MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου: Εσπερίδα στο Μέγαρο Μουσικής

Το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων του, διοργανώνει στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, διάλεξη, με θέμα «Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου» και ελεύθερη είσοδο.

Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου
Φωτογραφία: C. Zavos.
Monopoli Team

Το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή κλείνει 40 χρόνια (1979-2019) παρουσίας και αδιάλειπτης προσφοράς στο χώρο της Αισθητικής, τομέα στον οποίο διακρίθηκε διεθνώς ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Μιχελής (1903-1969) και διοργανώνει, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, 5μ.μ., στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εσπερίδα με θέμα «Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου».

Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου

Φωτογραφία: C. Zavos

«Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου»: Η Εσπερίδα

Στην Εσπερίδα, θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναδείξουν τις σύγχρονες τοπιακές προσεγγίσεις και τάσεις, όπως διαμορφώνονται υπό το πρίσμα της αισθητικής, με παρεμβάσεις γύρω από την έννοια και την πρόσληψη του «τοπίου» ως πεδίου πολιτισμικής, ιστορικής και κοινωνικής μελέτης αλλά και την αντίληψη και διαχείριση του «αρχαιολογικού τοπίου» στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

Ομιλητές:

Kαθηγήτρια Jale Erzen, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής, «Ελληνική Αρχιτεκτονική – Συνέργεια: Φύση/Πολιτισμός.»

Καθηγητής Rafaelle Milani, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης , Πανεπιστήμιο της Bologna, «Θεωρίες Τοπίου: Μια διεπιστημονική προσέγγιση.»

Δρ. Αικατερίνη Γκόλτσιου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτονικής Τοπίου, «Συλλογική μνήμη και ταυτότητα του τόπου: Παρεμβάσεις σχεδιασμού τοπίου στην Ελλάδα.»

Martha Fajardo, CEO Grupo Verde, Κολομβία, «Πρωτοβουλίες για το Τοπίο στην πίσω μας αυλή: Σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ λαών, ανάπτυξη συνεργασίας και συνδημιουργίας, καθώς και δημιουργίας ευχάριστων χώρων διαβίωσης, εργασίας και παιχνιδιού.»

Καθηγήτρια  Jala Makhjoumi, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού, «Ιστορικές μεταμορφώσεις αστικού πολιτισμού: Πολιτική του τοπίου και πρακτική στη Βηρυτό.»

Δρ. Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Διδάσκων στη Θέση Μιχελή, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Εικόνα και Ταυτότητα.»

Καθηγητής Zoltan Somhegyi, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών στο Κολέγιο Καλών Τεχνών και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Sharjah, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «Καθρεφτίζοντας τα ερείπια: Αισθητική εμπειρία και η σχέση μας με το παρελθόν.»

Καθηγήτρια Angie Hobbs, Καθηγήτρια Δημόσιας Κατανόησης της Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του Sheffield, «Η Αρχαία Αθήνα και η πόλη του μέλλοντος.»

Φωτογραφία: C. Zavos

Οι πρωτεργάτες του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή

Η αρχιτεκτονική, η αρχιτεκτονική τοπίου και η αρχαιολογία, πάντα μέσα στο πλαίσιο της αισθητικής θεώρησής τους, αποτέλεσαν τομείς ενδιαφέροντος και δράσης του Ιδρύματος από την ίδρυσή του, το 1979, από την Έφη Μιχελή (1906-1984). Ταυτόχρονα, τους τομείς αυτούς υπηρέτησαν και τρεις από τους πρωτεργάτες του Ιδρύματος, που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή: Ο Διονύσης Ζήβας, ο επί 34 χρόνια Πρόεδρος του ΔΣ που διαδέχτηκε τον Παναγιώτη Μιχελή στην έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας στο ΕΜΠ, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο επί 34 έτη Αντιπρόεδρος του ΔΣ, πρωτοπόρος στην Αρχιτεκτονική Τοπίου στην Ελλάδα, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων Τοπίου και η αρχαιολόγος Αγνή Περιστεράκη, η επί 34 χρόνια Γραμματέας του ΔΣ, και στενή συνεργάτιδα του Παναγιώτη Μιχελή στο Πολυτεχνείο, και της Έφης Μιχελή στα θέματα της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας και της προβολής της ελληνικής, ναΐφ ζωγραφικής καθώς και της έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού «Χρονικά Αισθητικής».

Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου

Παναγιώτης Μιχελής

Η διοργάνωση

Η Εσπερίδα, «Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου», που διοργανώνεται, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής τόσο στους εμπνευστές του Ιδρύματος, Παναγιώτη και Έφη Μιχελή, όσο και στους συνεργάτες τους, οι οποίοι συνέχισαν το όραμά τους, αναδεικνύοντας τη διαρκή μελέτη και προώθηση της Αισθητικής σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη του επετειακού έτους για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Ιδρύματος, με πολλές δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

*Όλες οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου»

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 | 17:00

Είσοδος Ελεύθερη – Κρατήσεις θέσεων μέσω Eventbrite

Χώρος: Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλ: 210 7282333 | http://www.megaron.gr/

Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, Βασιλίσσης Σοφίας 79, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 72 18 626. Email: [email protected] | https://www.michelisfoundation.gr/

 

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b