MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
04
ΙΟΥΝΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΗΘΟΠΟΙΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΘΕΑΤΡΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ X Stand up Comedy
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Δραματοποιημένη λογοτεχνία

  Ο Μονόλογος της Molly Bloom, στο ΚΠΙΣΝ

  Στο πλαίσο των «Παραβάσεων», του Θεατρικού Αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζεται, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, «Ο Μονόλογος της Molly Bloom», βασισμένος στο μυθιστόρημα «Οδυσσέας» του Τζαίημς Τζόυς, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

  Ρένη Πιττακή
  Ρένη Πιττακή
  Monopoli Team

  Τη σεζόν 2019-2020, οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη γυναίκα. Στις Παραβάσεις του Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στις 17:00, η ηθοποιός Ρένη Πιττακή ερμηνεύει τον σημαντικότερο, ίσως, εσωτερικό μονόλογο στην ιστορία της λογοτεχνίας, τον «μονόλογο της Molly Bloom» από τον «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόυς.

  Λίγα λόγια για τον «Μονόλογο της Molly Bloom»

  Ο «Οδυσσέας», ορόσημο του μοντερνισμού στη λογοτεχνία, διηγείται την περιπλάνηση του σύγχρονου Οδυσσέα, του Λεοπόλδου Μπλουμ, στο Δουβλίνο της 16ης Ιουνίου 1904. Στην καταληκτική «ραψωδία» (επεισόδιο 18: Πηνελόπη), η «ροή της σκέψης» της Molly Bloom,της «τζοϋσικής» Πηνελόπης, ξετυλίγει μνήμες των παλιών της θαυμαστών, γεγονότα της ημέρας,τα παιδικά της χρόνια και την ανεπιτυχή σταδιοδρομία της στο τραγούδι, μέσα σε οκτώ προτάσεις χωρίς σημεία στίξης. Η αθυροστομία του κειμένου είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο «Οδυσσέας» απαγορεύτηκε αρχικά σε πολλές χώρες.

  Παραβάσεις 2019-2020

  Επίκεντρο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναγνώσεων είναι η γυναίκα. Γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας (η Σαπφώ, η Σύλβια Πλαθ, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Μαργαρίτα Καραπάνου, η Έμιλυ Μπροντέ, η Σάρα Κέιν) και εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας (η Μόλλυ από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς), βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

  Ο Σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς

  Λίγα λόγια από τον Δημήτρη Καραντζά

  «Η διαδικασία του αναλόγιου είναι στην πραγματικότητα Θέατρο. Θέατρο λόγου. Για μένα, η πιο βαθιά επαφή με τη γλώσσα, τον ρυθμό, τη δόνηση και τη μουσικότητα των λέξεων και εντέλει μ’ εκείνο που κρύβεται κάτω απ΄ αυτές. Άρα στην ουσία μια πλήρης αφήγηση. Αυτό με παρακινεί και με γοητεύει στη διαδικασία των Παραβάσεων. Η ίδια η διαδικασία της ανάγνωσης ως μια πλήρης θεατρική πράξη. Η επαφή του εκάστοτε ερμηνευτή με το κείμενο και η ψηλάφηση του ρυθμού του κάθε συγγραφέα είναι μια μουσική που εμπεριέχει σήματα – τα οποία κάθε φορά έχει τρομερό ενδιαφέρον να βρεις πώς θα παραδώσεις ακέραια στον θεατή.»

  Συνοπτικά το πρόγραμμα των Παραβάσεων 2019 – 2020

  Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο μονόλογος της MollyBloom από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς
  Ερμηνεύει η Ρένη Πιττακή

  Κυριακή 8 Δεκεμβρίου «Τα Κύματα» της Βιρτζίνια Γούλφ
  Ερμηνεύουν οι: Λυδία Φωτοπούλου, Χρήστος Λούλης

  Κυριακή 26 Ιανουαρίου «Η Πιανίστρια» της Ελφρίντε Γέλινεκ
  Ερμηνεύουν οι: Μαρία Σκουλά, Ορφέας Αυγουστίδης

  Κυριακή 23 Φεβρουαρίου Ποιήματα (στο πρωτότυπο και μεταφρασμένα) της Σαπφώς
  Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Γάλλος, Θεοδώρα Τζήμου

  Κυριακή 23 Μαρτίου «4.48  Ψύχωση» της Σάρα Κέιν
  Ερμηνεύουν οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης

  Κυριακή 12 Απριλίου Ο «Γυάλινος Κώδων» της Σύλβια Πλαθ
  Ερμηνεύουν οι: Αλεξία Καλτσίκη, Μιχάλης Σαράντης

  *Η χρήση του μυθιστορήματος Οδυσσέας, σε μετάφραση Σωκράτη Καψάσκη, γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Κέδρος.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Συγγραφέας: Τζαίημς Τζόυς
  Μετάφραση: Σωκράτης Καψάσκης
  Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς


  Παίζουν: Ρένη Πιττακή

  Τιμές Εισιτηρίων: 5€
  Πληροφορίες: Εισιτήρια προπωλούνται στο SNFCC.org, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ), καθώς και στα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).
  Παραστάσεις: Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019
  Πληροφορίες Χώρου: Φάρος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τηλέφωνο: 216 8091000. Email: [email protected] | https://www.snfcc.org/
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών: Ψηφιακές «βόλτες» & δραστηριότητες, για όσο #μένουμε_σπίτι
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast