MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 18 – 31 Μαΐου

Οι εκδηλώσεις των βιβλίων συνωστίζονται μέσα στον Μάιο, καθώς σιγά σιγά ο καιρός ανοίγει, άλλα θεάματα καλοκαιρινά ξεκινούν και στις παραλίες είναι ο νους πολλών. Ομως μέχρι το τέλος Μαΐου οι εκδηλώσεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες για βιβλία που μας καλούν να περάσουμε μαζί τους τις καλοκαιρινές μας διακοπές ή να γνωρίσουμε άγνωστα κοντινά μας μέρη. Ανοίξτε το ημερολόγιο, σημειώστε τι σας ενδιαφέρει. Είναι πολλά και ενδιαφέροντα κι αυτή τη φορά.Όλγα Σελλά

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

  • Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη «Ευτυχισμένες οικογένειες» (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 8.30μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Τίνα Μανδηλαρά και Εριφύλη Μαρωνίτη. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ολγα Νικολαΐδου.
  • Με αφορμή την παράσταση «Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες» οι εκδόσεις Κριτική, η Kart Productions και το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας- Β Σκηνή σας προσκαλούν σε συζήτηση για τον Αμερικανό συγγραφέα David Foster Wallace, στις 7μ.μ. (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη). Θα συνομιλήσουν ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας και μεταφραστής, o Αλέξης Αλάτσης, μεταφραστής των αποσπασμάτων που επιλέχτηκαν για την παράσταση, και οι ηθοποιοί Σοφία-Μαρία Κικιλίντζια, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο έργο του David Foster Wallace, που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κριτική σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.

biblia stin poli 18 31 may 2017 2

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

  • Το βιβλίο του Θανάση Χατζόπουλου «Φιλί της ζωής» (εκδ. Κίχλη) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Μωβ Σκίουρος» (Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 3), στις 7.30 το απόγευμα. Θα μιλήσουν η καθηγήτρια Κατερίνα Κωστίου και ο ποιητής, βιβλιογράφος και δοκιμιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Θα προλογίσει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.
  • Στο βιβλιοπωλείο «Σπόρος» (Γ. Δροσίνη 7, Κηφισιά) θα βρεθεί στις 7 το απόγευμα ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Ευτυχισμένες οικογένειες» (εκδ. Μεταίχμιο) και να συνομιλήσει με το κοινό.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154) θα είναι στις 7 το απόγευμα ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος για να παρουσιασει το βιβλίο του «Βραδιές μπαλέτου» (εκδ. Μεταίχμιο). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντώνης Κωτίδης.
biblia stin poli 18 31 may 2017 3

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

  • Μια μεγάλη βραδιά για έναν μεγάλο ποιητή φιλοξενείται στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. «Μια βραδιά στο Σεληνόφως του Γιάννη Ρίτσου» είναι ο τίτλος της βραδιάς και στη διάρκειά της ποιητές, λογοτέχνες και καλλιτέχες αφηγούνται τον «δικό» τους Γιάννη Ρίτσο και διαβάζουν αγαπημένα τους αποσπάσματα από το έργο του. Συμμετέχουν: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Μάρω Δούκα, Κώστας Θωμαΐδης, Χρήστος Λεοντής, Δημήτρης Μαυρίκιος, Ανδρέας Μήτσου, Θάνος Μικρούτσικος, Ουρανία Μπασλή, Τίτος Πατρίκιος, Ερη Ρίτσου, Ενκε Φεζολλάρι, Λάκης Χαλκιάς, Χρήστος Χαλκιάς. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.
  • Οι εκδόσεις «Πόλις» και οι εκδόσεις «Πατάκης» διοργανώνουν μια κοινή συζήτηση στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Πατάκης» (Ακαδημίας 65) στις 7 το απόγευμα με θέμα «Νεοελληνική ιδεολογία ή νεοελληνικός πολιτισμός;». Μια συζήτηση με αφορμή τα βιβλία «Τρία δοκίμια για τη νεοελληνική ιδεολογία» του Γιώργου Γιαννουλόπουλου (εκδ. Πόλις) και «Ο νεοελληνικός διχασμός και το μυστήριο της τέχνης. Ξαναβλέποντας δύο ταινίες του Λάκη Παπαστάθη» του Γιάννη Κιουρτσάκη (εκδ. Πατάκκης). Θα μιλήσουν οι Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Γιάννης Κιουρτσάκης, Λάκης Παπαστάθης. Συντονίζει η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά.
  • Το περιοδικό «Τα ιστορικά» παρουσιάζουν στα δύο αφιερωματικά τεύχη τους για τον μελετητή Νίκο Γουλανδρή και τον θεατρολόγο Δημήτρη Σπάθη στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου «Μέλισσα» (Σκουφά 58), στις 7.30 το απόγευμα.
  • Το βιβλίο της Ελένης Ε. Νανοπούλου «Με τα μάτια» (εκδ. Γκοβόστης) παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς του Βιβλίου), στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Παπαγεωργίου και η συγγραφέας Βίκυ Κλεφτόγιαννη. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Αθανασία Αγοράκη.
  • Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) προσκαλούν στις 19.30 σε μια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Σχολιάζοντας το ιστορικό απρόβλεπτο” στο αμφιθέατρο Giorgio di Chirico της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αθήνα) µε αφορµή την πρόσφατη έκδοση από τις ΠΕΚ του βιβλίου του Κωστή Καρπόζηλου «Κόκκινη Αµερική. Έλληνες µετανάστες και το όραµα ενός Νέου Κόσµου, 1900-1950». Θα µιλήσουν: Χρήστος Χατζηιωσήφ, Οµότιµος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήµιο Κρήτης, ∆ηµήτρης Χριστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο, Άντα Διάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Κώστας Γούσης, Νομικός, υπ. διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Roehampton και ο συγγραφέας, ιστορικός, διευθυντής των ΑΣΚΙ Κωστής Καρπόζηλος. Θα συντονίσει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Γραμματέας Δ.Σ. ΑΣΚΙ.

biblia stin poli 18 31 may 2017 4

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

  • Μια μεγάλη εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και οι εκδόσεις «Ολκός», για ένα σημαντικό βιβλίο πραγματοποιείται στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθήνας (Αθηνάς 63) στις 6.30 το απόγευμα. Παρουσιάζεται το βιβλίο των εκδόσεων «Ολκός» «Το Α Κοιμητήριο της Αθήνας – Οδηγός των μνημείων και της ιστορίας του» που έγραψαν η ομότιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και η αρχιτέκτων Μαρία Δανιήλ. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Χατζηστεργίου (εκπρόσωπος ΕΛΛΕΤ), οι ομότιμοι καθηγητές του ΕΜΠ Τάσος Μπίρης και Ελένη Μαΐστρου και η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού. Συντονίζει η εκδότρια Ειρήνη Λούβρου.
  • Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος 2012-2017» (εκδ. Επίκεντρο) διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση για το βιβλίο στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου «Θ. Καρατζάς» της Εθνικής Τράπεζας (Αιόλου 82-84 και Σοφοκλέους) στις 6.30 το απόγευμα. Θα μιλήσουν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής.
  • Η γαλλική έκδοση του βιβλίου του Κώστα Μ. Σταματόπουλου «Περί της βασιλείας στη Νεώτερη Ελλάδα» (εκδ. Καπόν) παρουσιάζεται στις 7μ.μ. Στο «Λεξικοπωλείο» (Στασίνου 13, Παγκράτι). Θα μιλήσουν Cengiz Aktar, Kαθηγητής Πολιτικών Επιστημών Αναστασία Καραστάθη, Φιλόλογος, επιμελήτρια του τόμου, Kώστας Σταματόπουλος, Συγγραφέας, Ιστορικός. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. H παρουσίαση θα γίνει στη γαλλική γλώσσα.
  • Το βιβλίο της Ερης Ρίτσου «Ο νεκρός δολοφονήθηκε» (εκδ. Κέδρος) παρουσιάζεται στον «Ιανό» στις 6 το απόγευμα. Για το βιβλίο θα μιλήσει η δημοσιογράφος Αγγελική Κώττη.
biblia stin poli 18 31 may 2017 5

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

  • Το νέο βιβλίο της Μάιρας Παπαθασοπούλου «Η ιεραποστολική στάση» (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Παρουσιάζουν και συζητούν με τη συγγραφέα ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Καλφόπουλος και ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.
  • Το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Κωνσταντινούπολη 1453» (εκδ. Κέδρος) παρουσιάζεται στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32). Θα μιλήσουν ο εικονογράφος και αρχαιολόγος Σταμάτης Μπονάτσος και ο ιστορικός και εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Τριαντάφυλλος Πετρίδης.

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

  • Το βιβλίο της Λύντιας Τρίχα «Χαρίλαος Τρικούπη. Ο πολιτικός του “Τις πταίει;” και του “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν”» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι). Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι Δημήτρης Αντωνίου, Μαριλένα Παπαδάκη, Μαριάννα Χριστοπούλου.

biblia stin poli 18 31 may 2017 6

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

  • Οι φίλοι του συγγραφέα Αντώνη Σουρούνη ξανανταμώνουμε για να τον θυμηθούμε, στο μέρος που του άρεσε, με τη μουσική που του άρεσε και με τον τρόπο που θα του άρεσε (πίνοντας τσίπουρα, φλερτάροντας και διαβάζοντας αγαπημένα αποσπάσματα από τα βιβλία του). Στο Low Profile (Βουλής 7, εντός στοάς Μπολάνη, στη 1 το μεσημέρι).

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

  • Το νέο αστυνομικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας» (εκδ. Διόπτρα) παρουσιάζει η Ελενα Ακρίτα στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Μαζί της οι φίλοι της Γιάννης Ξανθούλης, Σταμάτης Φασουλής, Σταμάτης Κραουνάκης.


Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

  • Το νέο βιβλίο της Αργυρώς Μαντόγλου «Σώμα στη βιτρίνα» (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο-καφέ BOOKTALKS (Αρτέμιδος 47 και Αγ. Αλεξάνδρου 58, Π. Φάληρο), στις 7.30 το απόγευμα. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Εύρη Σωφρονιάδου.
biblia stin poli 18 31 may 2017 7
 

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b