MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

H Google τιμάει την 100η επέτειο του Bauhaus με ένα doodle

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην διάσημη γερμανική σχολή που ιδρύθηκε σαν σήμερα, πριν από 100 χρόνια.

Monopoli Team

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην 100η επέτειο της διάσημης γερμανικής σχολής Bauhaus, η οποία ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου 1919 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Walter Gropius στην Βαϊμάρη της Γερμανίας και όπως αναφέρει η Google αποτέλεσε αφετηρία ενός παγκόσμιου κινήματος, που άλλαξε ριζικά τις τέχνες, εφαρμόζοντας την αρχή της λειτουργικότητας σε κάθε έργο.

O Gropius οραματίστηκε μια σχολή σκέψης που θα περιελάμβανε όλους τους κλάδους της τέχνης και τελικά θα ενσωμάτωνε και την αρχιτεκτονική.Η επιρροή του Bauhaus όμως δεν έμεινε μόνο στον χώρο της αρχιτεκτονικής, αν και το διάσημο κτίριο της Σχολής του Μπάουχαους στο Ντεσσάου της Γερμανίας αποτελεί χαρακτηριστικό έργο της σχολής και επιδεικνύει τα βασικά γνωρίσματα της, την απλότητα και φυσικά τη χρηστικότητα και τη λειτουργικότητα, ενώ αποτέλεσε πρόδρομο του γνωστού  “International Style” του Bauhaus.

Το κτίριο της Σχολής του Μπάουχαους στο Ντεσσάου της Γερμανίας

Όπως αναφέρει η Google, οι μαθητές του Bauhaus έλαβαν μια διεπιστημονική παιδεία με έμφαση στις κατασκευές, την ξυλουργική, την γραφιστική, την τυπογραφία, την ζωγραφική, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν ακόμα και τα πιο απλά, λειτουργικά αντικείμενα (όπως αυτά που απεικονίζονται στο σημερινό doodle) με την υψηλή τέχνη.

Επρόκειτο, λοιπόν, για μία προσπάθεια να συνδυαστούν οι “υψηλές” τέχνες (π.χ. τα εικαστικά) με την τεχνολογία και την κατασκευή και γύρω από αυτή την ιδέα συσπειρώθηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες της εποχής, όπως οι ζωγράφοι Wassily Kandinsky και Paul Klee, ο καλλιτέχνης και σκηνογράφος Oskar Schlemmer, ο φωτογράφος και γλύπτης László Moholy-Nagy και ο γραφίστας Herbert Bayer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕκατό χρόνια Μπάουχαους στο Ινστιτούτο Γκαίτε12.09.2018

Η σημασία της σχολής Μπάουχαους

Μπορεί να λειτούργησε για μόλις 15 χρόνια και σε 3 πόλεις (στη Βαϊμάρη, το Ντεσάου και το Βερολίνο), αλλά οι ιδέες και το ύφος του Μπάουχαους επηρέασαν την αρχιτεκτονική και την τέχνη σε όλο τον δυτικό κόσμο, και όχι μόνο.

Όταν το 1933 οι σχολές του Bauhaus στην Γερμανία αναγκάστηκαν να κλείσουν μετά από τις πιέσεις και διώξεις που υπέστησαν από το Ναζιστικό Κόμμα της Γερμανίας, οι 29 μαθητές του επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους. Έτσι, ιδρύθηκε το “Νέο Μπάουχαους” στο Σικάγο, ο Gropius και ο Ούγγρος καλλιτέχνης Marcel Breuer δίδαξαν Σχέδιο στο Harvard, ενώ Γερμανοί-Εβραίοι εξόριστοι αρχιτέκτονες έκτισαν την “Λευκή Πόλη” στο Τελ Αβίβ, που αποτελείται από 4.000 κτίρια κτισμένα στο στιλ του Bauhaus.

Έτσι, 100 χρόνια μετά την ίδρυση του, οι ιδέες και η αισθητική του Bauhaus έχουν αφήσει το στίγμα τους και συνεχίζουν να μας εμπνέουν.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b