MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς ο ύπνος επηρεάζει την υγεία μας;

Το πως και πόσο κοιμόμαστε τα βράδια έιναι ένα θέμα που κατα καιρούς όλους μας έχει απασχολήσει.

Monopoli Team

Η γενική άποψη είναι ότι περίπου οκτώ ώρες αρκούν για έναν αποδοτικό ύπνο. Ισχύει, όμως, και πόσες ώρες χρειαζόμαστε τελικά;

Είτε κοιμάστε αρκετά, είτε χρειάζεστε κι άλλο και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την υγεία σας. Μάλιστα ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι περισσότερο επιζήμιος από την έλλειψή του.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε πώς θα δώσετε στο σώμα και το μυαλό σας κάθε βράδυ την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να αναζωογονηθούν για υγεία με διάρκεια.

Ποια είναι τα διαφορετικά στάδια του ύπνου;

Δεν επιδρά όλος ο χρόνος που κοιμάστε το ίδιο. Μια προσεκτικά ισορροπημένη κατανομή όλων των σταδίων ύπνου – υπάρχουν τέσσερα – είναι το κλειδί, για να επιτύχετε αποδοτική ξεκούραση. Σύμφωνα με τον Dr. Matthew Walker, καθηγητή Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ορισμένα στάδια βαθύ ύπνου – γνωστά και ως REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και μη REM (NREM) είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του σώματος και του εγκεφάλου.

Τα τέσσερα στάδια ενός κύκλου ύπνου είναι:

*Το πρώτο στάδιο: ύπνος NREM

Αυτό το στάδιο διαρκεί για πέντε έως 10 λεπτά. Το σώμα σου αρχίζει να χαλαρώνει και είναι εύκολο να ξυπνήσετε.

*Στάδιο δύο: ύπνος NREM

Διαρκεί 10 έως 25 λεπτά. Ο καρδιακός σας ρυθμός αρχίζει να επιβραδύνεται και βρίσκεστε σε ένα ελαφρύ ύπνο.

*Τρίτο στάδιο: ύπνος NREM

Διαρκεί 20 έως 40 λεπτά. Αυτή είναι η κρίσιμη βαθιά (ή βραδέων κυμάτων) φάση ύπνου – είναι το κλειδί για την ανανέωση του σώματος και καθορίζει πόση αναζωογόνηση αισθάνεσθε την επόμενη μέρα. Αν ξυπνήσετε όντας σε αυτό το στάδιο, θα αισθανθείτε έλλειψη συγκέντρωσης, αδράνεια και νωθρότητα, ενώ θα έχετε και μικρότερη ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα. Καθώς μεγαλώνετε, ο χρόνος που ξοδεύετε σε αυτή τη φάση μειώνεται.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς ο ύπνος επηρεάζει την υγεία σας, ποιες είναι οι ιδανικές ώρες ύπνου και βρείτε tips για το πώς θα καταφέρετε να κοιμάστε καλύτερα στο Savoirville.gr

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b