MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 18 Μαϊου 1980, πεθαίνει ο Ian Curtis

Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια αυτοκτονεί ο τραγουδιστής των Joy Division, Ian Curtis.

author-image Πένυ Νικολάου

Λες και οι σπουδαίοι καλλιτέχνες χαρακτηρίζονται από μια βαθιά σύνδεση μεταξύ ιδιοφυίας και θλίψης. Κάτι σκοτεινό συνδέει εκείνους που βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας και βρίσκουν τραγικό τέλος. Αυτή είναι και η περίπτωση του τραγουδιστή Ian Curtis.

Πριν από τον πρόωρο θάνατό του, o Curtis, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Joy Division, έκανε τεράστια εντύπωση στη μουσική βιομηχανία, με μια επιρροή που είναι ακόμα εξέχουσα σήμερα!

Ο Curtis μεγάλωσε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια της δραματικής αύξησης και ταχείας πτώσης της αγγλικής πανκ ροκ. Σαν παιδί, αποδείχθηκε ο ίδιος να είναι ιδιοφυία. Κέρδισε μια υποτροφία για ένα φημισμένο ιδιωτικό σχολείο στην ηλικία των 11, αλλά έφυγε πριν την αποφοίτησή του.

Σε συναυλία των Sex Pistols το 1976, ο Curtis συναντά δύο άτομα που θα τον βοηθήσουν να αλλάξει τη ζωή του. Αυτά τα παιδιά ήταν ο Bernard Sumner και ο Peter Hook, οι οποίοι έψαχναν να δημιουργήσουν μια μπάντα. Τότε ο Curtis τους έπεισε να τον αφήσουν να γίνει ο frontman τους. Αργότερα βρέθηκε ντράμερ ο Stephen Morris, και σχηματίστηκαν οι Joy Division.

Οι Joy Division

Στην αρχή, το όνομα της μπάντας ήταν Warsaw, αλλά το άλλαξαν για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση με το punk συγκρότημα Warsaw Pakt, το οποίο σχηματίζεται γύρω στον ίδιο χρόνο. Έτσι, οι ίδιοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Joy Division – μια ζοφερή λογοτεχνική αναφορά σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το συγκρότημα Joy Division ανέπτυξε ένα μοναδικό ήχο που συνδέει κατήφεια και χαμό μαζί με τη μουσική που , παρά τη σκοτεινή διάθεση της, ενθάρρυνε τους ανθρώπους να χορεύουν. Οι βαρύτονοι ήχοι του τραγουδιστή θα οδηγήσουν πολλούς άλλους να το μιμηθούν!

Oι Joy Division κέρδισαν την προσοχή του μεγιστάνα της βρετανικής μουσικής Tony Wilson αφού ο Curtis έστειλε στο Wilson μια “αγριεμένη” επιστολή διαμαρτυρίας διότι εκείνος δεν είχε προσκαλέσει την μπάντα στην τηλεοπτική εκπομπή του. Η τακτική του Curtis λειτούργησε και η μπάντα εμφανίστηκε στην εκπομπή του το 1978. Ο Wilson υπέγραψε την μπάντα στην εταιρία παραγωγής του, Factory Records, και κυκλοφόρησε το πρώτο τους full-length άλμπουμ, Unknown Pleasures, αργότερα το ίδιο έτος, βάζοντας τους Joy Division στο δρόμο προς την κρίσιμη επιτυχία. Αυτό το άλμπουμ περιέλαβε το τραγούδι “She’s Lost Control”, καθώς και το χαρακτηριστικό έργο τέχνης που είναι τώρα εξωφρενικά δημοφιλές με τους ανθρώπους να μην έχουν ιδέα από πού προέρχεται.

shes lost control

Η επιτυχία αυτή, όμως, δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει τον Curtis να ξεπεράσει τους προσωπικούς του δαίμονες. Ο ίδιος υπέφερε από κατάθλιψη για κάποιο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια άρχισε να έχει τρομερές κρίσεις. Το 1979, είχε διαγνωστεί με επιληψία. Η επιληψία έγινε η πηγή πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης εναλλαγών στη διάθεσή του. Επίσης, τον οδήγησε να δυσκολεύεται απίστευτα στις live εμφανήσεις του , καθώς είχε συχνά κρίσεις επί σκηνής και μάλιστα χόρευε με τρόπο που έμοιαζε στα περιστατικά αυτά.

Ian, Deborah και η μικρή Natalie

Η προσωπική ζωή του Curtis επίσης καταρρέει. Παντρεύτηκε στο λύκειο την αγαπημένη του Deborah Woodruff όταν ήταν 19, και οι δυο τους και σύντομα απέκτησαν μια κόρη. Ο γάμος του, ωστόσο, δεν δούλεψε, και η Deborah ζήτησε διαζύγιο. Εν τω μεταξύ, καθώς η δημοτικότητα των Joy Division αυξήθηκε, το ίδιο έκανε και η πίεση που ο ίδιος αισθανόταν. Η επιληψία του γινόταν όλο και περισσότερο πρόβλημα, και ως αποτέλεσμα, η μπάντα έπρεπε συχνά να ακυρώνει παραστάσεις. Τον Μάιο του 1980, το γκρουπ ετοιμάζονταν για την πρώτη τους περιοδεία στις ΗΠΑ όταν η γυναίκα του Curtis βρήκε το σώμα του να κρέμεται στο σπίτι τους στο Μάκλσφιλντ. Ήταν 23 ετών. Μετά το θάνατό του, το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ των Joy Division, το Closer, βγήκε στην αγορά. Περιείχε το γνωστότερο και δημοφιλέστερο κομμάτι της μπάντας “Love Will Tear Us Apart.”

Ian Curtis

Μετά την αυτοκτονία του Curtis, ο Sumner, ο Hook και ο Morris σχηματίζουν τη μπάντα “New Order”, το οποίο θα συνέχιζε ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του κόσμου.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b