MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Escape Weekends: Απόδραση στη γραφική Στεμνίτσα Αρκαδίας

Μόλις δύο ώρες απόσταση από την Αθήνα, η ορεινή Αρκαδία ενδείκνυται ακόμα και για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα, όλες τις εποχές του χρόνου. Φύση, όμορφες εικόνες και γραφικά χωριά σας περιμένουν για να τα εξερευνήσετε από άκρη σε άκρη!

Monopoli Team

Οι τρεις από τις πιο γνωστές περιοχές της ορεινής Αρκαδίας, η Στεμνίτσα, η Καρύταινα και η Δημητσάνα ξεχωρίζουν σε αρχιτεκτονική, πολεοδομία, γεωγραφία και ιστορία. Και οι διαδρομές για να βρεθείς από το ένα χωριό στο άλλο σε αποζημιώνουν από κάθε άποψη…

Διάσημα αξιοθέατα

Το Μετόχι στον Αη Δημήτρη, που τρέχουν τα κρύα νερά χειμώνα – καλοκαίρι από τις πέτρινες κρήνες, το φαράγγι του Λούσιου και οι Μονές Ιωάννη Προδρόμου και Φιλοσόφου είναι μερικά μόνο από τα highlights της περιοχής.

Πετρόχτιστα χωριά, δασωμένα βουνά, ορμητικά νερά, μοναδικής θέας περίπατοι και πανέμορφα μοναστήρια συμπληρώνουν και καθιστούν την ευρύτερη περιοχή ως ιδανική επιλογή για εξορμήσεις κοντά στη φύση.

Με βάση τη Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα πήρε τ΄όνομά της από το σλάβικο τοπωνύμιο, που σημαίνει κλειστό και δασωμένο μέρος. Το επίσημο όνομά της είναι Υψούς, κόρη του Υψούντα, ένα από τα 50 παιδιά του Αρκάδα, γαία όλων των Θεών και μυθικών ηρώων του κόσμου.

Η Στεμνίτσα είναι χτισμένη στα 1.080 μ. υψόμετρο, στο κοίλωμα της Κλινίτσας και ανάμεσα σε τέσσερις ρεματιές βάση της φημισμένης αμυντικής της αρχιτεκτονικής. Η περιοχή με τα πέτρινα καλντερίμια, τη γραφική κεντρική πλατεία, τα παραδοσιακά πυργόσπιτα και όλα αυτά περιτρυγιρισμενα από τις επιβλητικές βουνοκορφές και το ελατόδασος του Μαινάλου, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι άνθρωποι είναι ζεστοί και φιλόξενοι με μεγάλη αγάπη και σεβασμό απέναντι στη φύση, την οποία και φροντίζουν για να τη χαίρονται οι ίδιοι αλλά και οι επισκέπτες εκδρομείς της περιοχής.

Αν επιλέξετε τη Στεμνίτσα για απόδραση από την πόλη, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ιδιαίτερα οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής, το οποίο λειτουργεί από το 1985 και στεγάζεται σε δύο κτίρια, εκ των οποίων το ένα είναι ένα τριώροφο σπίτι του 18ου αιώνα! Επιπλέον, τη σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, με ώρες επισκέψεων καθημερινά, που διατηρεί ζωντανή την πλούσια παράδοση του τόπου στην αργυροχρυσοχοΐα και τη μεταλλοτεχνία. Μάλιστα, στα εργαστήρια που θα βρείτε στο χωριό μπορείτε να αγοράσετε πολύ όμορφα κοσμήματα, δουλεμένα στο χέρι.

Μερικά ακόμα μέρη που αξίζει να κάνετε τη βόλτα σας και να θαυμάσετε από κοντά είναι ο περίφημος πύργος του Ροϊλού, το αρχοντικό του Μπουρνάζου και οι εκκλησίες του 12ου και του 15ου αιώνα.

Φυσικά προτέινεται ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε ντόπιο φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής με πεντανόστιμα κρέατα και πίτες και στη συνέχεια μια επίσκεψη σε κάποιο από τα μαγαζιά της πλατείας για καφέ και το ξακουστό ντόπιο γλυκό τα μυγδαλάτα.

Πρόσβαση στη Στεμνίτσα

Aπο τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις δρόμων μπορείς να οδηγηθείς στην πλατεία της Στεμνίτσας, που βρίσκεται χτισμένη σε 1100 μέτρα υψόμετρο. Πρώτη επιλογή η διαδρομή Τρίπολη – Λεβίδι – Βυτίνα – Δημητσάνα – Στεμνίτσα. Ο δεύτερος δρόμος στρίβει από τη Βυτίνα προς το Πυργάκι – Ελάτη – Στεμνίτσα, διασχίζοντας το ελατοσκεπασμένο μυθικό δάσος του Μαινάλου, μισή ώρα διαδρομή με το αυτοκίνητο. Τρίτος δρόμος από Τρίπολη – Χρυσοβίτσι – Στεμνίτσα. Από τη διαδρομή αυτή περνάς από το δάσος του Μαινάλου που στολίζει τη Στεμνίτσα, το “πέτρινο κόσμημα” της ορεινής Αρκαδίας εδώ και πολλούς αιώνες.

Ξενώνας Μπελλαίικο

Αν λοιπόν, επιλέξετε την ορεινή Αρκαδία για ολιγοήμερες διακοπές, εμείς σας προτείνουμε τον ξενώνα Μπελλαίικο στη Στεμνίτσα.

Το Μπελλαίικο είναι ένας παλιός παραδοσιακός πέτρινος ξενώνας, με απέραντη θέα στην περιοχή της Στεμνίτσας. Το όνομά του το οφείλει στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, που έχει το όνομα “Μπέλλας”.

Bρίσκεται σε υψόμετρο 1.100μ. και σε απόσταση 300μ. από το κέντρο του χωριού. Αυτό το πέτρινο, αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 17ου αιώνα λειτουργεί σήμερα ως οικογενειακά διοικούμενο ξενοδοχείο με θέα στην καταπράσινη φύση.

Τα δωμάτια διαθέτουν παραδοσιακή διακόσμηση με πέτρα και ξύλο και παράθυρο με θέα στους ανοιχτούς ορίζοντες του απαράμιλλου τοπίου και τα έλατα που περικυκλώνουν τον ξενώνα.

Όλα τα δωμάτια διαθέτουν ιδιωτικό μπάνιο, προϊόντα περιποίησης και CD player. Ορισμένες μονάδες προσφέρουν τζάκι κατόπιν αιτήματος και με πρόσθετη χρέωση. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους.

Tο παραδοσιακό στεμνιτσιώτικο σπίτι έχει δύο ορόφους, το κατώι και το ανώι. Στο κατώι υπάρχουν δύο χώροι, το κυρίως κατώι και το κατώι του γαϊδάρου που προέκυψε από επέκταση του σπιτιού στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο ανώι υπάρχουν η σάλα, το χειμωνιάτικο δωμάτιο, η κάμαρη και ο οντάς.

Tα δωμάτια

Κυρίως κατώι, τρίκλινο δωμάτιο με τζάκι

Κατώι του γαϊδάρου, δίκλινο δωμάτιο, με τζάκι, θέα, ανεξάρτητη είσοδο και δικιά του αυλή

Σάλα, Το δωμάτιο με άπλετη θέα προς όλη τη Στεμνίτσα, ήταν το δωμάτιο για τις επίσημες περιστάσεις, γιορτές, αρραβώνες, γάμους βαφτίσια. Σήμερα είναι ένα τρίκλινο φωτεινό δωμάτιο με τζάκι.

Χειμωνιάτικο δωμάτιο: είναι ένα τρίκλινο δωμάτιο με τη δικιά του αυλή προστατευμένη από τους βοριάδες. Το μπάνιο του δωματίου είναι ο παλιός ξυλόφουρνος του σπιτιού.

Κάμαρη, Ήταν το δωμάτιο που πρόσφερε την απαραίτητη απομόνωση στο ζευγάρι ή σε κάποιον επίσημο προσκεκλημένο. Σήμερα είναι ένα δίκλινο δωμάτιο.

Οντάς, Ήταν το καλοκαιρινό δωμάτιο της οικογένειας, ένα ξύλινο κλειστό χαγιάτι με τζαμαρία που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε γέφυρα πλοίου. Βλέπεις όλο το χωριό, τα γύρω βουνά ακόμα και τον Ταΰγετο. Με την προσθήκη του τζακιού και τις κουζίνας έγινε ο χώρος για τα πρωινά αλλά και χώρος καθιστικός για χαλάρωση και καφεδάκι.

Το κατάλυμα σερβίρει σπιτικό πρωινό με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν βιβλία από την ιδιωτική βιβλιοθήκη του ξενώνα Μπελλαίικο και να απολαύσουν μερικές ώρες χαλάρωσης στο σαλόνι του, όπου σερβίρονται ποτά και καφέδες.

Το Μπελλαίικο απέχει 8χλμ. από τη Δημητσάνα και 36χλμ. από την Τρίπολη. Ωστόσο, στην Στεμνίτσα οι επισκέπτες θα κάποια εστιατόρια και καφέ-σνακ μπαρ για να απολαύσουν φαγητό, καφέ ή ποτό. Για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης στις εγκαταστάσεις του ξενώνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραδοσιακός Ξενώνας Μπελλαίικο
Στεμνίτσα Αρκαδίας
Τηλ. & Φαξ: 27950-81286
Κινητό: 69 76 607967
Επικοινωνία: [email protected], https://mpelleiko.gr/

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b