MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ρεβέκκα Καμχή: Μια γκαλερί μετατρέπεται σε διαμέρισμα του συλλέκτη

Τη ζεστή ατμόσφαιρα μιας οικίας φιλότεχνων αναβιώνει η έκθεση «L’appartement du collectionneur» με έργα σύγχρονων ελλήνων και ξένων εικαστικών.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα, που παλιότερα την αυλή του σκίαζε ένας τεράστιος φοίνικας, στην οδό Λεωνίδου 9, στο Μεταξουργείο, στεγάζει εδώ και αρκετά χρόνια την γκαλερί της Ρεβέκκας Καμχή, στις αίθουσες της οποίας έχουν φιλοξενηθεί πολλές και σημαντικές εκθέσεις σύγχρονων ελλήνων και ξένων εικαστικών.

Αφήνοντας τους ράθυμους και κάπως σκληρούς ρυθμούς των δρόμων της γειτονιάς, ο επισκέπτης, ανεβαίνοντας τις σκάλες που οδηγούν στην γκαλερί, θα συναντήσει μια έκπληξη: αντί για τον συνήθη κενό και κάπως ψυχρό χώρο μιας αίθουσας τέχνης, θα βρεθεί άξαφνα σε ένα ζεστό διαμέρισμα, γεμάτο έπιπλα και πίνακες –έπιπλα που ανάγονται στον 18ο αιώνα, αλλά και στη δεκαετία του 1950, και πίνακες σύγχρονους, που δένουν μαγικά μεταξύ τους.

Το διαμέρισμα του συλλέκτη

Έτσι, η πάλαι ποτέ αστική οικία ξαναγίνεται «κατοικήσιμη», χάρη στη συνεργασία της Ρεβέκκας Καμχή με την αντικέρ Ελένη Μαρτίνου, που αποφάσισαν να φανταστούν τον χώρο σαν το διαμέρισμα κάποιου συλλέκτη και να τον διαμορφώσουν από κοινού, επιλέγοντας η μία από τη συλλογή της άλλης.

Η γκαλερίστα επέλεξε τα έπιπλα από το γνωστό παλαιοπωλείο «Μαρτίνος» της οδού Πανδρόσου, ενώ η αντικέρ διάλεξε τους πίνακες και τις φωτογραφίες από την πλούσια συλλογή της αίθουσας τέχνης. Ενώνοντας την αγάπη τους για την τέχνη, αλλά και το γούτο και τις γνώσεις τους, διαμόρφωσαν ένα χώρο που δημιουργεί αμέσως στον επισκέπτη του την αίσθηση της οικειότητας, τη διάθεση να «μείνει» εκεί.

Ένα σπίτι γεμάτο έργα σημαντικών καλλιτεχνών

Η «σπιτική» έκθεση με τίτλο «L’appartement du collectionneur» (δηλαδή το διαμέρισμα του συλλέκτη) θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιανουαρίου, καλώντας τους επισκέπτες της να νιώσουν σα να βρίσκονται σε φιλικό τους σπίτι, περιτριγυρισμένοι από έργα των Αλέξη Ακριθάκη, Νίκου Αλεξίου, Μωρίς Γκανή, Κωνσταντίνου Κακανιά, Μίλτου Μανέτα, Μανταλίνας Ψωμά και των Takis, Karen Kilimnik, Sylvie Fleury, Nan Goldin, Nobuyoshi Araki, Ross Bleckner, Sean Landers, Wolfgang Tillmans, Gabriel Orozco, Hellen van Meene, Elizabeth Peyton, Philip Taaffe.

Όπως επισημαίνει η Ρεβέκκα Καμχή, «κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει μπαίνοντας σε μια γκαλερί, μολονότι σε αυτήν την έκθεση υπάρχουν αντικείμενα που ξεκινούν από πολύ χαμηλή τιμή. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ο επισκέπτης να μπει και να αισθανθεί φιλοξενούμενος. Να αφήσει το βλέμμα του να περιπλανηθεί στους πίνακες και να ξαποστάσει για λίγο σε αυτή τη σπάνια επίπλωση»…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

L’appartement du collectionneur
Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή
Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο, τηλ.: 210-52.33.049
Διάρκεια: 29 Νοεμβρίου 2019 – 30 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πεμπτη, Σάββατο, 12.00-18.00, Παρασκευή, 12.00-20.00

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b