MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Παντελής Βούλγαρης υπογράφει “Το τελευταίο σημείωμα”

Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, είναι βασισμένη σε ένα συγκλονιστικό επεισόδιο από την εποχή της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα. Το σενάριο συνυπογράφει ο σκηνοθέτης μαζί με την Ιωάννα Καρυστιάνη ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη κρατά ο Ανδρέας Κωνσταντίνου. Κωνσταντίνος Καϊμάκης

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Στη νέα του κινηματογραφική δουλειά, τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης ρίχνει φως σε μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.

to teleutaio simeioma 17

Δημιουργός ορισμένων εκ των πιο σημαντικών φιλμ του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου ο Βούλγαρης αρέσκεται στα μεγάλα ιστορικά θέματα («Ψυχή Βαθιά», «Πέτρινα Χρόνια») με τη ματιά του όμως να βρίσκεται μονίμως στραμμένη στον άνθρωπο.

Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία του με τη συγγραφέα και σύντροφο στη ζωή του Ιωάννα Καρυστιάνη έχει αποδώσει φιλμ που κέρδισαν τόσο την αποδοχή της κριτικής όσο και την προτίμηση του κοινού. Οι ταινίες «Μικρά Αγγλία» και «Νύφες» έσπασαν τα ταμεία, κάτι που λογικά θα συμβεί και με αυτό το φιλμ.

to teleutaio simeioma 4 

Το σενάριο του «Τελευταίο σημειώματος», συνδυασμός ιστορίας και μυθοπλασίας, μας μεταφέρει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, κρητικός μικρασιατικής καταγωγής και αγωνιστής του λαϊκού κινήματος. Ο Σουκατζίδης, κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936, την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ, τον οποίο υποδύεται ο καταξιωμένος γερμανός ηθοποιός Αντρέ ΧένικεΜια Επικίνδυνη Μέθοδος», «Pandorum», «Η Πτώση»). Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων και τραγικών περιστατικών.

to teleutaio simeioma 9

Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Χαρά Λιουδάκη (την υποδύεται η η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ των «Tyrant», «The Last Tycoon» και «The Borgias»), με σθένος και αγάπη στεκόταν δίπλα του παρότι οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.

to teleutaio simeioma 27

Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον. Όμως εκείνος δεν δέχεται. Ο τίτλος του φιλμ αναφέρεται στο τελευταίο γράμμα που άφησε στην αγαπημένη του Χαρά.

Εκτός των τριών προαναφερθέντων ηθοποιών συμπρωταγωνιστούν οι Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Μιχάλης Αεράκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Μανώλης Μαυράκης κ.α.

to teleutaio simeioma 7

Την ομάδα παραγωγής πλαισιώνουν ο Σίμος Σαρκετζής («Νοτιάς», «Μικρά Αγγλία») στην διεύθυνση φωτογραφίας, ο Τάκης Γιαννόπουλος («Μικρά Αγγλία», «J.A.C.E.», «Νύφες») στο μοντάζ, ο Σπύρος Λάσκαρης («Η Ρόζα της Σμύρνης», «Νοτιάς», «Τετάρτη 4:45»), στα σκηνικά, η Γιούλα Ζωϊοπούλου («Η Ρόζα της Σμύρνης», «Μικρά Αγγλία» στα κοστούμια και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης [The Boy] («Νήμα», «Όντως Φιλιούνται», «Park») στη μουσική.

Το «Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και της Black Orange, σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε (ΕΡΤ) και Μικρά Αγγλία Α.Ε. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στις Φυλακές Ιτζεδίν και σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Κρήτης.

to teleutaio simeioma 8

«Το Τελευταίο Σημείωμα» θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου από την Tanweer

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b