MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από τη ζωή ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ

Ο σπουδαίος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, ή όπως αλλιώς ήταν γνωστός, Άμος Κλάουσνερ, άφησε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου την τελευταία του πνοή, στα 79 του χρόνια.

Monopoli Team

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η κόρη του Φάνια Οζ-Σαλτσμπέργκερ, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter. «Ο αγαπημένος μου πατέρας πέθανε ήρεμος μόλις τώρα από καρκίνο, έπειτα από μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ήταν περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του. Παρακαλώ, σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας. Δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε κλήσεις. Ευχαριστίες προς εκείνους που τον αγαπούσαν», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Ισραηλινός συγγραφέας πέθανε έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

 

O Άμος Οζ θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Υπήρξε κορυφαίος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος του Ισραήλ. Έχει γράψει πάνω από 18 βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα και έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα έργα του έχουν γνωρίσει διεθνή αναγνώριση και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες.

Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκέτε, το 2007 το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε, ενώ είχε προταθεί επανειλημμένα και για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Τα λογοτεχνικά του έργα έχουν εκδοθεί σε 45 γλώσσες και 47 χώρες, ενώ στην πορεία του είχε τιμηθεί με μια σειρά από διακρίσεις, όπως το παράσημο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας.

Ο Οζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939 και στα εφηβικά του χρόνια έφυγε απο το σπίτι του, μετακομίζοντας στην Κιμπούτζ Χουλντά, όπου και άλλαξε το επίθετο του σε Οζ, που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη».

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b