MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Lucy Art Residency: Ο Sjoerd Knibbeler στο φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών

Ο Oλλανδός Sjoerd Knibbeler (1981) είναι ο καλλιτέχνης που επιλέχτηκε για το φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών με αντικείμενο τη φωτογραφία, Lucy Art Residency

Πορτραίτο του καλλιτέχνη, Sjoerd Knibbeler
Monopoli Team

Ο εικαστικός που ζει και εργάζεται στο Αμστερνταμ θα μείνει στην Καβάλα για δυο εβδομάδες τον Ιούνιο και θα παραθέσει μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της Καβάλας στο πλαίσιο του Lucy Art Residency Talks στις 15 του μηνός στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική).  

Στα έργα του Sjoerd Knibbeler αποτυπώνονται αφηρημένες συνθέσεις οι οποίες προκύπτουν από την επεξεργασία φωτογραφικών τεχνικών καθώς προσπαθεί να αρθρώσει μια αυθεντική φωνή και να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής εικόνων. «Οτιδήποτε φωτογραφίζω είναι αληθινό, αλλά μου αρέσει να δημιουργώ μια φόρτιση που θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την αλήθεια. Δεν παραποιώ τις φωτογραφίες αλλά τα υλικά που φωτογραφίζω». Η φωτογραφική του μηχανή είναι πάντα παρούσα σε κάθε διαδικασία που επιλέγει και στο τέλος προκύπτουν έργα που μπορεί να είναι φωτογραφίες, videos, αντικείμενα, video-εγκαταστάσεις και artist books και συχνά αποτέλεσμα συνεργασίας με επιστημονικά ινστιτούτα και ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Το ζητούμενο για τον Knibbeler είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σχέση «ανάμεσα στην επίπεδη, βουβή και ακίνητη επιφάνεια της φωτογραφίας και τη χωρικότητα και την κίνηση που υπονοεί». Οπως δηλώνει: «Στη δουλειά μου χρησιμοποιώ το αδύνατο ως σημείο αφετηρίας και τους θεμελιώδεις νόμους της φωτογραφίας ως σημείο εστίασης. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αδύνατον να τις κατανοήσουν, ενώ παράλληλα η ολοένα αυξανόμενη διάχυση της πληροφορίας μας υπενθυμίζει  διαρκώς όλα όσα δεν γνωρίζουμε. Η δουλειά μου είναι μια αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη και μια απόπειρα να θέσω ερωτήματα για την περίπλοκη σχέση μας με την τεχνολογία μέσα από εικόνες. Φέρνοντας τον εαυτό μου στη θέση ενός επιστήμονα προσπαθώ να προσδώσω σε μεγάλα και ανέφικτα όνειρα μια πιο προσωπική και ανθρώπινη κλίμακα».

Η δουλειά του Sjoerd Knibbeler έχει αποσπάσει βραβεία όπως το Grand Prix du Jury Photographie στην Ιέρ της Γαλλίας το 2015 ενώ την ίδια χρονιά είχε λάβει τη διάκριση Foam Talent από το έγκριτο περιοδικό φωτογραφίας Foam η οποία αποδίδεται σε «ιδιαίτερα ταλαντούχους φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας 18-35».

Εχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Foam, στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Ολλανδίας (Dutch National Maritime Museum) και στη Villa Noailles στην Ιέρ της Γαλλίας. Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως η  «Quickscan NL#02» στο Μουσείο Φωτογραφίας της Ολλανδίας (Nederlands Fotomuseum) και  στο Paris Photo / Aperture Foundation Photobook Awards, όπου συμπεριλήφθηκε το artist book, «Paper Planes». Ο Sjoerd Knibbeler διδάσκει στη Σχολή Kαλών Τεχνών της Ουτρέχτης (Utrecht School of Arts) και είναι μέλος της διεθνούς κολεκτίβας Piece of Cake.

Η ταυτότητα του Lucy Art Residency

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από την Μαρία Μιτζάλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Βεντουράκη, όταν η εικαστική φωτογράφος βρέθηκε να ζει στην Καβάλα για τρία χρόνια, προκειμένου να επιβλέπει την ανακαίνιση της οικογενειακής επιχείρησης, Lucy Hotel. Το ξενοδοχείο λειτουργεί στην πόλη από το 1976 και αποτελεί τουριστικό τοπόσημο της περιοχής. Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2009 και έμεινε πιστή στη μοντερνιστική προσέγγιση του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου. Η δημιουργία του Lucy Art Residency είχε εξαρχής ως στόχο τη συγκρότηση μιας κοινότητας που θα βρίσκεται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και την σταδιακή ανάπτυξη ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς.

Πρώτος φιλοξενούμενος του Lucy Art Residency ήταν ο Γάλλος Sylvain-Couzinet Jacques (2017) και ακολούθησε το δίδυμο των Ιταλών καλλιτεχνών Martin Errichiello και Filippo Menichetti (2018).

Το Lucy Art Residency Talks θα λάβει χώρα στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) στις 15 Ιουνίου (18.00-21.00). Εκτός από τον Sjoerd Knibbeler θα παραθέσουν ομιλίες τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής,  Raphaëlle Stopin, Γιώργης Μαγγίνης, Nadine Wietlisbach, Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνι (δημιουργοί του μη κερδοσκοπικού οργανισμού VOID),  η επιλαχούσα καλλιτέχνιδα Maria Sturn καθώς και η εικαστικός Almudena Romero η οποία θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο κυανοτυπίας στις 13-14 Ιουνίου.

Το Lucy Art Residency πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Δημωφέλειας (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας).

Πρόσκληση φιλοξενίας καλλιτεχνών 2019 από το Lucy Art Residency

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς καλλιτέχνες που έχουν ως αντικείμενο την εικαστική φωτογραφία απευθύνει το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Lucy Art Residency που  πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στο ξενοδοχείο «Lucy Hotel» της Καβάλας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα είναι έως τις 13 Φεβρουαρίου 2019.

Exploded View # 46, 2018: Φως που διαθλάται από πρίσμα μέσα σε μία οπτική συσκευή (camera obscura).

Οι καλλιτέχνες και το θέμα του έργου

Το κάλεσμα απευθύνεται σε ανερχόμενους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ανεξάρτητα από την ηλικία ή το εκπαιδευτικό υπόβαθρό τους. Οποιος/α επιλεγεί για το πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει το χρονικό διάστημα παραμονής που τον εξυπηρετεί μεταξύ 5 και 26 Ιουνίου. Η διοργάνωση καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής, διατροφής, per diem ενώ παρέχει και ένα ποσό για την παραγωγή ενός έργου εμπνευσμένου από την πόλη της Καβάλας σε ένα διάστημα έξι μηνών μετά το τέλος της φιλοξενίας. Η μόνη υποχρέωση του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της παραμονής του είναι να κάνει μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της Καβάλας στο πλαίσιο του Lucy Art Residency Talks στις 15 Ιουνίου. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να καλλιεργήσει σχέσεις με τα μέλη της κριτικής επιτροπής που τον επέλεξαν, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου 14-16 Ιουνίου.

Η σπάνια εμπειρία του δημιουργικού χρόνου

Ελεύθερο χρόνο, χρόνο για σκέψη, πειραματισμό, αναστοχασμό και εμβάθυνση θα βρει ο καλλιτέχνης που θα βιώσει την εμπειρία αυτής της μοναδικής φιλοξενίας που πρωτίστως στοχεύει στο να ενεργοποιήσει την «πρώτη ύλη» της δημιουργικότητάς του.

Αυτό προσφέρει κατ’ αρχάς το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, Lucy Art Residency στην Καβάλα το οποίο επανέρχεται με την τρίτη του διοργάνωση και με σταθερό σημείο αναφοράς το ξενοδοχείο πέντε αστέρων, Lucy Hotel, προκειμένου να προσφέρει σε έναν καλλιτέχνη με αντικείμενό του την εικαστική φωτογραφία φιλοξενία για δυο συνεχόμενες εβδομάδες του Ιουνίου και την ευκαιρία να γνωρίσει την πόλη.

Luna 1, 2017: Ξύλινη μακέτα δορυφόρου φωτογραφημένη στο φως της πανσελήνου, από τη σειρά έργων Lunacy

Η κριτική επιτροπή

Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται από μια διεθνή ομάδα επιμελητών και διευθυντών γκαλερί που εργάζονται σε σπουδαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις για παράδειγμα, συμμετείχαν επιμελητές από το μουσείο Tate Modern του Λονδίνου, τo Μουσείο Φωτογραφίας FOAM στο Αμστερνταμ (FOAM-Photography Museum Amsterdam), τη γκαλερί C/O Berlin στο Βερολίνο, τις γκαλερί Materia στη Ρώμη και Kalfayan στην Αθήνα κ.α. Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από:

  • Την Raphaëlle Stopin, επιμελήτρια στο Tμήμα Φωτογραφίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Μόδας και Φωτογραφίας της Ιέρ στη Γαλλία (Hyères International Festival of Fashion and Photography).
  • Τον Γιώργη Μαγγίνη, επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα.
  • Την Nadine Wietlisbach, διευθύντρια του Μουσείου Φωτογραφίας στο Βίντερτουρ της Ελβετίας (Fotomuseum Winterthur).
  • Την Verena Kaspar-Eisert, επιμελήτρια στο Μουσείο Τέχνης Βιέννης (Kunst Haus Wien. Museum Hundertwasser).
  • Τους Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνι και Joao Linneu, δημιουργούς του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, VOID, με αντικείμενό του τη φωτογραφία και έδρα την Αθήνα.
  • Τον Νικόλα Βεντουράκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Lucy Art Residency και παραλήπτη του βραβείου Deutsche Bank Award in Photography (2013). Ο Βεντουράκης συμμετέχει στην επιτροπή χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος η επιτροπή θα εξετάσει όλα τα portfolios που θα φτάσουν στη μακρά λίστα των επικρατέστερων συμμετοχών. Σημειωτέον, δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όπως συνήθως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

H δημιουργική ιστορία του Lucy Art Residency

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από την Μαρία Μιτζάλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Βεντουράκη. Η εικαστική φωτογράφος βρέθηκε να ζει στην Καβάλα για τρία χρόνια, προκειμένου να επιβλέπει την ανακαίνιση της οικογενειακής επιχείρησης, Lucy Hotel. Το ξενοδοχείο λειτουργεί στην πόλη από το 1976 και αποτελεί τουριστικό τοπόσημο της περιοχής. Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2009 και έμεινε πιστή στη μοντερνιστική προσέγγιση του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου. Εκτοτε λειτουργεί ως μια πολυτελής, σύγχρονη και πλήρως λειτουργική μονάδα που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες της.

Η δημιουργία του Lucy Art Residency έχει ως στόχο τη συγκρότηση μιας κοινότητας που θα βρίσκεται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και την σταδιακή ανάπτυξη ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς.

Το Lucy Art Residency πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Δημωφέλειας (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.lucyartresidency.com

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b