MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΟΥΑΓΙΕ

7 + 1 ερωτήσεις στον Θοδωρή Ελευθεριάδη, που σκηνοθετεί το «Dracula»

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θοδωρής Ελευθεριάδης απαντά σε οκτώ ερωτήσεις για το έργο του Bram Stoker, «Dracula», που παρουσιάζεται, για λίγες μόνο παραστάσεις, στο θέατρο Χώρος

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Τι είναι αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο έργο του Bram Stoker, «Dracula»;

Ο Δράκουλας είναι ο απόλυτος άρχοντας της νύχτας, ο κυρίαρχος της αιωνιότητας. Ο Bram Stoker συνέδεσε τον ήρωα του με μια συγκλονιστική ιστορική μορφή του 15ου αιώνα: τον Ρουμάνο ηγεμόνα Βλαντ Ντράκουλα, τον παλουκωτή. Με αυτό τον τρόπο ο Δράκουλας  εισέβαλλε στην μυθολογία του σύγχρονου κόσμου και επέβαλε τόσο απόλυτα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τον ήρωά του στους φανατικούς αναγνώστες της λογοτεχνίας του τρόμου. Διαβάζω λογοτεχνία του φανταστικού και του τρόμου από παιδί και ο Δράκουλας είναι ένα από τα βιβλία που με έχουν συγκλονίσει και έχουν σημαδέψει την αισθητική μου πάνω στον τρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑDracula, του Bram Stoker στο θέατρο Χώρος12.09.2018

Περιγράψτε μας συνοπτικά την υπόθεση και τους ήρωες του έργου.

Ο Τζόναθαν Χάρκερ , ένας νεαρός υπάλληλος, επισκέπτεται τον Δράκουλα στην Τρανσυλβανία προκειμένου να κλείσουν κάποιες μεσιτικές συμφωνίες. Μετά από αυτή την επίσκεψη ο Δράκουλας έρχεται στο Λονδίνο όπου βιάζει και δαγκώνει μια νεαρή κοπέλα, τη Λούσυ. Αυτή σιγά σιγά μετατρέπεται σε βαμπίρ και την υπόθεση αναλαμβάνει ο καθηγητής Βαν Χελσινγκ, αιώνιος εχθρός του Δράκουλα. Το κυνήγι μόλις ξεκίνησε. Ο Κόμης καταδιώκεται και η μάχη ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, το καλό και το κακό πυροδοτείται.

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια στοιχεία για τη σκηνογραφία και τα ειδικά εφέ που θα έχει η παράσταση;

Με διάφορα εφέ έχω προσπαθήσει να δώσω στην παράσταση μια ατμόσφαιρα που της ταιριάζει. Θα έχει σίγουρα πολύ αίμα. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε από κοντά.

Μεταφέρετέ μας κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο ή με τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του.

Είναι η πρώτη σκηνοθετική μου απόπειρα οπότε όλο αυτό το ταξίδι με ωρίμασε καλλιτεχνικά. Η σκηνοθεσία είναι πιο περίπλοκη από την υποκριτική, καθώς ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι πολύπλευρος.

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

Τα προσωπικά κριτήρια που θα παρακινήσουν τον καθένα να σηκωθεί από τον καναπέ του και θα έρθει να δει την παράσταση δεν τα ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως αν πήγαινα εγώ να δω αυτή την παράσταση και έβλεπα αυτό το αποτέλεσμα θα ξαναπήγαινα την επόμενη βδομάδα.

Πώς θα περιγράφατε με 3 λέξεις το έργο;

Αιματηρό – Τρομακτικό- Ερωτικό.

Φωτογραφία από την παράσταση, «Dracula», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Ελευθεριάδη

Επιλέξτε ένα αγαπημένο σας απόσπασμα από το κείμενο.

Μέσα από δουλειά που κάναμε με τους ηθοποιούς της παράστασης γράφτηκαν κάποιοι μονόλογοι. Στον μονόλογο του Δράκουλα, στις τελευταίες πρόβες που κάνουμε, κάθε φορά κλαίω. Είναι όλη η ενέργεια της στιγμής, η ατμόσφαιρα της σκηνής, η ατμόσφαιρα που φέρει ο ηθοποιός και το κείμενο που μου δημιουργούν έντονα συναισθήματα.

Πώς μοιάζει το κείμενο της παράστασης με τις σημειώσεις σας, μετά από μέρες προβών;

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Dracula»
Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6-8 (Μετρό Κεραμεικός)
Πέμπτη εώς Κυριακή: 21:00
Γενική είσοδος: 15€, Φοιτητικό-ανέργων: 10€, Σ.Ε.Η: 5€

Παραστάσεις: Από 16 Μαΐου έως 02 Ιουνίου

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b