MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Θανάσης Βέγγος

Σαν σήμερα 3 Μαΐου το 2011 πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους ΄Ελληνες ηθοποιούς, ο Θανάσης Βέγγος, σε ηλικία 83 ετών.

Monopoli Team

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν το μοναδικό παιδί του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα του δημιούργησε οικομικό πρόβλημα στην οικογένεια, έτσι ο Θανάσης αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ νεαρή ηλικία.

Καριέρα

Τα χρόνια 1948-1950, τα χρόνια του εμφυλίου, εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου και γνωρίστηκε με το Νίκο Κούνδουρο. To 1954 εμφανίστηκε στην ταινία του σκηνοθέτη Μαγική Πόλις, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Στα επόμενα πέντε χρόνια εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή.

Τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής. Με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλλα!, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού.

Η καριέρα του συνεχίζεται με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη και οδηγεί στην αποθέωσή του από τον κόσμο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1971, όπου η συμμετοχή του στην ταινία Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; αποσπα το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου. Τον επόμενο χρόνο, ο ρόλος του στην ταινία Θανάση, πάρε το όπλο σου! του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου.

Ο Θανάσης Βέγγος απεβίωσε στις 3 Μαΐου του 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 του χρόνια, μετά από μακρά νοσηλεία στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πάρε Κόσμε (1967)

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b