MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
06
ΙΟΥΝΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  Ζωγραφική

  «Ίχνη στον Χρόνο»: Διπλή ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στον Πόρο

  Η Γκαλερί Citronne παρουσιάζει δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις του εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη, με κοινή θεματική τα «Ίχνη στον Χρόνο».

  Έργο από την έκθεση «Το Αλφάβητο - Αρχαϊκό Παλίμψηστο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου.
  Έργο από την έκθεση «Το Αλφάβητο - Αρχαϊκό Παλίμψηστο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου.
  Monopoli Team

  Με θεματική τα «Ίχνη στον Χρόνο», η Γκαλερί Citronne παρουσιάζει, αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, δύο ατομικές εκθέσεις του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Στο χώρο της Γκαλερί παρουσιάζεται η έκθεση «Λεμονοδάσος – Ημερολόγια ενός Καλοκαιριού», η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου, και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου η έκθεση «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο», συνεργασία της Γκαλερί με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, και η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

  Η θεματική «Ίχνη στον Χρόνο»

  Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης αποκαλεί και τις δύο αυτές εκθέσεις εικαστικά ημερολόγια, μια τακτή καταγραφή, στο πλαίσιο της οποίας εκτυλίσσεται μια αφήγηση προσωπική, αλλά με αναφορές σε συλλογική μνήμη: «Τα ίχνη στον χρόνο αποτυπώνουν την μνήμη, την ενσυναίσθηση, την γνώση και την επίγνωση ενός κόσμου κερματισμένου μέσα στην ενότητα του και συμπαγή μέσα στην διάσπασή του, ενός κόσμου αισθαντικού, στοχαστικού και αναστοχαστικού μαζί.»

  Ίχνη-αποτυπώματα στον χρόνο, θραύσματα εικόνων, διάλογος παρελθόντος – παρόντος, απαρτίζουν το μνημονικό υλικό πίσω από τις ενότητες των έργων στις εκθέσεις αυτές. Άλλωστε, το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη, στο σύνολό του, χαρακτηρίζεται από την σχέση του με το παρελθόν, η οποία και καθορίζει την εικαστική του ταυτότητα.

  Από την έκθεση «Λεμονοδάσος – Το Ημερολόγια ενός Καλοκαιριού» στη Γκαλερί Citronne

  Τα βιβλία ως ορατά αντικείμενα ή μνημονική αναφορά

  Κοινός τόπος των δύο εκθέσεων είναι τα βιβλία, είτε ως ορατά αντικείμενα είτε ως μνημονική αναφορά. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, τα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη είναι 24 βιβλία, με αντιστοίχιση στα ισάριθμα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, η οποία παραπέμπει και στις ομηρικές ραψωδίες, και είναι κατά τον καλλιτέχνη, οι εικόνες μιας γλώσσας που αναρωτιέται για την χαμένη ενότητα του παρόντος με το παρελθόν.

  Στην γκαλερί Citronne τα 67 έργα, τοποθετημένα σε μορφή μιας αναγνώσιμης φρίζας, έχουν αφετηρία το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη, το «Λεμονοδάσος».

  Από την έκθεση «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλιμψήφιστο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου.

  Η εικαστική «σκηνοθεσία» του Γιάννη Ψυχοπαίδη

  Και στις δύο εκθέσεις ο καλλιτέχνης επιχειρεί μια εικαστική σκηνοθεσία. Τα ιστορημένα ανοιχτά-κλειστά βιβλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο αφηγούνται, υπενθυμίζουν, παραπέμπουν. Στον ίδιο χώρο, δύο πίνακες, χωριστοί από το σύνολο αυτό, εισάγουν τον θεατή, σχεδόν βίαια, σε ένα οδυνηρό κομμάτι του παρόντος, το προσφυγικό δράμα.

  Στον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί Citronne, οι «νεκρές φύσεις», με τα λεμόνια ως κεντρικό μοτίβο, αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας ένα δυνάμει ενιαίο σύνολο, το Λεμονοδάσος. Παράλληλα, το κάθε έργο διατηρεί την προσωπική του φυσιογνωμία, καθώς συνδέεται και πλαισιώνεται από διαφορετικά στοιχεία, αποσπασμένα από την καθημερινότητα ή την Ιστορία.

  Η διπλή αυτή έκθεση επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα από την σύνθετη προσωπικότητα και την εικαστική αναζήτηση του σημαντικού αυτού Έλληνα καλλιτέχνη.

  Ο καλλιτέχνης Γιάννης Ψυχοπαίδης

  Λίγα λόγια για τον Γιάννη Ψυχοπαίδη

  Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1963-1968) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1970 – 1976). Μέλος της «Καλλιτεχνικής Ομάδας Α» (1965).  Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (1971–1973) και του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ, Αθήνα, 1974, 1976). Ήταν επίσης μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου (1975).

  Υπήρξε προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DααD (1977). Από το 1970 μέχρι και το 1976 έζησε και εργάστηκε στο Μόναχο. Από το 1977 μέχρι και το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο. Από το 1986 μέχρι και το 1992 έζησε και εργάστηκε στις Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέχθηκε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το 2012 εκλέγεται ομότιμος καθηγητής.

  Εκτός από την Ελλάδα, έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αγγλία, στην Αίγυπτο, στην Αλβανία, στην Αλγερία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία (Ανατολική και Δυτική), στη Γιουγκοσλαβία, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στον Καναδά, στην Κίνα, στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στη Ρουμανία, στη Σουηδία, στην Τουρκία κ.λπ., σε ιδιωτικές γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία.

  * Επιμέλεια έκθεσης: «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» Τατιάνα Σπινάρη –Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Gallery Citronne & Μαρία Γιαννοπούλου, Δρ Aρχαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

  Επιμέλεια έκθεσης «Λεμονοδάσος – Ημερολόγια ενός Καλοκαιριού»: Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Gallery Citronne. 

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Καλλιτέχνης: Γιάννης Ψυχοπαίδης
  Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, Πλατεία Κορυζή, Πόρος & Γκαλερί Citronne, Λεωφ. Παπαδόπουλου, Πόρος
  Διάρκεια Έκθεσης: Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου: Από Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2019 & Γκαλερί Citronne: Από Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 έως Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019
  Πληροφορίες Χώρου: Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, Πλατεία Κορυζή, Πόρος. Τηλέφωνο: 2298 023276 & Γκαλερί Citronne, Λεωφ. Παπαδόπουλου, Πόρος. Τηλέφωνο: 6979989684
  Περισσότερα από Showtimes
  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών: Ψηφιακές «βόλτες» & δραστηριότητες, για όσο #μένουμε_σπίτι
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast