MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
14
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Χορός

Εnfant του Boris Charmatz στην Πειραιώς 260 – Φεστιβάλ Αθηνών

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο Μπορίς Σαρμάτς, μία σημαντική προσωπικότητα όχι μόνο στο σύγχρονο χορό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της διανόησης, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μία ξεχωριστή παράσταση, με τίτλο “enfant”, που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 από τις 12 ως τις 14 Ιουλίου 2018.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Πώς μπορεί κανείς να κινηθεί χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου μυϊκή δύναμη; Ένα από τα ερωτήματα που θέτει στην παράσταση “enfant”, ο χορογράφος Μπορίς Σαρμάτς. 

Ο χορός είναι κάτι πολύ ευρύτερο από τη χορογραφία: το πεδίο του θα πρέπει να επεκταθεί αν θέλουμε να τον δούμε να ξεφεύγει από τους στενούς συμβολισμούς μέσα στους οποίους παραμένει περιχαρακωμένος στην κοινωνία μας.

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του (enfant σημαίνει παιδί, στα γαλλικά) είναι ταυτόχρονα μία μελέτη για την ευαίσθητη φύση των παιδιών, αλλά και το ποια θέση μπορεί να έχουν αυτά στο θέαμα. 

Boris Charmatz Enfant3Marc Domage

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο enfant έχει η κίνηση, όχι μόνο η ανθρώπινη αλλά και η μηχανική. Στην παράσταση συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα παιδιών, 9 χορευτές και 3 μηχανές, που όλοι μαζί συνθέτουν μία πολύπλοκη συλλογική κίνηση. Το βάρος δίνεται στα παιδιά, που ως πρωτογενές υλικό είναι εύθραυστα, εύπλαστα, αλλά και μη ελέγξιμα και μέσα στην παράσταση δρουν υπό την καθοδήγηση των χορευτών. Ένας τεράστιος γερανός μετακινεί τους ενήλικους χορευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακινούν τα παιδιά. Μια πρωτότυπη και συγκινητική έρευνα πάνω στην ανθρώπινη κίνηση.

Η εφήμερη φύση του χορού απασχολεί σταθερά τον Σαρματς. Επί σειρά ετών Διευθυντής του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου Ρεν και Βρετάνης, το οποίο και μετονόμασε σε «Μουσείο Χορού», ανέπτυξε τον προβληματισμό του για την παροδικότητα της τέχνης του, για τις χορογραφίες που χάνονται και για το πώς μπορούν να διασωθούν και να αξιοποιηθούν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγραψε το «Μανιφέστο για ένα Μουσείο Χορού» (Manifesto for a dancing museum), ενώ το 2015 μετέτρεψε σε μουσείο χορού την Tate Modern Gallery στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας ανάμεσα στα εκθέματα ιστορικές χορογραφίες και ποικίλες άλλες δράσεις.

Η δραστηριότητα του Σαρμάτς που περιλαμβάνει πλήθος χορογραφικών πρότζεκτ, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο, και αποτελεί μεγάλη επιρροή για την αναμόρφωση της τέχνης του χορού από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύει με παιδιά. Στο παρελθόν έχει αναπτύξει το Bocal, ένα νομαδικό σχολείο για παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Επίσης, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Universität der Künste του Βερολίνου (2007 & 2008), όπου κατάρτησε ένα νέο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για το χορό.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κοστούμια: Laure Fonvieille
Φωτισμοί: Yves Godin
Χορογραφία: Boris Charmatz

Παίζουν: Ashley Chen, Olga Dukhovnaya, Nuno Bizarro, Matthieu Burner, Julien Gallée-Ferré, Peggy Grelat-Dupont, Maud Le Pladec, Thierry Micouin, Solène Wachter, και ομάδα παιδιών από το Βερολίνο / Γκάιντα: Erwan Keravec / Φωνή: Dalila Khatir

Τιμές Εισιτηρίων: 15€ - 25€
Πληροφορίες: Προπώληση: Πανεπιστημίου 39, στο 2103272000 και στο http://greekfestival.gr/gr/events/view/boris-charmatz-2018
Παραστάσεις: 12-14 Ιουλίου, 21:00
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ρίταμαργαρίταρίταμαργαρίταρίταμαργαρί…: Η νέα παράσταση της Μαρίας Μαγκανάρη στο θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Bacon: Το πολυβραβευμένο έργο της Sophie Swithinbank για 2η χρονιά στο Θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Η Πόρνη από Πάνω: Ο μονόλογος με την Κατερίνα Διδασκάλου στο Θέατρο Νέος Ακάδημος
ΘΕΑΤΡΟ
Τζόνι Μπλε, του Γιωργή Τσουρή για 2η σεζόν στο Θέατρο Άνεσις
Θεατρικά Νέα
Ο Έβρος απέναντι: Ο Γιωργής Τσουρής σκηνοθετεί στο Θέατρο Άνεσις το βραβευμένο έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου
ΘΕΑΤΡΟ
Βρικόλακες, του Χένρικ Ίψεν για 3η χρονιά στο Θέατρο Radar
Θεατρικά Νέα
Μόμπι Ντικ: Η νέα παράσταση της πολυβραβευμένης Ομάδας GAFF στο Θέατρο Νέος Ακάδημος
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Βυσσινόκηπος: Η Κάτια Δανδουλάκη πρωταγωνιστεί στο κύκνειο άσμα του Τσέχωφ τη νέα σεζόν
ΘΕΑΤΡΟ
Μιλήστε Ελεύθερα: Μια καυστική κωμωδία σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
McNeal: Το θεατρικό φαινόμενο έρχεται στον Νέο Ακάδημο με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη
ΘΕΑΤΡΟ
Μάρτυρας Κατηγορίας, της Άγκαθα Κρίστι για 4η σεζόν στο Θέατρο Χορν
ΘΕΑΤΡΟ
Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου, του Θανάση Τριαρίδη για 4η χρονιά στο Θέατρο Olvio