MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έρχεται το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει φέτος τα δεκαοκτώ του χρόνια και επιστρέφει από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Monopoli Team

18 διοργανώσεις έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα, οι οποίες έχουν δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.

Η 18η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, έτσι ώστε μέσα σε 7 ημέρες γεμάτες προβολές, να βάλει την πολιτιστική σκηνή στο ρυθμό του “French Touch” και της Γαλλοφωνίας που φέτος εκπροσωπείται στο φεστιβάλ από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ελβετία και την Τυνησία. Φέτος, όπως κάθε χρόνο, πρόκειται να απονεμηθούν δύο βραβεία σε ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Το βραβείο της κριτικής επιτροπής θα απονεμηθεί από επιτροπή με πρόεδρο την Ζιλί Γαβρά και μέλη τους Δήμητρα Γαλάνη, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, Πέτρο Μάρκαρη και Κατερίνα Μισιχρόνη.

Παράλληλα, το βραβείο κοινού, το οποίο απονέμεται σε ταινία που επέλεξαν οι ίδιοι οι θεατές που ψηφίζουν μετά το τέλος της προβολής των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Εκτός από το Διαγωνιστικό Τμήμα, επιστρέφει το Πανόραμα Γαλλικού Κινηματογράφου, που φιλοξενεί 23 ταινίες από 7 διαφορετικές χώρες, ενώ από τα 43 φιλμ του φεστιβάλ, τα 25 έχουν κάνει πρεμιέρα στη χώρα τους. Το ελληνικό κοινό έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει μεγάλες πρεμιέρες όπως τα “Dalida”, “Mokka”, “Tour de France” και “Rock N’ Roll”, ενώ για πρώτη φορά 14 ταινίες θα προβληθούν τις ημέρες του φεστιβάλ και στη Θεσσαλονίκη. 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

nominoe 1

Οπτικοακουστική Περφόρμανς

Parallaxe – Παράλλαξη:
Το Parallaxe είναι ο καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα Nominoë και τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη. Το έργο αυτό, βασισμένο πάνω στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο, αναδεικνύει ένα πολύπλευρο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ταινία-γλυπτό, συγκλίνοντας με τα έργα των Anthony McCall και James Turrell.

Ειδικές προβολές εκτός διαγωνισμού

À bras ouverts – Βρε, καλώς τους!, Philippe de Chauveron (104 λεπτά)
Κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Jean-Pierre Fougerolle, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή.

Orpheline, Σε τέσσερις χρόνους, Arnaud de Pallières (111 λεπτά)
Τέσσερις στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας: ένα μικρό κορίτσι από την επαρχία παίζει ένα κρυφτό που μετατρέπεται σε τραγωδία. Μία έφηβη εγκλωβισμένη σε μια ατελείωτη διαδοχή φυγής και ανταλλαγής συντρόφων. Μια νεαρή επαρχιώτισσα που μετακομίζει στο Παρίσι και περνάει ξυστά από την καταστροφή. Τέλος, μια ενήλικη γυναίκα, που νόμιζε πως βρήκε ασφαλές καταφύγιο μακριά από το παρελθόν της.

a bras ouverts 1

Masterclass

Masterclass “Η μουσική στον κινηματογράφο”, 24/3, 17.30-20.00, αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτο (ελεύθερη είσοδος)
Το masterclass “Μουσική στον κινηματογράφο” παρουσιάζει η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην μουσική ταινιών, πρώην γενική αντιπρόσωπος της Ένωσης μουσικών συνθετών ταινιών και ιδρύτρια του Agence TraxZone (εταιρία επικοινωνίας με ειδίκευση στην προώθηση της μουσικής ταινιών). Η ομιλία της επικεντρώνεται στους σημαντικούς Γάλλους συνθέτες, του κινηματογράφου της περιόδου 1960-1980 ενώ θα καλύψει διαφορετικά ρεύματα και αισθητικές της κάθε περιόδου. Θα τιμηθούν οι μουσικές γιε-γιε, ηλεκτρονική, τζαζ, συμφωνική, λαϊκή, ροκ αλλά και τα μεγάλα ονόματα της μουσικής γαλλικών ταινιών: Maurice Jarre, Michel Legrand, Georges Delerue, Vladimir Cosma, Francis Lai, Philippe Sarde, Jean-Claude Petit, και πολλών άλλων.
Η ταινία που εγκαινιάζει τη θεματική ενότητα “Η μουσική στον κινηματογράφο”, είναι η “Camille Claudel” του Bruno Nuytten (1987) (προβολή στις 20.15΄στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου).

Masterclass “Τατουαζ και ροκ μουσική”, 28/3, 19.30-21.00, auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο (ελεύθερη είσοδος)
Μετά την προβολή της ταινίας “Μέτρα τις πληγές σου”, ακολουθεί το masterclass “Τατουάζ και ροκ μουσική”. Παρών πρόκειται να είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας Morgan Simon, για να μιλήσει για την ταινία και να συζητήσει με τον Γιώργο Μαυρίδη, καλλιτέχνη τατουάζ και τηλεπαρουσιαστή, γύρω από την ροκ μουσική και τα τατουάζ ως πρακτική, φαινόμενο, σύμβολο, ενώ ο τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Λέντζας θα συντονίσει την συζήτηση.

Το εικαστικό του Φεστιβάλ

Το εικαστικό του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιμελήθηκαν οι Bend. Χρησιμοποίησαν τον αριθμό 18 και τη λέξη Cinéma προκειμένου να δημιουργήσουν μια τυπογραφική σύνθεση που να μοιάζει με μηχανή προβολής και στην οποία το γράμμα “Α”, στην άκρη του φακού, συμβολίζει το μάτι που βλέπει. Επέλεξαν το μαύρο χρώμα, που παραπέμπει στο περιβάλλον μιας κινηματογραφικής αίθουσας εν ώρα προβολής.

Τιμές Εισιτηρίων

  • Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31 | ΤΗΛ. : 210 33986470): 5€
  • Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ (Λ. Κηφισίας 109 | Τηλ. : 210 6922655), ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28-Στοά Κοραή | Τηλ. : 210 3211950): Γενική είσοδος :6€

Περισσότερες Πληροφορίες : festivalfilmfrancophone.gr
programma_provolon.pdf
analitikos_katalogos_festival.pdf

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b