MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 16 Μαΐου, απονέμονται τα πρώτα Βραβεία Oscar

Στις 16 Μαΐου 1929, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών απονέμει τα πρώτα Βραβεία Όσκαρ.

author-image Ζurab Sam

Μόλις 4 μέρες μετά την ίδρυσή της, η Ακαδημία μοιράζει τα πρώτα βραβεία, σ’ ένα πάρτι 250 ατόμων το οποίο πραγματοποήθηκε στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosvelt στο Holywood της California.

Η Ακαδημία ξεκίνησε ως μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην πρόοδο και τη βελτίωση της Κινηματογραφικής Βιομηχανίας. Πρώτος πρόεδρος και οικοδεσπότης της Πρώτης Τελετής Απονομής Βραβείων ήταν ο Douglas Fairbanks. Σε αντίθεση με τί γίνεται σήμερα, οι νικητές των πρώτων βραβείων Oscar είχαν ανακοινωθεί πριν την διεξαγωγή της τελετής.

Λίγο πριν την πρώτη τελετή απονομής των βραβείων, οι πρώτες ταινίες του ομιλούντος κινηματογράφου είχαν κάνει την εμφανισή τους. Η ταινία της Warner Bros. “The jazz singers” ήταν μια από τις πρώτες ταινίες με ήχο. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν την ταινία στον διαγωνισμό επειδή χαρακτηρίστηκε άδικο να διαγωνιστεί με ταινίες του Βωβού Κινηματογράφου.

To πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στο “Wings“, σε σκηνοθεσία του William Wellman. Ήταν η πρώτη και η τελευταία ταινία του Βωβού Κινηματογράφου που απέκτησε βραβείο Oscar.

wings

Επίσης ο Emil Jannings βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ηθοποιός, η ταινία Sunrise απέκτησε 2 βραβεία και η Janet Gaynor γίνεται η πρώτη γυναίκα που παραλαμβάνει το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου.

Αριστερά ο Emil Jannings και δεξιά η Janet Gaynor

Ένα τιμητικό βραβείο έλαβε και ο Charlie Chaplin. Αρχικά είχε προταθεί για τα βραβεία: Καλύτερος Ηθοποιός, Καλύτερος Συγγραφέας, Καλύτερος Κωμικός Σκηνοθέτης για την ταινία “Circus“. Όμως ο Charlie αποχώρησε από αυτές τις κατηγορίες έτσι ώστε να παραλάβει το τιμητικό βραβείο. Το επόμενη τιμητικό βραβείο που δόθηκε στη διοργάνωση ήταν το 1971.

O Charlie Chaplin στην ταινία του “Circus”

Η Ακαδημία ξεκίνησε επίσημα το όνομα Oscar τo 1939. Μια δημοφιλής, αλλά ανεπιβεβαίωτη ιστορία για την προέλευση του ονόματος ξεκίνησε από τον εκτελεστικό διευθυντή Margaret Herrick ο οποίος παρατηρώντας το αγαλματάκι έκανε το σχόλιο πως μοιάζει με τον θείο του τον Όσκαρ.

Η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας και το σύστημα του σφραγισμένου φακέλου ανακοινώθηκε το 1942 κατά τη διάρκεια της ζωντανής αναμετάδοσης της Τελετής Απονομής Oscar.

Μέχρι σήμερα η Τελετή Απονομής των Oscar είναι από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της Κινηματογραφικής Βιομηχανίας με εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, και δεν είναι λίγοι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν “The Biggest Night of The Year”.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b