MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Διαλέξεις και συμμετοχικές δράσεις για το αρχαίο δράμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεγάλες Αφηγήσεις/ Η Επιστροφή: Αθήνα 2019» διοργανώνει, στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2019, διεθνές Forum, με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία» και είσοδο ελεύθερη.

Monopoli Team

Το Διεθνές Forum, «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία», θα πραγματοποιηθεί στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού και ερευνητικού προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και τις Πολιτικές Επιστήμες, με τίτλο «Μεγάλες Αφηγήσεις / Η Επιστροφή: Αθήνα 2019».

«Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό»

Το Forum,  «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία», διερευνά το ζήτημα της ποίησης και της εφαρμογής της πολιτικής σήμερα και επιδιώκει να αμφισβητήσει τις απολιτικές και αντιπολιτικές φωνές της δημόσιας σφαίρας.

Οι μηχανισμοί κοινωνικού αποκλεισμού και  μετανάστευσης, οι νέοι εθνικισμοί, η αναζωπύρωση του λαϊκισμού και η ανάγκη για επανεφεύρεση εναλλακτικών γεγονότων, συζητούνται και τίθενται σε μια παιγνιώδη αγωνιστική αλληλεπίδραση, μέσα από τη θεωρία της επιτέλεσης, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ανθρωπολογίας.

1η ημέρα: «Οι Μεγάλες Αφηγήσεις και η Σωματοποίηση της Δημόσιας Σφαίρας».

Το «Forum Internationale Wissenschaft» του Πανεπιστημίου της Βόννης δημιουργεί το πρόγραμμα της 1ης ημέρας, το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στη θεωρητική παραγωγή σκέψης και τους δημιουργικούς καλλιτεχνικούς πειραματισμούς με την αρχαία ελληνική τραγωδία. Παρουσιάζει σειρά θεωρητικών τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων, καθώς και την πρακτική τους εφαρμογή μέσα από την παρουσίαση έργου ως το αποτέλεσμα των εργαστηρίων.

Παράλληλα, η καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα Magenta (Έλενα Τιμπλαλέξη & Κατερίνα Σωτηρίου) επιμελείται και παρουσιάζει το συμμετοχικό παιχνίδι  «Ο Φαντομάς της Δημοκρατίας», με τους ομιλητές και τους θεατές και με θέμα: την τέχνη του διαλόγου.

2η ημέρα: «Το πολιτικό και το αρχαίο δράμα ως θεωρία/ιδέα/πρόταγμα».

Η 2η ημέρα του Φόρουμ, σε επιμέλεια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, φιλοξενεί ανακοινώσεις και διαλέξεις ερευνητών, καθηγητών και καλλιτεχνών που συσπειρώνονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net), σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού: Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου, Πανεπιστήμιο του Bochum, Πανεπιστήμιο τουExeter καθώς και στο Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Forum.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεθνές Forum «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία».

18 & 19 Σεπτεμβρίου 2019 | 15:00 – 20:30

Είσοδος Ελεύθερη: Απαραίτητες οι προεγγραφές στο adrama@mcf.gr

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019: «Οι Μεγάλες Αφηγήσεις και η Σωματοποίηση της Δημόσιας Σφαίρας».

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019: «Το πολιτικό και το αρχαίο δράμα ως θεωρία/ιδέα/πρόταγμα».

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος. Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579.

Ιστότοπος Προγράμματος: www.ancientdrama.gr

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b