MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Χορός

Εnfant του Boris Charmatz στην Πειραιώς 260 – Φεστιβάλ Αθηνών

Ο Μπορίς Σαρμάτς, μία σημαντική προσωπικότητα όχι μόνο στο σύγχρονο χορό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της διανόησης, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μία ξεχωριστή παράσταση, με τίτλο “enfant”, που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 από τις 12 ως τις 14 Ιουλίου 2018.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Πώς μπορεί κανείς να κινηθεί χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου μυϊκή δύναμη; Ένα από τα ερωτήματα που θέτει στην παράσταση “enfant”, ο χορογράφος Μπορίς Σαρμάτς. 

Ο χορός είναι κάτι πολύ ευρύτερο από τη χορογραφία: το πεδίο του θα πρέπει να επεκταθεί αν θέλουμε να τον δούμε να ξεφεύγει από τους στενούς συμβολισμούς μέσα στους οποίους παραμένει περιχαρακωμένος στην κοινωνία μας.

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του (enfant σημαίνει παιδί, στα γαλλικά) είναι ταυτόχρονα μία μελέτη για την ευαίσθητη φύση των παιδιών, αλλά και το ποια θέση μπορεί να έχουν αυτά στο θέαμα. 

Boris Charmatz Enfant3Marc Domage

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο enfant έχει η κίνηση, όχι μόνο η ανθρώπινη αλλά και η μηχανική. Στην παράσταση συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα παιδιών, 9 χορευτές και 3 μηχανές, που όλοι μαζί συνθέτουν μία πολύπλοκη συλλογική κίνηση. Το βάρος δίνεται στα παιδιά, που ως πρωτογενές υλικό είναι εύθραυστα, εύπλαστα, αλλά και μη ελέγξιμα και μέσα στην παράσταση δρουν υπό την καθοδήγηση των χορευτών. Ένας τεράστιος γερανός μετακινεί τους ενήλικους χορευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακινούν τα παιδιά. Μια πρωτότυπη και συγκινητική έρευνα πάνω στην ανθρώπινη κίνηση.

Η εφήμερη φύση του χορού απασχολεί σταθερά τον Σαρματς. Επί σειρά ετών Διευθυντής του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου Ρεν και Βρετάνης, το οποίο και μετονόμασε σε «Μουσείο Χορού», ανέπτυξε τον προβληματισμό του για την παροδικότητα της τέχνης του, για τις χορογραφίες που χάνονται και για το πώς μπορούν να διασωθούν και να αξιοποιηθούν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγραψε το «Μανιφέστο για ένα Μουσείο Χορού» (Manifesto for a dancing museum), ενώ το 2015 μετέτρεψε σε μουσείο χορού την Tate Modern Gallery στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας ανάμεσα στα εκθέματα ιστορικές χορογραφίες και ποικίλες άλλες δράσεις.

Η δραστηριότητα του Σαρμάτς που περιλαμβάνει πλήθος χορογραφικών πρότζεκτ, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο, και αποτελεί μεγάλη επιρροή για την αναμόρφωση της τέχνης του χορού από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύει με παιδιά. Στο παρελθόν έχει αναπτύξει το Bocal, ένα νομαδικό σχολείο για παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Επίσης, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Universität der Künste του Βερολίνου (2007 & 2008), όπου κατάρτησε ένα νέο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για το χορό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κοστούμια: Laure Fonvieille
Φωτισμοί: Yves Godin
Χορογραφία: Boris Charmatz

Παίζουν: Ashley Chen, Olga Dukhovnaya, Nuno Bizarro, Matthieu Burner, Julien Gallée-Ferré, Peggy Grelat-Dupont, Maud Le Pladec, Thierry Micouin, Solène Wachter, και ομάδα παιδιών από το Βερολίνο / Γκάιντα: Erwan Keravec / Φωνή: Dalila Khatir

Τιμές Εισιτηρίων: 15€ - 25€
Πληροφορίες: Προπώληση: Πανεπιστημίου 39, στο 2103272000 και στο http://greekfestival.gr/gr/events/view/boris-charmatz-2018
Παραστάσεις: 12-14 Ιουλίου, 21:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ήμερη – Η ανατομία μιας πτώσης, του Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Θησείον
ΘΕΑΤΡΟ
Ο τέλειος φόνος: Το διάσημο αστυνομικό θρίλερ ανεβαίνει στο Θέατρο Eliart
Θεατρικά Νέα
Tick, Tick… Boom!: To εκρηκτικό ροκ μιούζικαλ του Τζόναθαν Λάρσον στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
ΘΕΑΤΡΟ
Offelia, των Αλέξανδρου Μούστα και Γρηγόρη Κανδαράκη στο Θέατρο Σημείο
ΘΕΑΤΡΟ
In Motion – Ένα άγαλμα που το ’σκασε: Η in situ παιδική παράσταση της Δανάης Μέγα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ, από την Παιδική Σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στο Θέατρο Πειραιώς 131
ΘΕΑΤΡΟ
Η αγάπη άργησε μια μέρα, από το ΚΘΒΕ για 2η χρονιά στη Μονή Λαζαριστών
ΘΕΑΤΡΟ
Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί και ερμηνεύει τη θρυλική «Γέρμα» στο Θέατρο Τέχνης
ΘΕΑΤΡΟ
Όλα Μόνοι μας: Μία stand up επιθεώρηση στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Ξανθιά Φράουλα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών
ΘΕΑΤΡΟ
O Ραφτάκος των λέξεων: Για 10 εορταστικές παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογίαννης
ΘΕΑΤΡΟ
Η Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα: Η νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα στο Θέατρο Coronet