MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Christian Dior: τα πιο εμβληματικά στυλ του θρυλικού σχεδιαστή

Σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου του 1957, πεθαίνει ο Christian Dior. Με αφορμή τα 61 χρόνια από το θάνατό του και την επικείμενη έκθεση αφιερωμένη στον Dior στο Victoria & Albert Museum του Λονδίνου, το monopoli.gr παρουσιάζει τα iconic looks του θρυλικού Γάλλου σχεδιαστή μόδας.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Στο Granville της Νορμανδίας γεννιέται στα 1905 ο Christian Dior, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας παγκοσμίως. Το δεύτερο από τα πέντε παιδιά μιας ευκατάστατης οικογένειας, μετακομίζει μαζί με τους δικούς του στο Παρίσι, στα 1910. Παρά την επιθυμία των γονιών του να γίνει διπλωμάτης, εκείνος ασχολήθηκε αρχικά με το σκίτσο, πούλωντας μάλιστα κάποια από τα σχέδιά του στους δρόμους του Παρισιού.

dior new look

New Look

Στο ξεκίνημα της καριέρας του υπήρξε, μαζί με έναν φίλο του, ιδιοκτήτης μίας μικρής γκαλερί, στην οποία εκτίθεντο έργα ζωγράφων, μεταξύ των οποίων και ο Pablo Picasso. Στα 1929 αρχίζει και δουλεύει με τον Γάλλο σχεδιαστή μόδας Robert Piguet και στα 1942 με τον Lucien Long.

dior tulip

Tulip Silhouette

Στις 12 Φεβρουαρίου 1947 λανσάρει την πρώτη του κολεξιόν, με την οποία ο κόσμος της μόδας, και όχι μόνο, γνωρίζει τον Christian Dior και το «New Look».

the new look

New Look

Το «New Look» αποτελείται από φούστες στο ύψος της γάμπας, ιδιαίτερα στενή μέση και γεμάτο στήθος. Παρά τις αρχικές αρνητικές αντιδράσεις, έγινε αμέσως μόδα.

Ο γνωστός σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, έφερε στη μόδα τα πλέον χαρακτηριστικά στυλ ντυσίματος, όπως το «A-Line» και το «Y-Line».

A Line

A-Line

Y Shape

Y-Line

Στις 2 Φεβρουαρίου 2019, το Albert & Victoria Museum του Λονδίνου εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ προς τιμήν του Christian Dior στην Αγγλία, υπό τον τίτλο «Christian Dior: Designer of Dreams». Ξεκινώντας από το 1947 και φτάνοντας στο σήμερα, η έκθεση εστιάζει στην ιστορία του σχεδιαστή, αλλά και στην επίδραση που άσκησε στο χώρο της μόδας παγκοσμίως. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχει και ειδική εγκατάσταση αφιερωμένη στην αγάπη που είχε ο Γάλλος σχεδιαστής για τη Μεγάλη Βρετανία, η κουλτούρα της οποίας αποτέλεσε, πολλές φορές, πηγή έμπνευσης για εκείνον.

h line dior

H-Line

spring 1953

Ρούχο από την ανοιξιάτικη κολεξιόν του 1953

Κεντρικό έκθεμα της έκθεσης στο Victoria & Albert θα αποτελεί το φόρεμα που είχε φορέσει η πριγκίπισσα Μαργαρίτα στα 21α γενέθλιά της.

princess margaret 1949 cecil beaton victoria and albert museum london

Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα με δημιουργία του Christian Dior, Credits: Cecil Beaton

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το πορτρέτο του 20χρονου Dior, το οποίο, επίσης, εκτίθεται στο μουσείο, και υπόσχεται να μας «αποδεσμεύσει» από την εικόνα του Dior ως μεσήλικα άντρα με κοστούμι, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τυχερό του αστέρι, ένα παλιό μεταλλικό σύμβολο που βρήκε τυχαία σε ένα δρόμο του Παρισιού, λίγο πριν του γίνει πρόταση να ανοίξει τον δικό του οίκο μόδας.

Μεταξύ των εκθεμάτων, συναντάμε και το φόρεμα που είχε σχεδιάσει ο John Galliano, για λογαριασμό του οίκου, στη διαφήμιση του J’adore το 2008.

christian dior by john galliano jadore dress haute couture 2008 custom made photo c laziz hamani. christian dior parfums collection paris

Christian Dior, σχέδιο του John Galliano για τη διαφήμιση του J’adore το 2008

*Η έκθεση «Christian Dior: Designer of Dreams» στο Victoria&Albert  Museum θα διαρκέσει από τις 2 Φεβρουαρίου έως και τις 14 Ιουλίου 2019.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b