MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
20
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
  ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ X Animated όπερα Blue Jasmine PERFORMANCE Stand up Comedy Woody Allen Αρχαίο Δράμα Βαγγέλης Χατζηνικολάου ΔΡΑΜΑ Δραματοποιημένη Νουβέλα Δραματοποιημένη Ποίηση Δραματοποιημένη λογοτεχνία Δραματοποιημένο Διήγημα Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα Ειδησεις για την Αθήνα Ελένη Ράντου Ευθυμογράφημα Θέατρο Θέατρο Διάνα Θέατρο Σκιών Θλιμμένη Τζάσμιν Κλασικό Κλασικό έργο Κοινωνική Κοινωνική Σάτιρα Κοινωνικό Κοινωνικό Δράμα Κωμωδία ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ Μάξιμος Μουμούρης Μουσικοθεατρική Μουσικοθεατρική παράσταση Μυστηρίου Νέα Παιδική παράσταση Παιδικό Θέατρο Παιδικό/Εφηβικό Θέατρο Πολιτικό θρίλερ Πολιτισμός Σταμάτης Φασουλής Σύγχρονη Κωμωδία Σύγχρονο ατζέντα εκδηλώσεων ειδήσεις για την τέχνη ειδήσεις της πόλης ειδησεις θέατρο του Παραλόγου θεάματα θεατρική performance θεατρικός μονόλογος κοινωνικό έργο νέα της τέχνης παιδικές παραστάσεις παιδικό musical παιδικό έργο ποιητικό έργο πολιτιστικά γεγονότα πολιτιστικά νέα πολιτιστικές ειδήσεις ρομαντική κωμωδία σύγχρονο έργο σύγχρονος μονόλογος τέχνες τραγωδία ψυχολογικό θρίλερ
  Δραματοποιημένη λογοτεχνία

  Ο Μονόλογος της Molly Bloom, στο ΚΠΙΣΝ

  Στο πλαίσο των «Παραβάσεων», του Θεατρικού Αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζεται, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, «Ο Μονόλογος της Molly Bloom», βασισμένος στο μυθιστόρημα «Οδυσσέας» του Τζαίημς Τζόυς, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

  Ρένη Πιττακή
  Ρένη Πιττακή
  Monopoli Team

  Τη σεζόν 2019-2020, οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη γυναίκα. Στις Παραβάσεις του Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στις 17:00, η ηθοποιός Ρένη Πιττακή ερμηνεύει τον σημαντικότερο, ίσως, εσωτερικό μονόλογο στην ιστορία της λογοτεχνίας, τον «μονόλογο της Molly Bloom» από τον «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόυς.

  Λίγα λόγια για τον «Μονόλογο της Molly Bloom»

  Ο «Οδυσσέας», ορόσημο του μοντερνισμού στη λογοτεχνία, διηγείται την περιπλάνηση του σύγχρονου Οδυσσέα, του Λεοπόλδου Μπλουμ, στο Δουβλίνο της 16ης Ιουνίου 1904. Στην καταληκτική «ραψωδία» (επεισόδιο 18: Πηνελόπη), η «ροή της σκέψης» της Molly Bloom,της «τζοϋσικής» Πηνελόπης, ξετυλίγει μνήμες των παλιών της θαυμαστών, γεγονότα της ημέρας,τα παιδικά της χρόνια και την ανεπιτυχή σταδιοδρομία της στο τραγούδι, μέσα σε οκτώ προτάσεις χωρίς σημεία στίξης. Η αθυροστομία του κειμένου είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο «Οδυσσέας» απαγορεύτηκε αρχικά σε πολλές χώρες.

  Παραβάσεις 2019-2020

  Επίκεντρο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναγνώσεων είναι η γυναίκα. Γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας (η Σαπφώ, η Σύλβια Πλαθ, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Μαργαρίτα Καραπάνου, η Έμιλυ Μπροντέ, η Σάρα Κέιν) και εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας (η Μόλλυ από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς), βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

  Ο Σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς

  Λίγα λόγια από τον Δημήτρη Καραντζά

  «Η διαδικασία του αναλόγιου είναι στην πραγματικότητα Θέατρο. Θέατρο λόγου. Για μένα, η πιο βαθιά επαφή με τη γλώσσα, τον ρυθμό, τη δόνηση και τη μουσικότητα των λέξεων και εντέλει μ’ εκείνο που κρύβεται κάτω απ΄ αυτές. Άρα στην ουσία μια πλήρης αφήγηση. Αυτό με παρακινεί και με γοητεύει στη διαδικασία των Παραβάσεων. Η ίδια η διαδικασία της ανάγνωσης ως μια πλήρης θεατρική πράξη. Η επαφή του εκάστοτε ερμηνευτή με το κείμενο και η ψηλάφηση του ρυθμού του κάθε συγγραφέα είναι μια μουσική που εμπεριέχει σήματα – τα οποία κάθε φορά έχει τρομερό ενδιαφέρον να βρεις πώς θα παραδώσεις ακέραια στον θεατή.»

  Συνοπτικά το πρόγραμμα των Παραβάσεων 2019 – 2020

  Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο μονόλογος της MollyBloom από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς
  Ερμηνεύει η Ρένη Πιττακή

  Κυριακή 8 Δεκεμβρίου «Τα Κύματα» της Βιρτζίνια Γούλφ
  Ερμηνεύουν οι: Λυδία Φωτοπούλου, Χρήστος Λούλης

  Κυριακή 26 Ιανουαρίου «Η Πιανίστρια» της Ελφρίντε Γέλινεκ
  Ερμηνεύουν οι: Μαρία Σκουλά, Ορφέας Αυγουστίδης

  Κυριακή 23 Φεβρουαρίου Ποιήματα (στο πρωτότυπο και μεταφρασμένα) της Σαπφώς
  Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Γάλλος, Θεοδώρα Τζήμου

  Κυριακή 23 Μαρτίου «4.48  Ψύχωση» της Σάρα Κέιν
  Ερμηνεύουν οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης

  Κυριακή 12 Απριλίου Ο «Γυάλινος Κώδων» της Σύλβια Πλαθ
  Ερμηνεύουν οι: Αλεξία Καλτσίκη, Μιχάλης Σαράντης

  *Η χρήση του μυθιστορήματος Οδυσσέας, σε μετάφραση Σωκράτη Καψάσκη, γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Κέδρος.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Συγγραφέας: Τζαίημς Τζόυς
  Μετάφραση: Σωκράτης Καψάσκης
  Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς


  Παίζουν: Ρένη Πιττακή

  Τιμές Εισιτηρίων: 5€
  Πληροφορίες: Εισιτήρια προπωλούνται στο SNFCC.org, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ), καθώς και στα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).
  Παραστάσεις: Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019
  Πληροφορίες Χώρου: Φάρος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τηλέφωνο: 216 8091000. Email: [email protected] | https://www.snfcc.org/
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
  Ήξερες ότι υπάρχουν άλλες 5 «Σπάρτες» στις ΗΠΑ;