MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 2 – 12 Μαΐου

Το επόμενο τριήμερο είναι τον Ιούνιο, του Αγίου Πνεύματος. Μέχρι τότε φουλ οι μηχανές στο χώρο του βιβλίου, με την έντονη παρουσία και της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου εκεί θα χτυπάει από τις 12 ως τις 14 Μαΐου η καρδιά των βιβλίων και των συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων (θα υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες αφίξεις). Με το νου στραμμένο στο καλοκαίρι που έρχεται, οι εκδότες και οι συγγραφείς θα προσπαθήσουν να δελεάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες για να επιλέξουν τις δικές τους σελίδες που θα τους κρατήσουν συντροφιά τους καλοκαιρινούς μήνες, στις παραλίες και στις διακοπές. Γι’ αυτό το λόγο οι εκδηλώσεις και οι παρουσιάσεις αυξάνονται αυτό το διάστημα. Παρακαλώ κρατήστε τις σημειώσεις σας. Όλγα Σελλά

author-image Όλγα Σελλά

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

  • Το βιβλίο της Φωτεινής Κακογιάννου, «Η πολιτική σκέψη των Διαφωτιστών» (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στον Ιανό (Σταδίου 24) στις 6 το απόγευμα. Θα μιλήσουν Νεοκλής Δημόπουλος, ποινικολόγος παρ’ Αρείω Πάγω, Καλλίτσα Τσιάκα, επίτιμη διευθύντρια Πανεπιστημίου Αθηνών,Θεόδωρος Τσούχλος, αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ και Φωτεινή Κακόγιαννου, φιλόλογος, αρχαιολόγος, master Γλωσσολογίας, δρ. Φιλοσοφίας.

  • Στον ίδιο χώρο, στον «Ιανό», αλλά στις 8.30 το βράδυ, παρουσιάζει ο Γιάννης Καλπούζος το νέο του βιβλίο «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ», μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Στην παρουσίαση θα πάρουν μέρος οι ηθοποιοί Θεοδώρα Σιάρκου και Εφη Καραγιάννη, και το ηπειρώτικο μουσικό σχήμα Λαλητάδες.

biblia stin poli may 2

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

  • Το βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη «Η Ελλάδα φλέγεται – Από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών» (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς του Βιβλίου) στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο υπουργός, πολιτειολόγος και συγγραφέας Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής Θόδωρος Καράογλου και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Φοίβος Οικονομίδης.

  • Ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Jacques Bouchard θα μιλήσει στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς) στις 7.30 το απόγευμα με θέμα «Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό». Η διάλεξη αυτή εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του δασκάλου του Bouchard και κορυφαίου μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Κωνσταντίνου Θ. Δημαρά. Η ομιλία του καθηγητή φιλοξενείται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον ίδιο χώρο όπου συνυπάρχουν σημαντικές συλλογές που εξειδικεύονται σε μεγάλο μέρος τους στην ιστορία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως αυτή του K. Θ. Δημαρά, της Αικατερίνης Κουμαριανού, του Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, του Παναγιώτη Πίστα. Ο Jacques Bouchard, καταξιωμένος νεοελληνιστής, ακαδημαϊκός και μεταφραστής, μαθητής του Κ.Θ. Δημαρά, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα νεοελληνικά γράμματα. Εξελέγη ο πρώτος κάτοχος της Έδρας Φρίξου Παπαχρηστίδη Νεοελληνικών Σπουδών και Καναδοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο McGill. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν στον Νεοελληνικό Πρώιμο Διαφωτισμό, τις Ελληνο-Ρουμανικές σχέσεις κατά το 18ο αιώνα, τον Ελληνικό Υπερρεαλισμό και τη λογοτεχνική μετάφραση. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.
  • Η παρουσίαση της νέας συμπληρωμένης έκδοσης του Νίκου Σηφουνάκη «Ιμβρος – Τένεδες – Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού» (εκδ. Λιβάνης) παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο Pallas Athena (Αθηνάς 65, Πλατεία Κοτζιά, δίπλα στο Δημαρχείο της Αθήνας). Θα μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.
  • Τα βιβλία του Αγγελου Σιλέσιου «Χερουβικός οδοιπόρος» (εκδ. Περισπωμένη) και του Γκέοργκ Τρακλ «Ποιήματα» (μετάφραση Θανάσης Λάμπρου) παρουσιάζονται στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι) στις 7.30 το απόγευμα. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Γουνελάς. Θα απαγγείλουν, στα ελληνικά, ο Θανάσης Λάμπρου και στα γερμανικά ο Μάρτιν Σάρνχορστ (σκηνοθέτης θεάτρου).
  • Το βιβλίο του Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλου «Η ελληνική κοινωνία πολιτών και η οικονομική κρίση» (εκδ. Ποταμός) παρουσιάζεται στο HIGGS (Βίκτωρος Ουγκώ 15, Μεταξουργείο, πλησίον Μετρό), σε μια εκδήλωση που ξεκινά στις 6 το απόγευμα. Θα συντονίσει ο Σωτήρης Πετρόπουλος και θα κάνει εισαγωγή ο Αστέρης Χουλιάρας (καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου). Θα μιλήσουν οι Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Στέφανος Λουκόπουλος και Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος.
  • Στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24) παρουσιάζεται στις 6 το απόγευμα το βιβλίο του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή «Το πάπλωμα» (εκδ. Γαβριηλίδης). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η γενική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων, Αγγελική Στρατηγοπούλου.

biblia stin poli may 3

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

  • Το νέο βιβλίο της Ερσης Σωτηροπούλου με τίτλο «Μπορείς;» (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στον Ιανό (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν ο κριτικός λογοτεχνίας και δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος, η σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός Εύα Στεφανή και η κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Κατερίνα Σχινά.
  • Τα βιβλία του Τσιμάρα Τζανάτου, το αφήγημα «Δεσποινίς Ευτυχία» (εκδ. Σοκόλη) και το θεατρικό έργο «Εκκρεμότητα/Suspense», που επανακυκλοφορεί σε ανανεωμένη (δίγλωσση) έκδοση από τις εκδόσεις Ηρόδοτος, παρουσιάζονται στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32) στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο θεατρολόγος Γιώργος Σαμπατακάκης, η συγγραφέας και ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη και η σκηνοθέτης Ασπα Τομπούλη. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Ρούλα Πατεράκη, Χρύσα Καψούλη, Βίκυ Κυριακουλάκου και ο συγγραφέας Γιάννης Μαυριτσάκης. Συμμετέχει η μουσικός Ιρίνα Δημάκη με το τσέλο της.

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

  • Το βιβλίο του Pierre – Andre Taguieff «Ο εξτρεμισμός και τα είδωλά του» (εκδ. Επίκεντρο) παρουσιάζεται στο Free Thinking Zone (Σκουφά 64 και Γριβαίων) στις 7 το απόγευμα. Θ αμιλήσουν οι Ανδρέας Ανδριανόπουλος (διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδας), ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Ανδρέας Πανταζόπουλος. Συντονίζει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
biblia stin poli may 4

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

  • Τιμητική εκδήλωση για το έργο και τη διαδρομή του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μάνου Μπίρη πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Μέλισσα» (Σκουφά 58 και Σίνα). Οι εισηγητές της εκδήλωσης θα παρουσιάσουν την προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Μπίρη. Εισηγητές θα είναι ο νομικός Βασίλης Δωροβίνης, οι αρχιτέκτονες Νίκος Καλογεράς, Βασίλης Κολώνας, Μανόλης Κορρές και Γιώργος Σαρηγιάννης. Συντονίζει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης.

  • Ο Σουηδός συγγραφέας Jens Lapidus, επισκέπτεται την Ελλάδα για να γνωρίσει το ελληνικό κοινό του και να συζητήσει για τα βιβλία του «Αίθουσα VIP» και «Στοκχόλμη» (εκδ. Μεταίχμιο). Στον Ιανό (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Σερβετά και τον μεταφραστή των βιβλίων του Γρηγόρη Κονδύλη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασί αμε το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

  • Στον κύκλο εκδηλώσεων στον Ιανό (Σταδίου 24) «Συναντήσεις με συγγραφείς», η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου, στις 8.30 το βράδυ. Μια συζήτηση σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή.

  • Στον πολυχώρο BOOKSPLUS / Art & Coffee (Πανεπιστημίου 37) παρουσιάζεται στις 7 το απόγευμα το βιβλίο της Πέρσας Κουμούτση «Αλεξανδρινές φωνές στην οδό Λέψιους» (εκδ. Μεταίχμιο). Θα μιλήσουν ο ποιητής Γιώργος Βέης και ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα.

biblia stin poli may 5

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

  • Στη Θεσσαλονίκη, από τις 12/5 στο χώρο της HELEXPO μέχρι την Κυριακή 14 Μαΐου θα βρεθούν πολλοί συγγραφείς στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τυχεροί όσοι βρεθείτε εκεί αυτό το τετραήμερο. Θα έχετε μπροστά σας όλη τη βιβλιοπαραγωγή και πολλούς και σημαντικούς συγγραφείς.

  • Στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Πατάκης» (Ακαδημίας 65) στις 6.30 μ.μ. θα συναντηθεί με το κοινό της η Τουρκάλα συγγραφέας και ακτιβίστρια Φετχιέ Τσετίν για να μιλήσει για το βιβλίο της «Η γιαγιά μου» (εκδ. Πατάκης).

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b