MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Την Αμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Αγγέλου, τιμά το Doodle της Google

Στην Αμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφο, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου Μάγια Αγγέλου, αφιερώνει η Google το σημερινό της (4 Aπριλίου) Doodle, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή της.

Monopoli Team

Η Μάγια Αγγέλου (πραγματικό όνομα Μαργκερίτ Αν – Τζόνσον / Marguerite Annie Johnson) θεωρείται από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, ως «μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία» και μια από τις «μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας». Κατάφερε να αγγίξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσα από τις διδασκαλίες, τα γραπτά της, τη φωνή της και τις πράξεις της.

Γεννήθηκε στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι, στις 4 Απριλίου 1928. Στα εννέα της χρόνια βιάστηκε από τον σύντροφο της μητέρας της. Όταν της αποκάλυψε το γεγονός, εκείνος οδηγήθηκε στις φυλακές, αλλά όταν αποφυλακίστηκε δολοφονήθηκε, πιθανότατα από τους θείους της. Νιώθοντας υπεύθυνη για τον θάνατό του, επειδή είχε καταγγείλει τον βιασμό, αποφάσισε να μην ξαναμιλήσει γι’ αυτό το γεγονός και παρέμεινε σιωπηλή για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το όνομά της, Μάγια, ήταν αυτό με το οποίο την φώναζε ο αδελφός της όταν ήταν πολύ μικρός. Το επώνυμό της, Αγγέλου, προήλθε από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της, Tosh Angelos (Τοφ Άγγελος) τον οποίο παντρεύτηκε το 1951, μια ένωση λευκού άντρα και αφροαμερικανής γυναίκας, κόντρα στο κατεστημένο της εποχής. Το ζευγάρι χώρισε το 1954, αλλά η ίδια κράτησε το επίθετο του πρώην συζύγου της.

14053342

Το πρώτο της βιβλίο ήταν αυτοβιογραφικό, με τίτλο «I Know Why the Caged Bird Sings» (1970) και είχε σημαντική επιτυχία. Τις επόμενες δεκαετίες έγραψε ακόμη έξι τόμους. Στη συνέχεια, δημοσίευσε ποιήματα, έγραψε σενάριο ταινίας, παρουσίασε τηλεοπτική εκπομπή και εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά «Ρίζες» (Roots).

To 1956 η Μάγια Αγγέλου κυκλοφόρησε, ως τραγουδίστρια, το άλμπουμ «Miss Calypso». To 1969 εξέδωσε το δίσκο «The Poetry οf Maya Angelou», με απαγγελίες ποιημάτων της. Παρά το γεγονός ότι δεν σπούδασε σε πανεπιστήμιο, το 1982 έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου, παίρνοντας την έδρα «Reynolds Professor of American Studies» και δίδασκε Αμερικανικές σπουδές στο Wake Forest University, του Winston-Salem.

Μέσα από τα έργα της, έδωσε φωνή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Υποστήριζε τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ενώ αγωνίστηκε για την παγκόσμια ειρήνη, καταφέρνοντας να αποτελέσει σύμβολο ελευθερίας στις ΗΠΑ. 

Έφυγε από τη ζωή στο Winston-Salem στη Βόρεια Καρολίνα, στις 28 Μαΐου 2014.

magia aggelou

Μερικά από τα πιο σημαντικά αποφθέγματα της ποιήτριας:

  • Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν. 
  • Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι. 
  • Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις. 
  • Ζήτα αυτό που θέλεις και να είσαι προετοιμασμένος να το αποκτήσεις. 
  • Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: «είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε». 
  • Δεν πρέπει ποτέ να κάνεις πρώτη σου προτεραιότητα κάποιον που σε βλέπει απλά σαν μια εναλλακτική λύση.
  • Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους. 
  • Νομίζω πως το πιο σημαντικό πράγμα, πέρα από την πειθαρχία και τη δημιουργικότητα, είναι η τόλμη να τολμάς.
  • Όλα στο σύμπαν έχουν ένα ρυθμό, όλα χορεύουν.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b