MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

5 παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν πέντε βιβλία στους μικρούς αναγνώστες για τις διακοπές του Πάσχα.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

ΔΕΝ του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
den

Το ΔΕΝ είναι η δεύτερη συνεργασία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της Έφης Λαδά, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο Το «Γιατί» των παιδιών φέρνει την ελπίδα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2012), το οποίο θεωρείται το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο για τα παιδιά της
κρίσης. Στο νέο, πολυεπίπεδο έργο τους, οι δημιουργοί, με ένα εξαιρετικά λιτό, αφαιρετικό και υπαινικτικό κείμενο, με εικόνες γεμάτες αλληγορία, κώδικες και μηνύματα που μόνο το συναίσθημα μπορεί να αποκρυπτογραφήσει, προχωρούν παραπέρα και μας χαρίζουν ένα βιβλίο για αναγνώστες όλων των ηλικιών. Γιατί το ΔΕΝ ανήκει στην κατηγορία Crossover picture book, δηλαδή είναι εικονοβιβλίο του οποίου το κείμενο και οι εικόνες μιλούν ταυτόχρονα σε διαφορετικών ηλικιών αναγνώστες. Και καθένας από
αυτούς μπορεί να προσεγγίσει το βιβλίο διαφορετικά, ανάλογα με το επίπεδο κατανόησής του.

Έτσι, λοιπόν, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μπορούν να απολαύσουν το ίδιο βιβλίο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Το ΔΕΝ ξεκινά από την απλή παραδοχή ότι όλα τα παιδιά του κόσμου ΔΕΝ απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά. Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση των αναγνωστών και θέλει να τους κάνει κοινωνούς της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κόσμο. Δε σταματά όμως εκεί. Προτείνει, μετά τη γνώση και την κατανόηση του προβλήματος, τη δράση. Απλώνει ένα χέρι βοήθειας στα παιδιά που το χρειάζονται.

Με έντονα υπερρεαλιστικά στοιχεία, εικόνα και κείμενο ταξιδεύουν τον αναγνώστη σ’ έναν κόσμο στον οποίο ένα χαμόγελο από ενδιαφέρον για τον άλλον μπορεί να του ζεστάνει την ψυχή. Η φιλιά, η στήριξη και τα αληθινά συναισθήματα αγάπης προτείνονται από το βιβλίο αυτό ως η λύση σε έναν κόσμο άδικο, ανάλγητο και απάνθρωπο.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου. Κάντε κλικ εδώ!

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΧΑΟΣ της Κατερίνας Κρις
katharistria xaos

Η Κατερίνα Κρις γράφει και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά, αλλά και για μεγάλους, και για μαμάδες, και για δασκάλους. Γράφει βιβλία που έχουν πολλές αναγνώσεις και, όταν τα διαβάζεις, ό,τι κι αν είσαι, γίνεσαι πιο ευτυχισμένος, πιο χαρούμενος και πιο δυνατός. Το Καθαρίστρια Χάος δημιουργήθηκε για –και «επιθυμεί»– να το διαβάσουν κυρίως παιδιά που, όπως λέει και η δημιουργός του, ίσως νιώσουν κι αυτά λίγο πιο όμορφα για το μέρος που γεννήθηκαν, να σταματήσουν να τακτοποιούν τα χιλιάδες πρέπει και τις άπειρες κριτικές μέσα στο μυαλό τους, ν’ αφήσουν όλες τις μικρές ανασφάλειες της παιδικής τους ψυχής να ξεπηδήσουν εδώ κι εκεί, για να δημιουργήσουν τα πιο υπέροχα και πρωτότυπα πράγματα. Ας κρατήσουμε αυτή της τη σκέψη στο μυαλό μας κι ας έχουμε πάντα στον νου μας πως όσοι περιπλανιούνται μέσα στον χρόνο και στον λαβύρινθο των σκέψεων δεν έχουν απαραίτητα χαθεί. 

Το Καθαρίστρια Χάος φτιάχτηκε για να μας θυμίζει πως τα ανακατέματα (και τα ξεκαθαρίσματα) της ζωής είναι εδώ όχι για να μας τρομάζουν, αλλά για να μας εκπλήσσουν.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου. Κάντε κλικ εδώ!

ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΑ του Σταμάτη Κεσόγλου
ti mera pou tha erthoun ta agrioperistera

Ο Βάσος είναι 12 χρονών και μαθητής της έκτης δημοτικού. Ζει με τη μαμά του στην Αθήνα και δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον μπαμπά του, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή του. Ο Βάσος είναι ένα μοναχικό παιδί, που του αρέσει πολύ να ονειρεύεται. Έχει δύο μυστικά, που τα κρατά κρυφά ακόμα και από τη μαμά του: πρώτον, είναι ερωτευμένος με ένα κορίτσι που συνάντησε κάποτε στο δρόμο και που φαντάζεται ότι το λένε Νεφέλη ή Μαργαρίτα, αλλά δεν το έχει ξαναδεί από τότε. Δεύτερον έχει την ικανότητα να συνομιλεί με αγριοπερίστερα, μάλιστα, αυτά του έχουν υποσχεθεί ότι κάποτε θα έρθουν να τον πάρουν για ένα μεγάλο ταξίδι. Η μαμά του Βάσου προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της, γνωρίζοντας διάφορους υποψήφιους συζύγους και μπαμπάδες του Βάσου, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε φορά που η κατάσταση σοβαρεύει, η μαμά και ο Βάσος πηγαίνουν με κάθε επισημότητα στο σπίτι του καινούριου μπαμπά, όπως τον αποκαλούν, αλλά συνήθως κάτι ανατρέπει τα σχέδιά τους και το δρομολογούμενο ειδύλλιο δεν ευοδώνεται. Ώσπου μια μέρα θα εμφανιστεί ο αληθινός του μπαμπάς.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, από τον συγγραφέα του βραβευμένου Η γη της Λόρνας, ώριμο, απρόβλεπτο, αφοπλιστικά ειλικρινές και έξυπνο. Η γραφή του είναι εναργής, συνεπής, ενώ οι ήρωες της ιστορίας παρουσιάζονται με ειλικρίνεια, όπως και οι σχέσεις μεταξύ τους.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου. Κάντε κλικ εδώ!

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΦΛΙΝΟΥ της Αλεξάνδρας Μητσιάλη
to oneiro tou pantoflinou

Ο Παντοφλίνος παραπονιέται διαρκώς γιατί δε βλέπει όνειρα κι οι φίλοι του αποφασίζουν να τον βοηθήσουν. Όµως το αντικείµενο που του χαρίζουν για τον σκοπό αυτό έχει πάνω στον Παντοφλίνο µια παράξενη επίδραση. Η Μπουκίτσα, ο Τσίφτης, η Κοκέτα, ο Μένιος κι ο Σοφούλης βλέπουν τον φίλο τους ν’ αποµακρύνεται όλο και περισσότερο από την παρέα τους κι από τον πραγµατικό κόσµο.

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στην ίδια πόλη ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα γράφει λογοτεχνία και βιβλία της ήταν υποψήφια για τα βραβεία των περιοδικών Διαβάζω και Αναγνώστης, όπως και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πέντε από τα έργα της ήταν ως τώρα υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, ανάμεσα στα οποία και Το αστερόσπιτο (2009), Με λένε Νιλουφέρ (2012), Το υπόσχομαι (2014) από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το 2015 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει (εκδ. Παπαδόπουλος).

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου. Κάντε κλικ εδώ!

ΤΑ ΤΑΠΠΕΡΑΚΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ του Τζεφ Ρόντκυ
ta tapperakia

Τι μπορεί να πάει στραβά όταν ένα σοβαρό ιδιωτικό σχολείο του Μανχάταν διοργανώνει κυνήγι θησαυρού για φιλανθρωπικό σκοπό στην πόλη της Νέας Υόρκης; Αν το σχολείο είναι το Κάλβερτ –το σχολείο όπου φοιτούν τα Ταππεράκια, ο Ζάντερ «Γιο» Μπίλινγκτον, ο Τζέιμς Μαντολίνι και η αδίστακτη παρέα των Fembot– πιο πολλά απ’ όσα φαντάζεστε. Αυτή είναι η επίσημη ιστορία το Πρώτου (και τελευταίου) Ετήσιου Φιλανθρωπικού Κυνηγιού Θησαυρού της Σχολής Κάλβερτ. Που είχε ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία. Και που ΔΕΝ προκάλεσε ταραχές στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Και μην πιστεύετε πάντα αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες!

Ο Τζεφ Ρόντκυ είναι γνωστός ως σεναριογράφος των κινηματογραφικών επιτυχιών Μπαμπάδες νταντάδες (Daddy Day Care), Rv, και της ταινίας Good Luck Charlie, It’s Christmass, παραγωγής Disney Channel. Είναι συγγραφέας της τριλογίας The Chronicles of Egg, μιας κωμικής περιπέτειας για εφήβους, και έχει επίσης γράψει υλικό για το εκπαιδευτικό ψηφιακό παιχνίδι Where in the World Is Carmen Sandiego?, για τη μη εκπαιδευτική σειρά Beavis and Butt- Head του MTV, για την εκπομπή Politically Incorrect του τηλεοπτικού σταθμού Comedy Central, και για δύο τουλάχιστον περιοδικά που δεν υπάρχουν πια. Ο Τζεφ ζει στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγο και τους τρεις γιους του, κανένας από τους οποίους δεν έχει την παραμικρή ομοιότητα με τους χαρακτήρες του βιβλίου Τα ταππεράκια κάνουν άνω κάτω τη Νέα Υόρκη.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου. Κάντε κλικ εδώ!

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b