MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΗ

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων: Βραδινή βόλτα στα μουσεία της πόλης με ελεύθερη είσοδο

Το Σάββατο 18 Μαϊου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων τα μουσεία όλης της Ευρώπης θα είναι ανοιχτά στο κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο

Monopoli Team

Μια φορά το χρόνο κάθε Μάιο, για ένα βράδυ Σαββάτου τα μεγαλύτερα μουσεία και μνημεία της Ευρώπης μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα διεξαχθεί και η φετινή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο στις 18 Μαΐου.

Δημιουργήθηκε το 2005 από τον Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας με στόχο να εμπνεύσει τα μουσεία της Ευρώπης να ανοίξουν τις πόρτες τους μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε οι επισκέπτες να δουν τα εκθέματα με μια διαφορετική οπτική.

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα Μουσείου έχει και ένα διαφορετικό θέμα που αφορά τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον πολιτισμό. Το φετινό θέμα είναι “Τα Μουσεία ως πολιτισμικοί κόμβοι: Το μέλλον της παράδοσης“. Ο ρόλος των Μουσείων στην κοινωνία αλλάζει και τα μουσεία πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς, ώστε να γίνουν πιο διαδραστικά, ευέλικτα, ευπροσάρμοστα και προσανατολισμένα στο κοινό και την κοινότητα τους. Είναι πολιτισμικοί κόμβοι, όπου η δημιουργία συνδυάζεται με την γνώση και δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να συν-δημιουργήσουν, να μοιραστούν ιδέες, να αλληλεπιδράσουν.

Μερικά από τα μουσεία της Αθήνας που θα πάρουν μέρος είναι:
  • Το Μουσείο Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο και εκτεταμένο ωράριο από τις 20:00 έως τα μεσάνυχτα  (τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο).
  • Το Μουσείο Μπενάκη, όπου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη  σε όλα τα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Ισλαμικής Τέχνης, Πινακοθήκη Γκίκα, Πειραιώς 138, Μουσείο Παιχνιδιών, Εργαστήρι Γιάννη Παππά) στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις.
  • Η Αρχαία Αγορά και Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Θεματική περιήγηση στη Βιβλιοθήκη Πανταίνου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ώρες 11.00-12.30, Είσοδος ελεύθερη/Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.
  • Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, με δωρεάν ξενάγηση στις 10.00 για την έκθεση “Το μέλλον του παρελθόντος”
  • Το Εβραικό Μουσείο της Ελλάδος, Νίκης 32,θα προσφέρει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες, Ώρα 11.00, Είσοδος ελεύθερη/Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση
  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44.
  • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο, όπου θα διεξαχθεί ξενάγηση στην έκθεση «Υάδες» της Ελεάννας Μαρτίνου από την επιμελήτρια της έκθεσης Νίκη Παπασπύρου, Ώρες 18.00-20.00, Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
  • Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμους Ηλιούπολης, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα παρουσιαστεί η έκθεση «Η τέχνη στην Αντίσταση», οπτικοακουστικό υλικό και έργα που φιλοτεχνήθηκαν στα χρόνια της Αντίστασης (ποίηση, ζωγραφική, θέατρο, πεζογραφία, κ.ά.). Η Πινακοθήκη «Θεμιστοκλή Καρφάκη» θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες, Ώρα 10.00

Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό κατάλογο για όλα τα μουσεία που θα πάρουν μέρος εδώ.

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b