MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

documenta 14: οι εκδηλώσεις από 18/05 – 1/06

Τι μας επιφυλάσσει τις επόμενες ημέρες η documenta 14;

author-image Ευδοκία Βαζούκη
Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Black Athena Reloaded 1: Ideas as Migrants, Συζήτηση και συναυλία
Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στις 20.00 

Το 1987 ο Martin Bernal εξέδωσε το βιβλίο Black Athena: The Afroasiatic Roots of Classical Civilization το οποίο πρόβαλλε το αμφιλεγόμενο επιχείρημα που προσπαθούσε να αποσυνδέσει την ελληνική ιστορία από τα δυτικά αφηγήματα τα οποία προέκυψαν μετά τον 17ο αιώνα και να επαναδιεκδικήσει τις αφρικανικές και ασιατικές καταβολές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Αυτή η σειρά συζητήσεων παίρνει τον τίτλο του Bernal ως επιστημική πρόκληση για να αμφισβητήσει τις πολιτικά κατασκευασμένες διακρίσεις Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Η πρώτη συζήτηση της σειράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα (οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν στο Κάσελ) ασχολείται με το πόσο ανέφικτος είναι ο περιορισμός των ιδεών εντός «εθνικών» συνόρων. Την Πέμπτη, στη συζήτηση με τίτλο Our Common Ghosts συμμετέχουν οι Christian Nyampeta και Isaïe Nzeyimana.

Την Παρασκευή, τίτλος της συζήτησης είναι Debt and Migration in the Postcolony. An Enquiry into Greece’s Crisis. Συμμετέχουν, οι Ranabir Samaddar και Κοινότητα των Απάτριδων της Πολιτικής Ετερότητα, η Κοινότητα Φίλων του Ulises Carrión, καθώς επίσης, η Λένα Πλάτωνος, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Στέργιος Τσιρλιάγκος. Μετά το τέλος της συζήτησης η Λένα Πλάτωνος θα δώσει μια μικρή συναυλία με τραγούδια της, επιλεγμένα από τη Νίκη Γιάνναρη. Η συζήτηση θα γίνει στα Αγγλικά και τα Γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Για περισσότερες πληροφοφίες μπείτε εδώ και εδώ.

parko eleutherias 2017 ekdilwseis
Πάρκο ελευθερίας

Σάββατο 20 Μαϊου 2017

A-Letheia: Karagiozi Kiosk, Διαδραστικό Θέατρο Σκιών.
Αλέξανδρος Μελισσηνός σε συνεργασία με το 26ο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης

Περίπτερο Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη και Επτανήσου, στις 20.00

Ένα αθηναϊκό περίπτερο στην Κυψέλη μετατρέπεται στον χώρο που θα φιλοξενήσει μια παράσταση διαδραστικού Θεάτρου Σκιών από τον καραγκιοζοπαίκτη Αλέξανδρο Μελισσηνό. Στο πλαίσιο του προγράμματος «μια εκπαίδευση», ο Kats παρουσιάζει το προτζεκτ A-Letheia, σε δύο αθηναϊκά περίπτερα τα οποία μετατρέπει σε χώρους συνάντησης και μάθησης, και γιατί όχι, σε κοινωνικά και διαδραστικά γλυπτά. Ο νεολογισμός του τίτλου, δηλώνει «μια αλήθεια», κάτι μεταξύ μνήμης και λήθης. Αντιδρώντας στη σταδιακή εξαφάνιση των περιπτέρων στην Αθήνα, το πρότζεκτ λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε δύο περίπτερα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον στις συνοικίες του Ψυρρή και της Κυψέλης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλεί κατοίκους, τοπικούς καλλιτέχνες και οργανώσεις να επανοηματοδοτήσουν τον δημόσιο χώρο και να εξερευνήσουν τη διαγραφή της αρχιτεκτονικής της μνήμης μέσα από μια σειρά περιπάτων και εργαστηρίων.

Στην παράσταση που θα δώσει ο Αλέξανδρος Μελισσηνός, ο Καραγκιόζης ενσαρκώνει έναν περιπτερά που οργανώνει και μεταμορφώνει το περίπτερό του σε υπαίθριο θέατρο, προσκαλώντας τους πάντες να το επισκεφθούν. Ο Αλέξανδρος Μελισσηνός κατάγεται από τη Ζάκυνθο και ασχολείται με το θέατρο σκιών από την παιδική του ηλικία, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του, Ιάσονα Μελισσηνό, ο οποίος ήταν καραγκιοζοπαίκτης. Ο Αλέξανδρος ανεβάζει παλιά παραδοσιακά έργα με τον Καραγκιόζη ως πρωταγωνιστή, καθώς και νέες ιστορίες εμπνευσμένες από την αρχαιοελληνική μυθολογία και τη λογοτεχνία. Δίνει παραστάσεις σε σχολεία και δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ έχει συμμετάσχει επίσης σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Συνέδριο για το Ρεμπέτικο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.

plateia hrwwn psirri 2017 documenta 14
Πλατεία Ηρώων, Ψυρρή

Επόμενες εκδηλώσεις στα δύο περίπτερα:


Παρασκευή 26 Μαϊου 2017
, Περίπτερο Ψυρρή, Πλατεία Ηρώων, στις 20.00
Same Page Different Corner, Δημόσια ανάγνωση

Το αδρανές περίπτερο που μετατρέπεται σε ανοιχτή πλατφόρμα μικροφώνου, προσκαλεί τοπικούς εργαζόμενους, κατοίκους και περαστικούς να διαβάσουν από ένα βιβλίο. Υποδεικνύοντας μια σειρά ποιητικών συντεταγμένων και εξερευνώντας τα ενδιαφέροντα μιας συγκεκριμένης γειτονιάς, η εκδήλωση προβάλλει τις προσωπικές και συχνά απρόσμενες λογοτεχνικές επιλογές που συνυπάρχουν στην Πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, Περίπτερο Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη και Επτανήσου, στις 20.00
Ιστορίες από τη γειτονιά μου, Κυψέλη 1919-1959 Δημόσια ανάγνωση σε συνεργασία με την πεζογράφο Μελίτα Αδάμ.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b