MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
05
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κωμωδία

Η Μαρία Πενταγιώτισσα του Μπόστ, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Την εμβληματική κωμωδία του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα»  παρουσιάζει η 5η Εποχή σε πανελλαδική περιοδεία το καλοκαίρι του 2019

Monopoli Team

Στα 1982 ο Μποστ γράφει τη «Μαρία Πενταγιώτισσα».

Ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας – για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.

Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!».

Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Πάνε εξήντα χρόνια ακριβώς από τότε που ο Μποστ παρουσίασε στη στήλη του με τον τίτλο «Το μποστάνι του Μποστ», τους τρεις χαρακτηριστικότερους ήρωες του: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατρέχουν το σύνολο του έργου του μέχρι και το 1995 που γράφει και το τελευταίο του θεατρικό έργο.

Διαβάζοντας ξανά σήμερα το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι είναι αυτό που κινητοποίησε τη νεαρή τότε Λούλα Αναγνωστάκη – που σφράγισε τη μετέπειτα νεοελληνική δραματουργία- να γράψει το πρώτο της ουσιαστικά δημοσιευμένο κείμενο, στην Επιθεώρηση Τέχνης του 1962, αναφορικά με το πρώτο του σχεδόν θεατρικό έργο Όμορφη Πόλη υπερισπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινοπολίτη καλλιτέχνη.

Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ – σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος – κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του.

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μπόστ
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζόγιαννης

Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος 
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος 
Χορογραφία: Βρησηις Σολωμού

Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Αργύρης Αγγέλου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δανάη Μπάρκα, Γιώργος Δεπάστας, Αχιλλέας Σκεύης, Απόστολος Καμιτσάκης

Τιμές Εισιτηρίων: Από 10€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 27 Ιουνίου έως 5 Σεπτεμβρίου 2019
Πληροφορίες: Προπώληση στο www.viva.gr
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ψαλμοί στο Χιόνι: Η αντιπολεμική παράσταση του Αντρέα Μαντά στο Φεστιβάλ Κολωνού
ΘΕΑΤΡΟ
Τραγουδώντας μέχρι το τέλος: Η Εύα Κοτανίδη φέρνει την Dalida ξανά στη σκηνή
ΘΕΑΤΡΟ
Σε βλέπω, της Meghan Kennedy στο Μικρό Πάλλας
ΘΕΑΤΡΟ
Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής: Eπιστροφή στο Μικρό Παλλάς για δεύτερη χρονιά
ΘΕΑΤΡΟ
Μένγκελε, του Θανάση Τριαρίδη στο ΠΛΥΦΑ
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Καρέκλες του Ε. Ιονέσκο για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Πρόσεχε ποιον σκοτώνεις!: Η νέα παράσταση των Ρέππα – Παπαθανασίου ανεβαίνει στο θέατρο Πειραιώς 131
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ελίζα, της Ξένιας Καλογεροπούλου επιστρέφει στο Θέατρο Πόρτα
ΘΕΑΤΡΟ
Nomsferatu: Η παράσταση του Johnny O επιστρέφει στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Οδύσσεια, του Ομήρου από τον Μικρό Βορρά σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου στο Θέατρο Noūs
Θεατρικά Νέα
Το «ΜΙΝΤΑΤΙ» της Τζένης Αργυρίου επιστρέφει στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
ζ-η–θ, ο Ξένος: Επιπλέον παράσταση για τη sold out παράσταση του ΚΘΒΕ στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού