MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

76ο Φεστιβάλ Βενετίας: Τιμητική διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με πολλές νέες ταινίες, σημαντικούς σκηνοθέτες, αστέρες του Χόλιγουντ και βενετσιάνικο αέρα ξεκινά το φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

Κώστας Γαβράς.
author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το ιστορικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που αποτελεί τμήμα της Μπιενάλε Τεχνών της Βενετίας, ξεκινάει την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 με κάθε επισημότητα, πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα, εξέχοντες προσωπικότητες του σινεμά ως τιμώμενα πρόσωπα και βέβαια πολλές λαμπερές παρουσίες χολιγουντιανών σταρ.

Τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, που θα λάβει τιμητικό Χρυσό Λέοντα για το σύνολο του έργου του, είναι ο ανατρεπτικός Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Ιούνιο.

Το «Ενήλικοι στο δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά θα κάνει πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας.

«Το σινεμά του Γαβρά μας αφυπνίζει»

Σημαντική τιμητική διάκριση θα παραλάβει και ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς για την ιδιαίτερη συμβολή του στην ανανέωση του σύγχρονου κινηματογράφου. Στον Κώστα Γαβρά θα απονεμηθεί το το Σάββατο 31 Αυγούστου στη Sala Grande του Palazzo del Cinema το βραβείο Jaeger Lecoultre – Glory to the filmmaker.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Βενετίας Αλμπέρτο Μπαρμπέρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς συγκαταλέγεται στους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές. Ειδικότερα όμως επειδή, όπως σημειώνει, «κατάφερε να μετατρέψει την πολιτική σε ένα ενδιαφέρον θέμα, σε ένα θέμα όπως όλα τα άλλα, το οποίο δεν αφορά μόνο τους μυημένους ή τους λίγους αλλά συνάμα και το ευρύ κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα πιθανά κινηματογραφικά μέσα ώστε να απευθυνθεί σε όσο γίνεται περισσότερους θεατές». Για τον Μπαρμπέρα ο Γαβράς δεν είναι μόνο ένας ατόφιος «πολιτικός σκηνοθέτης» αλλά κι ένας σκηνοθέτης ο οποίος, με πίστη στην ειρήνη και τη δημοκρατία, κατάφερε με εύκολα κατανοητά εκφραστικά μέσα να προβληματίσει το κοινό. «Αν αποκοιμηθήκαμε, το σινεμά του μας αφυπνίζει κι αν χάσαμε την ελπίδα, οι ταινίες του μας κάνουν να την ξαναβρούμε», σημειώνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας.

Μετά τη βράβευση θα προβληθεί εκτός διαγωνιστικού μέρους η νέα ταινία του Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο» με πρωταγωνιστές τον Χρήστο Λούλη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τον Ούλριχ Τουκούρ, η οποία είναι εμπνευσμένη από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για την ελληνική διάσωση. Το σενάριο έχει εμπνευστεί από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, «Adults in a room: My battle with Europe’s Deep Establishment».

Οι διάσημοι και τα μεγάλα ονόματα του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ της Βενετίας, είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο και συχνά γίνεται προάγγελος των Όσκαρ. Αυτό συνέβη για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια με την ταινία «Roma» ή με το «La la Land».  Πρόεδρος του φεστιβάλ είναι για πρώτη φορά στη Βενετία μια γυναίκα, η σκηνοθέτιδα Λουκρέσια Μαρτέλ από την Αργεντινή, ενώ πολυαναμενόμενη είναι η ταινία «Κλέφτες καταστημάτων» του περσινού μεγάλου νικητή των Καννών Κόρε-Έντα Χιροκάζου– στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Κατρίν Ντενέβ, η Ζιλιέτ Μπινός και ο Ίθαν Χοκ.

Στη Βενετία αναμένονται ως προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων ο Μπρατ Πιτ, η Σκάρλετ Γιόχανσον, ο Τζόνι Ντεπ και η Μέριλ Στριπ, ενώ είναι πιθανό από το κόκκινο χαλί να περάσει και ο θρύλος της ροκ μουσικής Μικ Τζάγκερ.

«Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

H ελληνική συμμετοχή

Ελληνική συμμετοχή υπάρχει μόνο εκτός διαγωνιστικού τμήματος. Πρόκειται για την ταινία «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Αργεντινής και Γαλλίας, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο Μπουένος Άιρες. Είναι μια σουρεαλιστική κριτική στην ταξικότητα της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά στον τρόπο ζωής στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Yaga: Η πιο hot σειρά μυστηρίου φτάνει πάνω στην ώρα για το Halloween
Cine News
Το Λάθος: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Ταλίν για την ταινία του Θεόφιλου Παπαστυλιανού
Cine News
67ο ΦΚΘ: Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ambassador της Αγοράς
Cine News
Σύγκρουση: Στον αέρα το καθηλωτικό trailer του νέου δικαστικού θρίλερ του MEGA
Cine News
«Nobody Wants This» αλλά όλοι το θέλουμε: Η 3η σεζόν της σειράς που όλοι περιμέναμε έρχεται στο Netflix
Cine News
Crystal Lake: Το Halloween φέτος ξεκινά με binge-watching α λα “Παρασκευή και 13”
Cine News
Το Μαγεμένο Δάσος: Η επική ταινία έναρξης του Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026
Cine News
«Μηχανή του Χρόνου»: H δημοφιλής εκπομπή επιστέφει με νέα επεισόδια στη MagentaTV
Cine News
Γιορτή του σινεμά 2026: Όλες οι ταινίες με εισιτήριο μόνο 3€
Cine News
«Το λίκνο της Δημοκρατίας»: Πρεμιέρα για τη νέα διεθνή συμπαραγωγή της MagentaTV
Cine News
East of Eden: Το τραύμα, το πεπρωμένο και μια καθηλωτική Florence Pugh
Cine News
Στέγη: Το Athens Palestine Film Festival επιστρέφει με ένα τριήμερο προβολών και δράσεων