MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Ιανουαρίου

Οι σημαντικότερες νέες παραστάσεις που ξεχωρίζουν μέσα στον Ιανουάριο.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 02.01.2020

“Εξημέρωση” στη Στέγη


Υστερα από τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ της ΄Ενωσης Θεάτρων Ευρώπης, το νέο έργο του Δημοσθένη Παπαμάρκου για το μέλλον της Ευρώπης, ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή της Στέγης. Με τη συνεργασία της Γεωργίας Μαυραγάνη στη σκηνοθεσία παντρεύουν το ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία προκειμένου να μιλήσουν για το προσφυγικό θέμα και την διαχείριση του από τους Ευρωπαίους. Πρόκειται για μια παραβολική ιστορία, κατά την οποία ένας χορηγός των αρχαίων χρόνων ζητάει από τον ποιητή να γράψει έναν θρήνο για το δράμα των Μιλήσιων∙ κι ο ποιητής, με τη σειρά του, απευθύνεται στους αυτόπτες μάρτυρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παπαμάρκος καταπιάνεται με τη θεματική των προσφύγων· αρκεί κανείς να θυμηθεί το «Γκιακ» και τη θριαμβική του πορεία τόσο ως μυθιστόρημα όσο και ως θεατρική μεταφορά. Με τους Νίκο Γιαλελή, Μάνο Πετράκη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ξένια Καλογεροπούλου και Ελίνα Ρίζου.
Πρεμιέρα 16 Ιανουαρίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Πόσο 7-15 ευρώ

“Hotel Eternite” στο Εθνικό Θέατρο


Ο Γιάννης Καλαβριανός στην πρώτη του συνεργασία με το Εθνικό θέατρο συστήνει το νεόκοπο έργο του, το οποίο και σκηνοθετεί. Μια σουρεαλιστική, ποιητική κωμωδία φαντασίας με φόντο ένα ασυνήθιστο ξενοδοχείο όπου καταλύουν περίεργες περιπτώσεις πελατών. Στην υπηρεσία τους τίθενται οκτώ υπάλληλοι που βασικό τους καθήκοντ είναι να βοηθήσουν τους επισκέπτες να διαχειριστούν τη ζωή τους και το χρόνο που περνά. Με τους Γιώργο Γλάστρα, Μαρία Κατσιαδάκη, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Αργύρη Ξάφη κ.α.
Πρεμιέρα 16 Ιανουαρίου
Που Εθνικό θέατρο, Νέα Σκηνή
Πόσο 12-18 ευρώ

“Τρεις αδελφές” στο θέατρο Βεάκη


Στον πρώτο του Τσέχωφ δοκιμάζεται Δημήτρης Καραντζάς και μάλιστα με ιδανικές συνθήκες. Ο σκηνοθέτης συνενώνει σταθερούς πρωταγωνιστές του με τη νέα ομάδα του Βεάκη – τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου. Η, all star cast, διανομή περιλαμβάνει επίσης, την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, τη Μαρία Κεχαγιόγλου, το Δημήτρη Πιατά, τον Ορφέα Αυγουστίδη, τη Σύρμω Κεκέ, τον Αινεία Τσαμάτη, τον Γιάννη Κλίνη, τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη κ.α. Το έργο, αριστούργημα του ποιητικού ρεαλισμού, αποθεώνει την ασίγαστη επιθυμία του ανθρώπου για ευτυχία, παρακολουθώντας την ζωή των τριών αδελφών, εδώ σε μια ωριμότερη στιγμή της ζωής τους.
Πρεμιέρα 17 Ιανουαρίου
Που Θέατρο Βεάκη
Πόσο 15-18 ευρώ

“Ηλέκτρα” στο θέατρο Τέχνης


Αν οι «Πέρσες» και οι «Βάκχες» ήταν τα πρώτα δείγματα δουλειάς του στο αρχαίο δράμα, τότε η σοφόκλεια «Ηλέκτρα» οφείλει να έχει την προσοχή μας. Ο Άρης Μπινιάρης παρακολουθεί την σοφόκλεια τραγωδία ως θεατρικό και μουσικό γεγονός με κοινό παρονομαστή το ρυθμό. Ενας δεκαμελής θίασος με επικεφαλής του, την Εβελίνα Παπούλια στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας και την Ελένη Μπούκλη ως Ηλέκτρα.
Πρεμιέρα 23 Ιανουαρίου
Που Θέατρο Τέχνης
Πόσο 16-20 ευρώ

“Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου


Μετά τον κύκλο του στο θέατρο των αληθινών ιστοριών (Η ωραία του Πέραν, Αρίστος, Γιαννούλα, η κουλουρού), ο Γιώργος Παπαγεωργίου στρέφεται στο ψυχαναλυτικό τοπίο του Τένεσι Γουίλιαμς. Μ’ ένα θίασο αξιώσεων – Θέμις Μπαζάκα, Κώστας Βασαρδάνης και Μαίρη Μηνά – έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το κλασικό ρεπερτόριο, προσεγγίζοντας τις ψυχικές εκρήξεις που προκαλεί ο άγριος θάνατος ενός ομοφυλόφιλου ποιητή.
Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου
Πόσο 12- 18 ευρώ

“Μεγάλες προσδοκίες” στο Σύγχρονο Θέατρο


Την ροπή της στο κλασικό ρεπερτόριο επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά, η Λίλλυ Μελεμέ. Το αριστούργημα του Τσαρλς Ντίκενς μπαίνει αυτή τη φορά στο σκηνοθετικό της επίκεντρο και ετοιμάζεται να μεταφερθεί στην βικτωριανή Αγγλία, στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, όπου η ταξική ανισότητα αντιμάχεται τον αθώο έρωτα. Διανομή, επίσης, μεγάλων προσδοκιών με επικεφαλής την Φιλαρέτη Κομνηνού και μαζί τους Αλέκο Συσσοβίτη, Γιώργο Χριστοδούλου και Νατάσσα Εξηνταβελώνη.
Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου
Που Σύγχρονο θέατρο
Πόσο 12-17 ευρώ

“Δόξα κοινή” στο θέατρο Πορεία


Μετά τη θεατρική μεταφορά εμβληματικών μυθιστορημάτων, ο Δημήτρης Τάρλοου επιχειρεί στο ποιητικό θέατρο. Αντλώντας από την «Οκτάνα» του Ανδρέα Εμπειρίκου αναθέτει στον σταθερό συνεργάτη του Στρατή Πασχάλη να συνθέσει ένα έργο που δοξολογεί τον έρωτα όπως τον ύμνησαν κορυφαίοι Έλληνες ποιητές: Από τη Σαπφώ ως τον Χορτάτση, τον Κάλβο, τον Καβάφη, το Σεφέρη και τον Ελύτη.  Στη σκηνή, μεταξύ άλλων, οι  Λήδα Μανιατάκου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Άρης Μπαλής, Γιάννης Νταλιάνης, Θάλεια Σταματέλου, Σίσσυ Τουμάση.
Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου
Που Θέατρο Πορεία
Πόσο 12-14 ευρώ

“Γιον Γαβριήλ Μπόρκμαν” στο Μέγαρο Μουσικής


Ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει τον τρίτο Ίψεν της πορείας του. Η ποιητική δυστοπία που χτίζει ο μεγάλος Νορβηγός, δίνονται ανάμεσα στα μέλη της παλιάς γενιάς αδυσώπητες μάχες ζωής και θανάτου για την κατίσχυση πάνω στο νέο αίμα.  Ερωτικό μελόδραμα, έργο τρόμου, αναρχικός ρεαλισμός, μαύρη κωμωδία, ειρωνικό γκροτέσκο – με άλλα λόγια, η πολυδιάστατη χρωματική παλέτα του ονειρικού κόσμου που συνθέτει ο Ίψεν – εδώ σε νέα μετάφραση από την ‘Ερι Κύργια. Ο Νίκος Χατζόπουλος στον επώνυμο ρόλο και μαζί του οι Ρένη Πιττακή, Λυδία Φωτοπούλου, Θεοδώρα Τζήμου κ.α.
Πρεμιέρα 31 Ιανουαρίου
Που Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πόσο 14-20 ευρώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b