MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Elenit, του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Το ELENIT είναι μια διεθνής συμπαραγωγή και κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στη ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση

Monopoli Team

Περιγραφή

Το παράδοξο σκηνικό σύμπαν του Ευριπίδη Λασκαρίδη έχει κάτι γνώριμο. Στον πυρήνα των εικόνων και στο βά­θος των φωνών παραμονεύει η καθημερινή εμπειρία μας. Η ατέρμονη διαδοχή των ημερών, που μοιάζει αδιάφορη και ξεχασμένη, μας ξαναβρίσκει αγνώριστη. Γελοιότητα και συμπόνια χαρακτηρίζουν το ανοίκειο, αλλά προσιτό σύμπαν του ELENIT, ανάμεσα στο χιούμορ, στην υπερβολή και στην απόλυτη σοβαρότητα.

Λίγα λόγια

Ο παράδοξος και γοητευτικός κόσμος του Ευριπίδη Λασκαρίδη γεννιέται από απλά υλικά. Οι καθημερινές εικόνες και κατα­στάσεις υποβάλλονται σε συνεχείς μεταμορφώσεις, ώστε να πυκνώνουν και να χάνουν την οικειότητά τους.

Το έργο του είναι ένα παράδοξο ταξίδι, φαντασμαγορικό και γελοίο, αινιγ­ματικό και ανησυχαστικό. Ένα ταξίδι σε τοπία που διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς εξηγήσεις, σε έναν κόσμο κομματιασμένο που παραμένει όρθιος και μαγευτικός. Οι χαρακτήρες μετα­μορφώνονται κι αυτοί σε έναν τόπο γεμάτο φωνές που δεν ολοκληρώνονται, αναζητώντας αυτό που ενώνει τα πράγματα πίσω από τα ερείπια και τις αλλαγές.

Όλα συμβαίνουν με έναν τρόπο που ακινητοποιεί τις ερμηνείες και αγκαλιάζει το γελοίο μαζί με το τρομακτικό. Η ελευθερία και η τόλμη αυτής της γρα­φής προϋποθέτει μια εμπιστοσύνη, κάτι ανάμεσα στην αγάπη και την πίστη στη ζωή και την τέχνη. Διαφορετικά, όλα αυτά θα ήταν αδιανόητα.

Όπως και τα προηγούμενα έργα του Λασκαρίδη, το ELENIT είναι μια ανασκαφή. Ο κεντρικός ήρωας κινείται σε έναν κόσμο γεμάτο φώτα και ήχους εκφραστικούς, με πλήθος αντικείμενα και σύμβολα, που τα ξαναφέρνει στο φως και τα ερμηνεύει από την αρχή. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγική κωμωδία με ανα­τρεπτικό και ξεκαρδιστικό χιούμορ. Γύρω όμως από αυτόν τον κεντρικό χαρακτήρα, θα υπάρχει για πρώτη φορά ένας θίασος από παράξενα πλάσματα, σε έναν κόσμο εμπνευσμένο από τα υπερθεάματα, πρωτόγνωρα πλού­σιο. Με αυτό το έργο ο Ευριπίδης Λασκαρίδης ολοκληρώνει μια διαδρομή και φωτίζει κάποια από τα προηγούμενα βήματά του.

Όλα τα έργα του γεννιούνται μέσα από μια βεβαιότητα που μοιάζει να έρχεται από κάπου μακριά. Σαν να εμφανίζονται στο νου εικόνες και τόποι που απαιτούν να πραγματοποιηθούν. Τα υλικά αυτά έρχονται από ένα σημείο ανεξήγητο, σαν να επι­βάλλονται στον ίδιο – κι αυτό τους δίνει τη συγκινητική αλή­θεια τους.

Κάθε έργο είναι μια απόδειξη εμπιστοσύνης στην επιθυμία, σαν μια απόπειρα αποκρυπτογράφησης, μια περιπέ­τεια αυτογνωσίας που απαιτεί πίστη τυφλή και επιτρέπει έναν τολμηρό αυτοσαρκασμό, καθώς το πλέον μύχιο στοιχείο είναι και το πιο ξένο.

Διαβάστε περισσότερα

Το ELENIT είναι μια διεθνής συμπαραγωγή και κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στη ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση. Στη συνέχεια, θα περιοδεύσει σε διεθνή θέατρα και φεστιβάλ, το 2020 και το 2021, παράλληλα με τα έργα RELIC και ΤΙΤΑΝΕΣ.

Το RELIC (2015) ήταν ένα σόλο, ένα μοναχικό ποίημα για όλα όσα έχουν απομείνει, ενώ οι ΤΙΤΑΝΕΣ (2017) ήταν ένα ντουέτο, ένα έργο για δύο θεότητες που ζουν ατέρμονα στην απαρχή του κόσμου περιμένοντας κάτι να συμβεί. Το ELENIT είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη.

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης έλαβε μέρος με το RELIC στο φεστιβάλ Democracy του Onassis Cultural Center USA, τον Απρίλιο του 2019.

*Η παράσταση ELENIT πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Σκηνικά: Λουκάς Μπάκας
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Χορογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ομάδα Osmosis, Νίκος Δραγώνας

Παίζουν: Ομάδα Osmosis

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 7, 8, 10, 14, 18 €, Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 7, 8, 11, 14 €, Παρέα 10+ άτομα: 6, 7, 10, 13 €, Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €, Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €, Συνοδός ΑμεΑ: 5, 7, 10 €
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου & 4 έως 7 Δεκεμβρίου 2019
Πληροφορίες: Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b