MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΗΘΟΠΟΙΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΘΕΑΤΡΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

  Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

  Το έργο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» της Νάνσης Τουμπακάρη, με τον Θανάση Παπαγεωργίου έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 24 Σεπτεμβρίου και για έξι μοναδικές παραστάσεις.

  Monopoli Team

  Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο Θανάσης Παπαγεωργίου παρουσιάζουν τον μονόλογο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» για έξι μοναδικές παραστάσεις, από τις 24 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Στον ομώνυμο ρόλο και τη σκηνοθεσία βρίσκεται ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ενώ το κείμενο, το οποίο έχει γράψει η Νάνση Τουμπαράκη, είναι βασισμένο πάνω στην αυτοβιογραφία του Μάρκου, έτσι όπως την κατέγραψε η Αγγελική Βέλλου-Κάϊλ.

  *Προσφορά μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου με γενική είσοδο 10€.

  Λίγα λόγια για το έργο

  Η αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη, την οποία είχε καταγράψει η Αγγελική Βέλλου- Κάϊλ και στην οποία βασίστηκε το κείμενο της παράστασης από τη Νάνση Τουμπαράκη, είναι η φωτογράφηση μιας από τις σκληρότερες περιόδους της Ελλάδας, με τρεις δικτατορίες, δύο παγκόσμιους πολέμους, τους Βαλκανικούς, τη Μικρασιατική καταστροφή, την Κατοχή, την Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο…

  Μέσα σ’ αυτό το άστατο πολιτικό σκηνικό ο Μάρκος γράφει στίχους και μουσικές και χωρίς να το ξέρει, γίνεται αυτός που θα σφραγίσει από τότε και για πάντα το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Περνάει απ’ όλα τα στάδια. Σε μια περίοδο απαγόρευσης του μπουζουκιού, ζει τον ανηλεή πόλεμο όλων των μπουζουξήδων και φυσικά τον δικό του, περνάει στη δειλή καθιέρωσή του ανάμεσα στους «μυημένους», φτάνει στον κολοφώνα της δόξας του, αρρωσταίνει, παραγκωνίζεται, αλλά επιστρέφει πανηγυρικά για να καθίσει πάνω στον θρόνο που του στήσανε οι άξιοι που τον είχανε δάσκαλο.

  Γιατί στον Πειραιά;

  Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, μετά από μια επιτυχημένη διετία στο Θέατρο Στοά και μετά από τις συγκινητικές παραστάσεις στη Σύρο, τη γενέτειρα του Μάρκου, θεώρησε απαραίτητη την παρουσίαση του μονολόγου «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» ως φόρο τιμής στην πόλη που λάτρεψε και τον λάτρεψε, τον Πειραιά.

  Ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει από την αρχή στα παιδιά του Μάρκου, να παρουσιάσει  την παράστασή του οπωσδήποτε στη Σύρο, στον τόπο που τον γέννησε, αλλά και στον Πειραιά, εκεί που ουσιαστικά μεγάλωσε, εργάστηκε, έζησε τα περισσότερα και πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του και κυρίως δημιούργησε αυτό το τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος που ονομάστηκε «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου.

  Σημείωμα Θανάση Παπαγεωργίου

  «Ο Μάρκος μπορεί να γεννήθηκε στη Σύρο, αλλά το μεγάλο μέρος της ζωής του, από το 1917 μέχρι τον θάνατό του, το 1972, το πέρασε στον Πειραιά. Λιμάνι, Ταμπούρια, Άη Διονύσης, Ευγένεια, Ανάσταση, Καστράκι, Δραπετσώνα, Κρομυδαρού, Ζέα, Τζιτζιφιές, Κοκκινιά, είναι μέρη που περπάτησε, αλήτεψε, εργάστηκε, πήγε στρατιώτης, ερωτεύτηκε, έκανε οικογένεια, αλλά προ παντός ασχολήθηκε με το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι.

  Ο Πειραιάς είναι η πόλη που εξέθρεψε τον Μάρκο, που τον είδε από έναν χαμάλη λιμενεργάτη και έναν τρόφιμο των τεκέδων του, να εξελίσσεται στον μεγαλύτερο δημιουργό του λαϊκού τραγουδιού, να καθιερώνεται σαν ένας «επιστήμονας» του μπουζουκιού και να αποκαλείται τελικά Πατριάρχης του ρεμπέτικου. Οι δρόμοι και τα στενά του Πειραιά γνωρίζουν τον Μάρκο και την περιπετειώδη ζωή του περισσότερο από την Σύρο του, που μπορεί να την λάτρεψε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε στο μεγάλο Λιμάνι.

   Στο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» δεν γίνεται προσπάθεια να γίνει μόνο μια απλή περιγραφή της ταραχώδους και δύσκολης ζωής του μεγάλου συνθέτη. Στόχος είναι να καταδειχτεί παράλληλα μια περίοδος της Ελλάδας που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες προβλήματα που είχαν προκύψει από την πολιτική αστάθεια και το παιχνίδι που παίζανε εις βάρος της οι μεγάλες δυνάμεις. Η ζωή του Μάρκου προσφερότανε για κάτι τέτοιο, αφού γεννημένος στα 1905 πέρασαν από πάνω του τα σημαντικότερα γεγονότα μιας εβδομηκονταετίας που περιλάμβανε δύο παγκόσμιους πολέμους, δύο δικτατορίες, την Κατοχή, τον εμφύλιο, την μεγάλη καταστροφή του 1922 και το μεγάλο κύμα της προσφυγιάς, που επίσης σφράγισε την εξέλιξη της Ελλάδας σε πάρα πολλούς τομείς.

  Μέσα σ’ αυτό το άστατο πολιτικό σκηνικό ο Μάρκος γράφει στίχους και μουσικές και χωρίς να το ξέρει, γίνεται αυτός που θα σφραγίσει από τότε και για πάντα το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Περνάει απ’ όλα τα στάδια. Σε μια περίοδο απαγόρευσης του μπουζουκιού, ζει τον ανηλεή πόλεμο όλων των μπουζουξήδων και φυσικά του δικού του, περνάει στη δειλή καθιέρωσή του ανάμεσα στους «μυημένους», φτάνει στον κολοφώνα της δόξας του, αρρωσταίνει, παραγκωνίζεται, αλλά επιστρέφει πανηγυρικά για να καθίσει πάνω στον θρόνο που του στήσανε οι άξιοι που τον είχανε δάσκαλο.»

  *Η είσοδος δεν θα επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Συγγραφέας: Αγγελικής Βέλλου-Κάϊλ
  Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου

  Σκηνικά: Λέα Κούση
  Κοστούμια: Λέα Κούση

  Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου

  Διάρκεια: 95΄
  Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 13€ - Αμέα, άνεργοι, φοιτητές: 10€ (*Προσφορά μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου με γενική είσοδο 10€.)
  Διάρκεια Παραστάσεων: Από 24 έως 29 Σεπτεμβρίου 2019
  Πληροφορίες: Προπώληση: Viva.gr | Ταμείο Θεάτρου (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς): Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 - 14.00 και 18:00 - 21:00. Σάββατο: 16.00 - 21.00 & Κυριακή: 16.00 - 20.00. Προσφορά προπώλησης μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου με γενική είσοδο 10€. Η είσοδος δεν θα επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
  Παραστάσεις: 24 - 28 Σεπτεμβρίου στις 21:15 & 29 Σεπτεμβρίου στις 20:00
  Διασκευή: Νάνση Τουμπαράκη
  Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/dimotiko-theatro-pirea/ego-o-markos-bambakaris/
  Πληροφορίες Χώρου: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς. Τηλέφωνο: 21 0414 3310.
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών: Ψηφιακές «βόλτες» & δραστηριότητες, για όσο #μένουμε_σπίτι
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast