MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από τη ζωή ο Σταν Λι, ο δημιουργός των γνωστότερων χαρακτήρων της Marvel

Ο “θρύλος” της Marvel και δημιουργός των γνωστότερων χαρακτήρων κόμικς, ο Αμερικανός συγγραφέας Σταν Λι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Monopoli Team

Ο Λι γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1922 (πραγματικό όνομα: Στάνλεϊ Μάρτιν Λίμπερ) στη Νέα Υόρκη, από γονείς Εβραίους μετανάστες από τη Ρουμανία. Στα 17 του χρόνια ξεκίνησε να δουλεύει στην Timely Comics, όπου ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές. Η εταιρεία αυτή αργότερα εξελίχθηκε στη σημερινή Marvel.

Ο συγγραφέας είχε βάλει την υπογραφή του στη δημιουργία των γνωστότερων υπερηρώων όπως του Spider-Man, του Iron Man, του Hulk, των X-Men, του Black Panther, του Daredevil, των Avengers και άλλων διάσημων φιγούρων κόμικς της Marvel.

000 1AS6SI

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, το πρωί, τοπική ώρα, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το δίκτυο TMZ και το Hollywood Reporter. Τον τελευταίο καιρό η υγεία του ήταν βεβαρυμένη, ενώ έπασχε και από πνευμονία. 

«Ο πατέρας μου αγαπούσε όλους τους φαν του», δήλωσε η κόρη του Τζοάν Σίλια Λι στο TMZ.

stan li 3 252863 133962 type13260

Ο Λι ήταν ο κορυφαίος συγγραφέας της Μarvel και στη συνέχεια έγινε εκδότης της εταιρείας. Ήταν ο «αρχιτέκτονας» του σύγχρονου κόμικ, αφού έφερε την «επανάσταση» στον χώρο, αποδίδοντας ανθρώπινες αδυναμίας στους υπερήρωες. Στις 17 Νοεμβρίου 2008 τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

Οι Αμερικανοί ήταν εξοικειωμένοι με τους σούπερ ήρωες, και πριν από τον Λι, κυρίως χάρη στη δημιουργία του Superman, το 1938, από την Detective Comics, την εταιρία που έμελλε να γίνει αργότερα η DC Comics, η βασική ανταγωνίστρια της Marvel. Στον Λι όμως πιστώνεται κυρίως το γεγονός ότι προσέθεσε ένα νέο επίπεδο συνθετότητας και ανθρωπιάς στους σούπερ ήρωες. 

Οι χαρακτήρες του δεν ήταν φτιαγμένοι από πέτρα, ακόμη κι όταν οι στολές τους έδειχναν θωρακισμένες από γρανίτη. Τους απασχολούσαν ο έρωτας αλλά και το χρήμα και υπέφεραν τραγικές συναισθηματικές μεταπτώσεις και ανασφάλειες. 

 
 
marvel age 41 stan lee cover

«Ενιωθα πως θα είχε πλάκα να μαθαίνουμε λίγα πράγματα περισσότερα για τις ζωές τους, τις προσωπικότητές τους και να δείξουμε πως είναι ταυτόχρονα άνθρωποι και σούπερ ήρωες», είχε πει ο Σταν Λι σε συνέντευξή του στο NPR News, το 2010. Είχε συνδράμει ο ίδιος στον σχεδιασμό των σουπερ ηρώων αλλά είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την προβολή τους.

 
 
20180925122229449
 

Από το 2000 και μετά και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία με την “έκρηξη” του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, χαρακτηριστικές ήταν οι cameo εμφανίσεις του σε όλες τις ταινίες της εταιρείας. Αξίζει να τις θυμηθούμε στο παρακάτω βίντεο!

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b