MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
08
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Χορός

Μαρλένε Φρέιτας: “of ivory and flesh” στο Φεστιβάλ Αθηνών

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας καταφθάνει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τη χορογραφία of ivory and flesh που θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260, στις 24 & 25 Ιουνίου

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Ματίνα Καλτάκη

Η Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι αλλά σπούδασε χορό στις Βρυξέλλες (P.A.R.T.S.) και στη Λισαβώνα. Έχει δημιουργήσει 11 έργα από το 2005, με μια ιδιαίτερη σκηνική και χορευτική ματιά που επιμένει στο γκροτέσκο. Στην Αθήνα θα δούμε το «of ivory and flesh – statues also suffer» του 2014. Έμπνευση στην χορογράφο έδωσε ο μύθος του Πυγμαλίωνα που ερωτεύτηκε το άγαλμα της γυναίκας που δημιούργησε.

Η ποιητική μεταμόρφωση είναι το θέμα που δούλεψε με τους χορευτές της και μουσικούς. Η χορογραφία και η όψη έχουν και πάλι καρναβαλική διάσταση, με τους τέσσερις ερμηνευτές να μιμούνται τη μηχανική κίνηση ρομπότ ή αγαλμάτων που ζωντάνεψαν. Το σάουντρακ περιλαμβάνει μουσική ποπ, οriental ήχους, απόσπασμα από τον “Καρυοθραύστη” του Τσαϊκόφσκι και κρουστά επί σκηνής. Υποτίθεται ότι οι χειρονομίες και ο λόγος τους επηρεάζονται από ήρωες του Χίτσκοκ, του Μπέργκμαν και του Κοκτό –και λέω «υποτίθεται» γιατί πολλές ιδέες και επιρροές αναφέρουν οι χορογράφοι για κάθε έργο τους, αλλά αυτές συχνά δεν είναι ευδιάκριτες στις παραστάσεις του.

Μία ακόμη επιρροή γι’ αυτήν την παράσταση της Φρέιτας, όπως δείχνει ο υπότιτλος «Statues also suffer» («Kαι τα αγάλματα υποφέρουν»), υπήρξε η ασπρόμαυρη ταινία του Αλαίν Ρενέ και του Κρις Μάρκερ «Les statues meurent aussi» (1953). Μέσα από ένα πλήθος αντικειμένων (μάσκες και γλυπτά με διάφορες ιδιότητες και συνδεδεμένες με τελετουργίες για όλες τις φάσεις της ζωής) από την υποσαχάρια Αφρική, η ταινία (εικόνα και και αφήγηση ροής) εξετάζει πώς η αποικιοκρατία επηρέασε τη σχέση των γηγενών με την παράδοσή τους και προσάρμοσε την αυθεντική αφρικανική τέχνη στα γούστα των καταναλωτών της Γαλλίας, των άλλων αποικιοκρατικών χωρών και της Αμερικής. Λόγω της κριτικής της στην αποικιοκρατία, το δεύτερο μισό της ταινίας είχε λογοκριθεί και μόνο έπειτα από 12 χρόνια, αποκαταστάθηκε. Η ιδέα του νεκρού αγάλματος αφορά τα γλυπτά στα μουσεία, εκεί όπου πια έχει χαθεί η αρχική σημασία της δημιουργίας του, σε σχέση με τη ζωή της κοινότητας από την οποία προήλθε.


Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χορογραφία: Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας

Παίζουν: Marlene Monteiro Freitas, Andreas Merk, Betty Tchomanga, Lander Patrick, Cookie (κρουστά), Tomás Moital (κρουστά), Miguel Filipe (κρουστά)

Τιμές Εισιτηρίων: 25€ και 20€ (μειωμένο 15€)
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
MÁM: 90 λεπτά τελετουργικής έκστασης στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Ρήτορες, του Χριστόφορου Χριστοφή στο Παλαιό Πανεπιστήμιο
Θεατρικά Νέα
Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο, της Μάρτα Μπουτσάκα στον Μικρό Κεραμεικό
ΘΕΑΤΡΟ
Το τούνελ , του Πάνου Ηλιόπουλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Μανώλης Χιώτης: Η ζωή και η μουσική του γίνονται παράσταση στον «Ελληνικό Κόσμο»
ΘΕΑΤΡΟ
Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ: Η Στεφανία Γουλιώτη ανεβάζει στην Πειραιώς 260 το διήγημα του Δημήτρη Χατζή
ΘΕΑΤΡΟ
Πώς κατοικώ, της Αρίστης Τσέλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι , του Άρη Κακλέα στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
όμικρονγιώτα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διδασκάλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Carcoma, της Αλεξίας Παραμύθα στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Μήδεια: Η Λυρική Σκηνή αναβιώνει τη θρυλική όπερα του Κερουμπίνι στην Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
O βραβευμένος «Οιδίποδας» του Robert Icke επιστρέφει στη Στέγη