MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εθνικό Θέατρο: Ο Στάθης Λιβαθινός παραδίδει το κλειδί στον Δημήτρη Λιγνάδη

Σε πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε -για πρώτη φορά- η τελετή παράδοσης και παραλαβής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου.

Monopoli Team

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Αυγούστου στην κατάμεστη από κόσμο Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, παρουσία της της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός, αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, έδωσε συμβολικά το κλειδί του γραφείου του στον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας χαρακτηριστικά: «σου παραδίδουμε ένα θέατρο το οποίο είναι υγιές οικονομικά, με δύο καινούργιες σκηνές, την Πειραματική και το Μικρό Εθνικό. Ένα θέατρο, το οποίο έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο, αφουγκράζεται την κοινωνία, με μια Σχολή, με ένα καινούργιο τμήμα σκηνοθεσίας που μόλις ξεκίνησε… Ένα θέατρο που περιμένει να το προχωρήσεις, να το εμβαθύνεις, να το εμβολιάσεις με το ταλέντο και τα προσόντα σου. Να το προχωρήσεις και γιατί όχι, να το απογειώσεις».

Αδύνατον να μάθεις τη σκέψη, τη γνώμη και τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου, πριν δοκιμαστεί στην αρχή, στην ουσία και στους νόμους”… Δανειζόμενος αυτά τα λόγια του Κρέοντα ο Δημήτρης Λιγνάδης, αποδέχθηκε τη νέα του θέση ευχαριστώντας τον Στάθη Λιβαθινό αλλά και την Υπουργό Πολιτισμού. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τα σχέδια και το πρόγραμμά του μέσα στον επόμενο μήνα αφού πρώτα ενημερωθεί σχετικά με τα θέματα του Εθνικού Θεάτρου. Τόνισε ωστόσο ότι πρόθεσή του είναι το Εθνικό Θέατρο να παραμείνει σταθερό στον «ψυχαγωγικό» ρόλο του εξηγώντας πως «ψυχαγωγία σημαίνει εκπαίδευση αλλά και χαρά». Πρόσθεσε επίσης ότι «στην παρούσα κοινωνική, πολιτική συγκυρία, το Εθνικό Θέατρο, θα πρέπει να προσπαθήσει να καλύψει τα κενά, ή τις ελλείψεις ή τις ένδειες ή τις στραβοτιμονιές, που δεν μπορεί να καλύψει η σημερινή παιδεία».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Λιγνάδης αποκάλυψε ότι στις 31 Αυγούστου, τη μέρα αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα, συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του πατέρα του Τάσου Λιγνάδη, στον οποίο αφιέρωσε τη χαρά της τιμής, της νέα του θέσης. Επίσης ανακοίνωσε ότι η Αναστασία Διαμαντοπούλου αναλαμβάνει το γραφείο της Διεύθυνσης και η Έρη Κύργια αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δημήτρης Λιγνάδης, Στάθης Λιβαθινός, Λίνα Μενδώνη

Οι δεσμεύεις της Υπουργού Πολιτισμού

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τον Στάθη Λιβαθινό όσο και για τον Δημήτρη Λιγνάδη και ανακοίνωσε ότι ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα προκύψει μέσα από προκήρυξη της θέσης που θα καταρτιστεί σε διάλογο με τον καλλιτεχνικό κόσμο. Δεσμεύτηκε ότι ο το όνομα του νέου διευθυντή θ’ ανακοινωθεί έξι μήνες πριν από τη λήξη θητείας του Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συνεργασία.

Συμπληρώνοντας την Υπουργό, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο ώστε «να ενισχυθεί ο θεσμικός του ρόλος, ο κοινωνικός του χαρακτήρας και η οικονομική του ευρωστία. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, θα επιδιώξουμε να οριστικοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας στο Εθνικό Θέατρο, ο οποίος θα του επιτρέψει να οργανωθεί αποτελεσματικότερα, σεβόμενο τους εργαζομένους και διευκολύνοντας τη χρηστή διοίκηση και οικονομική διαχείριση».

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b