόλο του ως Τζόκερ

Ντι Κάπριο, Φίνιξ, Ντράιβερ, Μπαντέρας και Πράις για Α’ Ανδρικό Ρόλο

Από τους άντρες διεκδικητές του Α’ ρόλου ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έχει το momentum όχι μόνο επειδή είναι ο πιο παλιός στο θεσμό με 6 συνολικά υποψηφιότητες – με την πρώτη να καταγράφεται το 1994 χάρη στο «Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ»- αλλά και λόγω της σχετικά πρόσφατης (2016) νίκης του με την «Επιστροφή».

Φυσικά το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Χοακίν Φίνιξ που με τον «Τζόκερ» φαίνεται να καταφέρνει εκείνο που δεν πέτυχε στις 3 προηγούμενες απόπειρες του («Gladiator», «Walk the line», «The master»).

Τις δικές του πιθανότητες διεκδικεί ο Άνταμ Ντράιβερ με το «Ιστορία γάμου» που έρχεται να συνεχίσει το καλό ποδαρικό που έκανε πέρσι στα όσκαρ όπου κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα χάρη στην «Παρείσφρηση» του Σπάικ Λι.

Οι πρωτάρηδες εδώ είναι οι Αντόνιο Μπαντέρας ως… Πέδρο Αλμοδόβαρ («Πόνος και δόξα») και Τζόναθαν Πράις («Οι δύο Πάπες»).

Η Ρενέ Ζελβέγκερ έχει ήδη κερδίσει Oscar για τον ρόλο της στο «Επιστροφή στο Cold Mountain»

Φαβορί η Ρενέ Ζελβέγκερ για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο

Στις γυναίκες η Ρενέ Ζελβέγκερ που προβάλει ως φαβορί με το «Τζούντι» έχει κερδίσει ήδη ένα Oscar το 2004 με το «Επιστροφή στο Cold Mountain» κι έχει άλλες δύο υποψηφιότητες στον Α’ ρόλο με το «Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» και το «Σικάγο».

Δυνατή αντίπαλος της είναι η Σαρλίζ Θερόν με το «Βόμβα» (και η νοτιοαφρικανή καλλονή είναι κάτοχος του βραβείου από το 2003 με το «Monster»), ενώ η Σίρσα Ρόναν προτείνεται για 4η φορά χάρη στο ρόλο της Τζο από τις «Μικρές κυρίες».

Οι πρωτάρες εδώ είναι η 33χρονη βρετανίδα Σίνθια Ερίβο με το αντιρατσιστικό «Harriet» της Κάσι Λέμονς που αφηγείται την ζωή της γυναίκας σύμβολο Χάριετ Τάμπμαν (μάλιστα εδώ η βρετανίδα έχει και δεύτερη υποψηφιότητα χάρη στο μουσικό θέμα του φιλμ) και η Σκάρλετ Τζοχάνσον!

Η Scarlett Johansson είναι υποψήφια για τους ρόλους της στην “Ιστορία Γάμου” και στο “Τζότζο”.

Διπλή υποψηφιότητα για την “πρωτάρα” των Όσκαρ Σκάρλετ Τζοχάνσον

Η αμερικανίδα σταρ φτάνει πρώτη φορά στα όσκαρ ως υποψήφια και μάλιστα με διπλή εκπροσώπηση. Στην Α’ κατηγορία με την «Ιστορία γάμου» και στη Β’ κατηγορία με το «Τζότζο». Οι περισσότερες πιθανότητες της βρίσκονται στο Β ρόλο όπου και θα αναμετρηθεί με την Λόρα Ντερν για τη νίκη. Η πανύψηλη Ντερν προτείνεται για 3η φορά (το 1991 η πρώτη με το «Rambling rose» της Μάρθα Κούλιτζ και το 2015 με το «Wild» η δεύτερη), ενώ η Μάργκο Ρόμπι μετά από το «Εγώ η Τόνια» το 2017 βλέπει ότι οι εκλέκτορες της έχουν αδυναμία και φτάνει για 2η φορά στα όσκαρ χάρη στη «Βόμβα».

Η πρωτάρα εδώ είναι η Φλόρενς Πιου με τις «Μικρές κυρίες» ενώ την πεντάδα κλείνει η έμπειρη Κάθι Μπέιτς. Χάρη στην ταινία του Κλιντ Ίστγουντ «Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζιούελ» η 72χρονη αμερικανίδα προτείνεται για 4η φορά για το Oscar, βραβείο που έχει κατακτήσει πριν από 30 σχεδόν χρόνια (1991) χάρη στο «Misery».

Ο Joe Pesci και ο Al Pacino κέρδισαν και οι δύο από μία υποψηφιότητα για τον “Ιρλανδό”, φωτογραφία: Al Pacino, Joe Pesci, Robert De Niro

Πέντε βετεράνοι για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου

Στην αντίστοιχη αντρική κατηγορία θα γίνει του… «Ιρλανδού» καθώς οι βετεράνοι Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι διεκδικούν το 2ο μόλις Oscar στην πλούσια καριέρα τους. Δύσκολα όμως θα τα καταφέρουν (αν και οι εκπλήξεις συνηθίζονται στους β’ ρόλους)  αφού ο Μπραντ Πιτ στοχεύει στο πρώτο του Όσκαρ ως ηθοποιός – έχει κερδίσει ένα ως παραγωγός του «12 χρόνια σκλάβος»- μετά από 3 αποτυχημένες προσπάθειες («12 πίθηκοι», «Μπέντζαμιν Μπάτον», «Moneyball») χάρη στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ».

Την πεντάδα κλείνουν οι επίσης βετεράνοι και κάτοχοι του βραβείου Τομ Χανκς (με το «Ένας υπέροχος γείτονας» επιστρέφει στα όσκαρ 19 χρόνια μετά την τελευταία του υποψηφιότητα με το «Ναυαγό» το 2001)) και Άντονι ΧόπκινςΟι Δύο Πάπες»).

Γυναικείο ρεκόρ!

Ένα ρεκόρ που σπάει φέτος είναι αυτό των υποψήφιων γυναικών. Ούτε μία ούτε δύο αλλά 62 παρακαλώ είναι οι διαγωνιζόμενες γυναίκες (σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των υποψηφίων) που στοχεύουν στην κατάκτηση κάποιου από τα 22 βραβεία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, μη χάσετε από τις 11.30 μ.μ. τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, ζωντανά από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες, αποκλειστικά στην COSMOTE TV.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς έρχεται με την τελετή απονομής στις 03.00 π.μ., την οποία θα απολαύσουμε στο COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο ή στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD με live σχολιασμό με τον Γ. Σατσίδη και τη Χρ.Μπίθα

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b