MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τζιμ Τζάρμους επί τέσσερα!

Έχω αυτή την εικόνα: Μια συννεφιασμένη μέρα στο Θερμαϊκό, κόσμος πάνω κάτω στην παραλιακή και ένα λευκό κεφάλι να ξεχωρίζει. Κάτω από το κεφάλι με τα πλούσια άσπρα μαλλιά, που αποκλείεται να μην αναγνώριζες έτσι και είχες λίγο μια ιδέα από σινεμά (και μουσική), ένας ψηλός άνδρας που κοντοστέκεται κάθε τόσο να μιλήσει στον κόσμο που τον σταματάει να του πει δυο λόγια και του ζητάει να βγάλει μια φωτογραφία μαζί. Από τη Μαρία Μαρκουλή

Η COSMOTE TV πραγματοποιεί αφιέρωμα στις ταινίες του Τζιμ Τζάρμους τον Νοέμβριο
author-image Μαρία Μαρκουλή

Θυμάμαι, από το απέναντι πεζοδρόμιο που βρισκόμουν, ενώ λίγο νωρίτερα είναι παρακολουθήσει μια από τις ωραίες, χορταστικές, μεστές συνεντεύξεις, ότι είχα σκεφτεί πως δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει μέσα στη μέρα εκεί που ήθελε, έτσι όπως σταματούσε και μιλούσε με όλους. Και σκεφτόμουν και αυτό: πως Ο Τζιμ Τζάρμους τελικά είναι ο πιο κουλ – αληθινά κουλ!  – τύπος στον Πλανήτη Γη. 

jim jarmouch 2017 cosmote tv

Mystery Train – COSMOTE CINEMA 2HD, Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 22.00

Ήταν, τότε, τέσσερα χρόνια πριν που έκανε πρεμιέρα η ταινία του Οnly lovers left alive, μια μαγική, ροκενρόλ, περιπλάνηση στον κόσμο των βαμπίρ – μια πολύ διαφορετική ταινία με βρυκόλακες με όλα τα διακριτικά του ιδιαίτερου σινεμά του Τζάρμους, με το υπόγειο χιούμορ του και αυτό που σαν αίσθηση μπορεί να μοιάζει με ροκ ψυχή.

Γιατί ο Τζάρμους είναι ένας ρομαντικός τύπος, από εκείνους που δεν «το παίζουν» – αλλά είναι. Όπως ο ήρωάς του ο Πάτερσον, ένας οδηγός λεωφορείου στην πόλη που λέγεται και αυτή Πάτερσον (ο ηθοποιός είναι ο Ανταμ Ντράιβερ, που είναι στο έργο… driver) και που δεν υπάρχει τίποτε ασυνήθιστο σ’ αυτόν εκτός του ότι έχει μαζί του ένα μολύβι και ένα χαρτί και γράφει στίχους – αν το λες ασυνήθιστο αυτό. Εκεί που περιμένει στην αφετηρία για να ξεκινήσει τη διαδρομή, γράφει ένα στίχο, σε μια στάση, λίγο πιο κάτω έναν άλλο.

Και το Paterson η πιο πρόσφατη από τις ταινίες του είναι ένα ποίημα. Και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι τον σκηνοθέτη μας, τον ενδιαφέρουν τα μικρά πράγματα, οι μικρές «φράσεις» που συνήθως λένε πολύ περισσότερα από ότι φαίνεται, με έναν αβίαστο «συνηθισμένο» τρόπο – Τζάρμους, ο εξολοθρευτής της μεγαλοστομίας. Απόλυτος σύμμαχός του η μουσική.

jim jarmouch 2017 cosmote tv 4

Paterson COSMOTE CINEMA 2HD Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 22.00

Την ίδια χρονιά, μόλις πέρυσι, βγαίνει το Gimme Danger, ντοκιμαντέρ για τους Stooges και τον Ιγκι Ποπ, το μουσικό ντοκιμαντέρ των μουσικών ντοκιμαντέρ! Που αν δεν το έκανε ο Τζάρμους, δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα μπορούσε να το είχε κάνει. Είναι σα να βρίσκεται ο ίδιος μέσα στο ‘μπιγκ –μπανγκ’ του πανκ ροκ και να σηκώνει την κάμερα και να γράφει. Κινηματογραφεί και «αναλύει» (αν και δεν του αρέσει να … αναλύει) τους Stooges με τον ενθουσιασμό φανατικού θαυμαστή τους, σαν φαν της φάσης που θα έπαιζε το No Fun (κλασικό κομμάτι τους) ασταμάτητα κάνοντας το γύρο του κόσμου.

jim jarmouch 2017 cosmote tv 5

Gimme Danger –  COSMOTE CINEMA 2HD Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 22.00

Με μια «πανκ» δική του εντελώς φιλοσοφία και πράξη πορεύεται, από τα 80ς από το Stranger Than Paradise και το θρυλικό cult Mystery Train του ’89 – σημείο αναφοράς για το σινεμά του Αμερικανού, για τους πιστούς του «ανεξάρτητου» σινεμά γενικά για το ροκ κοινό επίσης. Αρκεί να υπολογίσεις ότι έχουν ‘γράψει’ κορυφαίες στιγμές στις ταινίες του, μεταξύ άλλων ο Τζο Στράμερ, ο Ιγκι Ποπ, ο Τομ Γουέιτς, ο Τζον Λούρι, o Ρομπέρτο Μπενίνι (‘I scream for Ice Cream’), o Μπιλ Μάρεϊ, ο Τζόνι Ντεπ στο αλά Τζάρμους γουέστερν Dead Man -«μεταμοντέρνο» γουέστερν το χαρακτήρισαν με έντονη την cult αύρα του Τζάρμους και τη μουσική του Νιλ Γιάνγκ που ο θρύλος αναφέρει ότι την έγραψε αυτοσχεδιάζοντας επι τόπου βλέποντας την ταινία.

Η μουσική για τον Τζάρμους έχει σεναριακή αξία, «μιλάει» και δίνει στίγμα, είτε έρχεται από τον Έλβις στο Μystery Train, ή το Ντιτρόϊτ  του Τζακ Γουάιτ, ή το Μουλάτου Αστάτκε στο Βroken Flowers – οι επιλογές του έχουν ειδική βαρύτητα όσο και όλη του η σχέση με τον ήχο. Ο ίδιος μουσικός με τα δικά του, κατά καιρούς, σχήματα και συνεργασίες, σε πειραματικούς, τζαζ, noise, ροκ χώρους, όπου και εκεί, ανάμεσα στους ήχους ξεχωρίζει το λευκό κεφάλι με τα μαύρα γυαλιά – ίσως και ο Ιγκι Ποπ κάπου κοντά γύρω.

jim jarmouch 2017 cosmote tv 3

Dead Man – COSMOTE CINEMA 2HD Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 22.00

Τέσσερις από τις πολύ ξεχωριστές ταινίες του με τα έντονα όλα αυτά τα «Τζάρμους χαρακτηριστικά» είναι αυτές που παρουσιάζει η COSMOTE TV στο αφιέρωμα για τον Jim Jarmusch τις Τρίτες του Νοεμβρίου στο κανάλι COSMOTE CINEMA 2HD στις 22.00: Mystery Train (Τρίτη 7/11), Dead Man (Τρίτη 14/11), Paterson (Τρίτη 21/11), Gimme Danger  (Τρίτη 28/11).

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b