MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Γιώργος Χατζηνικολάου: το Off Off Athens θα συνεχίσει να στηρίζει τις νέες θεατρικές ομάδες

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Επί Κολωνώ και διοργανωτής του Off Off Athens, μας μιλά για το φεστιβάλ που εδώ και μια δεκαετία στηρίζει και δίνει βήμα έκφρασης σε νέες θεατρικές ομάδες.

Monopoli Team

Το αρχικό μας όραμα για το Off Off Athens ήταν ήταν να «ανοίξουμε» το χώρο μας στις νέες ομάδες. Να έχουν τη δυνατότητα τα νέα παιδιά να δουλέψουν σε καλές και επαγγελματικές συνθήκες για να δείξουν τη δουλειά τους και τις ικανότητές τους. Να τους δώσουμε την απαραίτητη ώθηση, να ενθαρρυνθούν, να δοκιμαστούν και να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Δέκα χρόνια μετά, έχουμε πετύχει το στόχο μας να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που θα τους δίνει και θα μας δίνει τη δυνατότητα για έναν δημιουργικό διάλογο.

Δεν ξέρω εάν από την αρχή είχαμε φανταστεί ότι αυτό το project θα εξελίσσονταν σε έναν σημαντικό θεατρικό θεσμό. Όμως ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό και με πίστη πως κάνουμε κάτι που το έχει ανάγκη το θεατρικό μας τοπίο. Κάθε χρόνος μας έδινε ακόμη περισσότερη δύναμη για να το συνεχίσουμε καθώς διαπιστώναμε και εμείς μαζί με τους συμμετέχοντες πόσο μας προχωράει αυτή η δράση.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι το να κάνεις ένα φεστιβάλ που θα σέβεται και τον εαυτό του και τους συμμετέχοντες δεν είναι εύκολο καθώς πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένο και με αυστηρές επαγγελματικές προδιαγραφές – αλλιώς δεν έχει νόημα. Καθώς δεν υπάρχει κάποιου τύπου χρηματοδότηση σίγουρα δεν ήταν και δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν οι ιδανικές λύσεις. Επιπλέον, η καθιέρωσή του και η αποδοχή του κάνει εμάς τους ίδιους πιο μας απαιτητικούς.

Σε καθε περίπτωση στόχος μας είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες στις ομάδες. Πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο με τα μέσα που διαθέτουμε.

Δεν έχουμε κάποια στήριξη απ’ την πολιτεία για το φεστιβάλ. Όλο γίνεται από εμάς, με προσωπική δουλειά και κόπο, αλλά το πιο βασικό με χαρά και ενθουσιασμό και με πίστη στο αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο 11ο Off Off Athens έρχεται στο Επί Κολωνώ12.09.2018

Το κοινό που παρακολουθεί το Off Off Athens είναι κυρίως νεανικό που ενδιαφέρεται να δει νέες τάσεις, πειραματισμούς, να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες δοκιμές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως λείπει και το ανήσυχο κοινό που θέλει να ενημερωθεί.

Δεν κάνουμε κάποια αυστηρή επιλογή όσον αφορά τις ομάδες και τις παραστάσεις που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες, αρκεί να απαρτίζονται κυρίως από επαγγελματίες και να τηρούν τις προδιαγραφές. Όπως σας είπα και νωρίτερα ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν για να εκφραστούν. Είναι και μια πορεία συνειδητοποίησης για τους καλλιτέχνες.

Μέσα στα 10 χρόνια του Off Off Athens, έχουν συμμετάσχει 281 ομάδες, 1,958 καλλιτέχνες και έχουν παρακολουθήσει παραπάνω από 30.000 θεατές.

Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται τα θέματα των παραστάσεων σε κάθε χρονιά του φεστιβάλ. Οι ομάδες είναι ελεύθερες να μιλήσουν για αυτό που έχουν ανάγκη, να εμπνευστούν από ό,τι θέλουν.

Απ’ όλες τις παραστάσεις που έχουν παιχτεί στα 10 χρόνια του φεστιβάλ, δε μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία που να έμεινε στην«καρδιά» μου. Πολλές με έχουν συγκινήσει. Η μεγάλη μας χαρά είναι όταν παραστάσεις που ξεκινάνε από το Φεστιβάλ βρίσκουν τον δρόμο τους στη σκηνή και πραγματικά αυτές είναι πολλές. Τότε αισθανόμαστε ότι αξίζει ο κόπος μας.

Ο μεγάλος αριθμός παραστάσεων στην Αθήνα δε σημαίνει απαραίτητα άνθηση του θεάτρου

Πιστεύω ότι ο μεγάλος αριθμός των παραστάσεων που παρουσιάζονται στην Αθήνα κάθε σεζόν, οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε αμηχανία και αβεβαιότητα. Οι καλλιτέχνες θέλουν να εκφραστούν, θέλουν όμως και να επιβιώσουν – και πρέπει να επιβιώσουν. Αυτός ο υπέρογκος αριθμός παραστάσεων έρχεται να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Όμως ας μη γελιόμαστε, ο μεγάλος αριθμός δεν σημαίνει απαραίτητα άνθηση.

Το αθηναϊκό κοινό δε μπορεί να στηρίξει τόσες παραγωγές, ούτε και οι ηθοποιοί να βιοποριστούν μόνο απ’ το θέατρο. Πρέπει να βρεθεί η διάθεση για συνεργασία, να καταλάβουμε πως το καλύτερο είναι να προχωράμε όλοι μαζί. Πως η τέχνη μας θέλει χρόνο, μελέτη, θυσίες. Το θέατρο δεν είναι απλά ένα προϊόν προς κατανάλωση για να γίνεται με τέτοιους όρους.

Θα ήθελα πολύ το φεστιβάλ να συνεχίσει για πολλά χρόνια να αποτελεί αυτόν τον πυρήνα δημιουργίας. Θα ήθελα να υπάρξει η δυνατότητα οι παραστάσεις να βοηθιούνται ακόμη περισσότερο και μέσα στα σχέδιά μας είναι και η συμμετοχή θιάσων από το εξωτερικό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Off Off Athens 2019 ξεκίνησε στις 23 Μαϊου και συνεχίζεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ 23 Ιουνίου.

Φέτος συμμετέχουν 24 θεατρικά σχήματα. Διάρκεια Παραστάσεων: έως 70 λεπτά.

Εισιτήριο: Η γενική είσοδος είναι 5,00€ για τη μία παράσταση και 6,00€ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς.
Ώρα έναρξης: καθημερινά στις 20:15 για την πρώτη παράσταση και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση.
Περισσότερες πληροφορίες 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b