MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιατί το House of Cards είναι η πιο “εθιστική” σειρά της τηλεόρασης;

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατι το House of Cards βρίσκεται στην λίστα με τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς ξένες σειρές που προβάλλονται non-stop απο το 2013 μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, η απάντηση είναι γνωστή για όλο αυτό το φανατικό κοινό που δεν έχει χάσει επεισόδιο απο την πρώτη κιόλας μέρα προβολής του, ένώ “ρουφάει” με όρεξη τα επεισόδια το ένα μετά το άλλο.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Το House of Cards είναι ένα είδος πολιτικού δράματος. Λέγεται πως είναι μια προσαρμογή του κλασικού, πολιτικού θρίλερ του BBC από τις αρχές των ‘90s, ενώ είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Michael Dobbs, ενός βρετανού πολιτικού και συγγραφέα. Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά απο το Netflix το 2013 και απο τότε ολόκληρη η βιομηχανία του θεάματος, κριτικοί και τηλεθεατές παρακολουθούν την εξέλιξη του με κομμένη την ανάσα. Πρόκειται για μία σειρά που αναμφίβολα έχει κερδίσει ένα φανατικό κοινό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας ήδη γίνει αγαπημένη συνήθεια των συνδρομητών της COSMOTE TV, που συστησε τη σειρά στους έλληνες τηλεθεατες.

house of cards-3
Mιλώντας για το House of Cards, μπορούμε να πούμε πως μιλάμε και για πρωτοποριακή τηλεόραση κι αυτό γιατί η σειρά κατάφερε να σπάσει τους λεγόμενους χρυσούς κανόνες της τηλεόρασης. Απο τον 1ο κύκλο κιόλας το κοινό βρέθηκε αντιμέτωπο με τα 13 επεισόδια του, τα οποία ανέβηκαν ταυτόχρονα και ολοκλήρωναν, μάλιστα, την σεζόν. Κι αυτό δεν είχε ξανά συμβεί. Κι όμως συνέβη κι αυτό, γιατί χάρη στην ευελιξία της συνεχούς ροής, οι χαρακτήρες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με νέο βάθος και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των συγγραφέων και όχι των διαφημιστών. Ακόμα και η δομή των επεισοδίων του τηλεοπτικού δράματος θα μπορούσε να μεταβληθεί ριζικά, πάντα προς το καλύτερο, μιας και το “Τι είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο” θα αποτελούσε πια λέιψανο μιας παλιάς “παλιακής” τηλεοπτικής εποχής. Kάθε επεισόδιο στοχεύει στο να έχει να δώσει στο κοινό αυτό το κάτι παραπάνω, που θα μας κάνει να κλικάρουμε συνεχώς για το επόμενο. Κινείται γρήγορα για να μην κάνει, αυτό που λέμε “κοιλιά” κι αυτό απ΄ ότι φαίνεται το πετυχαίνει.

Εξίσου σημαντική η απόφαση της παραγωγής να τοποθετήσει αντί για έναν συμπαθητικο στο κοινό ήρωα, έναν εντελώς διεφθαρμένο αντι-ήρωα, ο οποίος αφού έπεσε θύμα εξαπάτησης, επέτρεψε στο κοινό να απολαύσει τον συναρπαστικό τρόπο σκέψης του, σπάζοντας διαρκώς τον τέταρτο τοίχο, με τον πρωταγωνιστή να απευθύνεται στο κοινό.

kevin speicy
O Kevin Spacey έπλασε μοναδικά τον χαρακτήρα του αδίστακτου Φρανκ Άντεργουντ


Η υπόθεση

Πρόκειται για μια ιστορία συνωμοσίας και εκδίκησης ενός μέλους του κογκρέσου, ο οποίος αφού κάνει τα πάντα ώστε η παράταξή του να κερδίσει τις εκλογές, δεν ανταμοίβεται με υπουργική θέση, όπως περίμενε. Κι εκεί είναι που, όλοι πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσει να καταστρέψει τον Πρόεδρο πάνω στην οργή του, να σκοτώσει ανθρώπους ή ακόμα και να βλάψει τον ίδιο του τον εαυτό. Όμως όχι. Παραμένει ψύχραιμος, δέχεται τα γεγονότα με την τροπή τους, ωστόσο συστηματικά και βασισμένος σε σχέδιο, ξεκινάει την οικοδόμηση της “αυτοκρατορίας” του απο την αρχή.

Βρισκόμαστε, λοιπόν αντιμέτωποι με τον πρωταγωνιστή Φρανκ Άντεργουντ (Kέβιν Σπέισι) και τη σύζυγό του, Κλερ (Ρόμπιν Ράιτ), τους οποίους παρακολουθούμε να εξουδετερώνουν έναν προς έναν τους εσωτερικούς αντιπάλους τους, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό τρόπο και μέσο πίεσης που διαθέτουν. Μαζί έχουν ως στόχο να φτάσουν στην κορυφή, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Ο Φρανκ χρησιμοποιεί επιπλέον προς υπεράσπισή του, τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο Πίτερ Ρούσο, όταν πληροφορείται κάτι γι’ αυτόν που δεν πρέπει να βγει προς τα έξω, καθώς και μια νεαρή ρεπόρτερ, την Ζόι Μπαρνς, η οποία δείχνει έντονο ενδιαφέρον για προσωπική ανάδειξη και επιτυχία, δίνοντας την συγκατάθεση της να παίξει το παιχνίδι του Άντεργουντ. 

robin-wright-house-of-cards
H Robin Wright ερμηνεύει τη σύζυγο του Φρανκ Άντεργουντ

Και τί χρειάζεται ένας πολιτικός για να καταφέρει να ανέβει στην εξουσία; Η απάντηση είναι χρήματα, μια τέλεια ομάδα από πίσω του, μια δυναμική σύζυγο, γνωριμίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μεγάλη επιρροή στο κοινό. Ο Φρανκ τα διαθέτει όλα αυτά και καταφέρνει να προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρη την πολιτική ζωή της Αμερικής και όχι μόνο.

Αυτό που παρακολουθούμε είναι τις εξελίξεις των επεισοδίων να τρέχουν η μία πίσω απο την άλλη, με την αγωνία μας να κορυφώνεται διαρκώς. Παρόλο που η διάρκεια των επεισοδίων κυμαίνεται μεταξύ 43 και 59 λεπτών, παραμένουμε με αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τελευταίο, ενώ παράλληλα αισθανόμαστε, πως καθετί που παρακολουθούμε είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εξέλιξη της πλοκής. Υπάρχουν ακόμα και υπο-πλοκές που έρχονται και δένουν με εξαιρετικό τρόπο στα σχέδια του πρωταγωνιστή, τα οποία μας αφήνουν κάθε φορά άφωνους. Ειδικά κάθε φορά που μια δολοπλοκία ξεσκεπάζεται, μοιραζόμαστε με τον Φρανκ την απόλυτη δικαίωση. Μας παρασύρει να πάρουμε μέρος στην όλη προσπάθεια του ζευγαριού για διαφθορά, πέφτοντας κι εμείς οι ίδιοι στο βούρκο μαζί τους. Κι όμως, γι αυτό το αγαπάμε.

house of cards 2017 dimofilis seira 02
Η όλη γοητεία και το ενδιαφέρον της σειράς, βασίζεται ακόμα και στο γεγονός πως ο πρωταγωνιστής σπάει συνεχώς τον τέταρτο τοίχο, όπως προαναφέραμε, απευθυνόμενος στους θεατές με άμεσο τρόπο, σχολιάζοντας καθετί που διαδραματίζεται. Με αυτό τον τρόπο μας κάνει να νιώθουμε μέρος της πλοκής και πολλές φορές να ταυτιζόμαστε με τον πρωταγωνιστή Φράνκ.

Μεγάλη σημασία στην επιτυχία της σειράς όλα αυτά τα χρόνια συνεχόμενων κύκλων, είναι φυσικά και η επιλογή του καστ με τον Κέβιν Σπέισι στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φρανκ Άντεργουντ να κλέβει τις εντυπώσεις. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν θα μπορούσε να βρίσκεται κάποιος άλλος ηθοποιός στην θέση του, μιας και ο Σπέισι είναι όσο τρομακτικός και αδίστακτος πρέπει και τον θέλουμε. Ιδανικά κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται απέναντι του… Κι αυτό γιατί ο Φράνκ είναι ένας αυθάδης, εγωιστής και αχάριστος πολιτικός ,ικανός να πατήσει επί πτωμάτων για να αποκτήσει την εξουσία που επιθυμεί. Επίσης λατρεμένα απο το κοινό είναι τα σημεία της σάτιρας στο χαρακτήρα του Σπέισι και μερικοί από τους συμβολισμούς που χρησιμοποιούνται. Η Ρόμπιν Ράιτ είναι εξίσου καλή επιλογή για το ρόλο της ψυχρής, αμείλικτης, πάρα πολύ δυναμικής, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακής γυναίκας στο πλευρό του Φρανκ, που αποδεικνύεται η καλύτερη, αυτό που λέμε, partner in crime. Aξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως όλο το καστ της σειράς ήταν η πρώτη επιλογή των παραγωγών, που μάλιστα, όπως αποδεικνύεται χρόνια τώρα ήταν και εύστοχη. Ακόμη, η επιλογή του soundtrack της σειράς αποδεικνύεται μια ακόμα καλή επιλογή. Είναι ιδιαίτερα δυναμικό, πράγμα που καταλήγει να δένει άψογα με την πλοκή.

Το σενάριο αντλεί θέματα απο την επικαιρότητα σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε, αυτό που παρακολουθούµε να αποκτά διαστάσεις αληθοφάνειας κι αυτός είναι ένας λόγος που το κάνει όλο και πιο εθιστικό.

Μέσα στην πρωτοπορία της σειράς συγκαταλέγεται και το ότι προσφέρει στο κοινό, που δεν δείχνει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χώρο της πολιτικής, την ευκαιρία να αποκτήσει μια εικόνα, για το τι μπορεί να συμβαίνει πίσω απο τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι, πως σίγουρα οι Αμερικάνοι φανταστικοί πολιτικοί είναι σίγουρα καλύτεροι απο τους πραγματικούς εκεί έξω. Παρ΄όλα αυτά έχουμε να μάθουμε πράγματα για την πολιτική κουλτούρα της Αμερικής, κάνοντας όσους συσχετισμούς και παραλληλισμούς θέλουμε για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στα πολιτικά… παρασκήνια. Επιπλέον, η σειρά θίγει και πολλά ζητήματα απο την επικαιρότητα, που απασχολούν τον κόσμο και την εποχή μας. Το σενάριο αντλεί θέματα απο την επικαιρότητα σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε, αυτό που παρακολουθούµε να αποκτά διαστάσεις αληθοφάνειας κι αυτός είναι ένας λόγος που το κάνει όλο και πιο εθιστικό.

house-of-cards

Συγκεκριμένα σε έναν απο του κύκλους της σειράς, βασικό κομμάτι της υπόθεσης υπήρξε η τρομοκρατία. Μάλιστα το " target="_blank">trailer της 5ης σεζόν κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα με την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Αμερικής, Τραμπ. Αυτή η κίνηση σχολιάστηκε ιδιαιτέρως και όχι άδικα. Καθώς ο νέος πρόεδρος δέχεται έντονη κριτική σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτέλεσε την απόλυτη επιρροή για την φράση που ειπώθηκε απο το στόμα του Φρανκ, “we make the terror“, (Εμείς δημιουργούμε το φόβο), που προβλήθηκε στο επεισοδιακό τέλος του 4ου κύκλου. Πολλοί ήταν εκείνοι που εντόπισαν σημαντικές διαφορές μεταξ’υ της χαοτικής καμπάνιας του Φρανκ στην 4η σεζόν και των εκλογών, που ανέδειξαν τον Τραμπ.

we make the terror house of cards

Ο 5oς κύκλος της σειράς κάνει πρεμιέρα, σε Α’ τηλεοπτική προβολή, στο COSMOTE CINEMA 4HD, την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 22.00. 

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά για τις νέες εξελίξεις, αλλά είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και συνέχεια, απο τη δήλωση του Φρανκ για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας ICO. 

Απο το τέλος της 4ης σεζόν, ήδη, ο Φρανκ έχει δεσμευτεί να φέρει τον τρόμο, σε μια σαδιστική προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή από ένα ένα σκάνδαλο, που επρόκειτο να καταρρεύσει την προεκλογική εκστρατεία Underwood-Underwood. Πολλοί ισχυρίζονται πως στο τέλος του 5ου κύκλου ο Φρανκ χάνει την ζωή του, μετά απο πυροβολισμό που δέχτηκε απο τον τρελό δημοσιογράφο, Lucas Goodwin. Φημολογείται επίσης, πως ενδέχεται ακόμα και να πέσει θύμα δολοφονίας απο την ίδια του την γυναίκα! Στην original τριλογία του Houοse of Cards απο το BBC, ο Φρανκ δολοφονήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή που είχε κανονίσει η σύζυγός του, γεγονός που μας επηρεάζει λίγο να σκεφτούμε κι εδώ μια αντίστοιχη εξέλιξη. Ο Michael Kelly, που παίζει τον ρόλο του Doug Stamper, βοηθού στον Λευκό Οίκο, έχει δηλώσει πως “Οι φανς μπορεί να χάσουν χαρακτήρες που αγαπούν” κι αυτό δεν μπορεί παρά να μας βάλει σε σκέψεις…

Όσον αφορά στους χαρακτήρες, στον πολυαναμενόμενο 5ο κύκλο, η βετεράνος ηθοποιός Patricia Clarkson και ο Amber Spiderman’s Campbell Scott, πρόκειται να συμμετάσχουν στην σειρά υποδυόμενοι τους νέους χαρακτήρες που θα παίξουν “σημαντικούς, μυστηριώδεις” ρόλους στην επικείμενη σεζόν. Ο Michael Kelly πιθανότατα θα παίξει τον χαρακτήρα του Doug Stamper, μαζί με την Jayne Atkinson, ως Catherine Durant και την Elizabeth Marvel, ως Heather Dunbar. Ο Neve Campbell και ο Joel Kinnaman, οι οποίοι προσχώρησαν στη σειρά πέρυσι, θα επιστρέψουν ως στρατηγός, LeAnn Harvey και ως προεδρικός αντίπαλος του Frank Will Conway. Ο εχθρός του Frank, Remy Danton δεν θα εμφανιστεί, μιας και ο ηθοποιός, Mahershala Ali, έχει αποχωρήσει πλέον απο την σειρά. 

house-of-cards-kevin-spacey

Φυσικα, το βασικό αγαπημένο, δολοπλόκο ζευγάρι Φρανκ-Κλερ επιστρέφει ως έχει με σκοπό να μας καθηλώσει, ως συνήθως. Ένα είναι το πλέον σίγουρο. Μέσα απο το " target="_blank">trailer που κυκλοφόρησε ήδη, Φρανκ και Κλερ υπόσχονται “ένα έθνος, Underwood”, ενω παράλληλα προσπαθούν να σχεδιάσουν το δρόμο τους προς τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. “Ο Αμερικανός λαός δεν ξέρει τι είναι καλύτερο γι ‘αυτούς, εγώ. Ξέρω ακριβώς τι χρειάζονται “, λέει ο Φρανκ. “Είναι σαν τα μικρά παιδιά, πρέπει να τα διδάξουμε από το λάθος, να τους πούμε τι να σκεφτούν, πώς να νιώσουν και τι να θέλουν”.

Μια “δυναμική” παραγωγή με μεγάλη βαρύτητα, με μεγάλα ονόματα, με πολύ καλή ποιότητα. Μάλιστα υπολογίζεται πως κάθε σεζόν κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια. Kάθε σεζόν έχει 13 επεισόδια, ένα επεισόδιο για κάθε κάρτα σε ένα παιχνίδι με κάρτες. Το House of Cards, το οποίο ξεχώρισε από την πρώτη κιόλας σεζόν, αφού παρακολουθείται απο εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τρία βραβεία EMMY, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της καλύτερης σκηνοθεσίας, για το διευθυντή παραγωγής Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ ο 56χρονος Κέβιν Σπέισι απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά για την ερμηνεία του. Και φανταζόμαστε πως έπεται και συνέχεια. Εμείς οι φανατικοί, πάντως, εδώ θα είμαστε για να την παρακολουθήσουμε…

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/kOEWPfl5GX0″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b