MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου

Μόνο νηστήσιμες δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις για το βιβλίο με την είσοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Πολλά και σημαντικά βιβλία παρουσιάζονται, συζητήσεις προκαλούνται με αφορμή θέματα ακόμα και μυθιστορημάτων για τρέχοντα και φλέγονται κοινωνικοπολιτικά θέματα, διαδρομές ζωής παρουσιάζονται. Κρατήστε σημειώσεις και φτιάξτε το πρόγραμμά σας.Όλγα Σελλά

author-image Όλγα Σελλά

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

  • Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Δημήτρης Δασκαλόπουλος μας καλεί να σεριανίσουμε τη διαδρομή του σ’ έναν τόμο με τον γοητευτικό τίτλο «Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου» (εκδ. Πατάκης) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24) στις 8.30μ.μ. Θα μιλήσουν και θα συζητήσουν με τον συγγραφέα η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Κίρκη Κεφαλέα και η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Λίζυ Τσιριμώκου.
  • Το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών τιμώντας τον ιδρυτή του ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, οργανώνει όπως κάθε χρόνο την ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του. Η φετινή θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα), στις 7 το απόγευμα. Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο καθηγητής μεσαιωνικής τέχνης του Πανεπιστημίου του Fribourg, Ελβετία, κ. Michele Bacci. Το φετινό θέμα της διάλεξης είναι «Βενετο-βυζαντινές αλληλεπιδράσεις στη ζωγραφική εικόνων (1280-1450)».
  • Το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη «Λεξικό χωρίς γραβάτα» (εκδ. Αρμός) παρουσιάζεται στη Στοά του Βιβλόυ (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) στις 7 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Νίκος Μαραντζίδης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου και ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος. Συντονίζει ο Χρήστος Δερβένης.
  • Ενα βιβλίο για το θέατρο δεν θα μπορούσε παρα να φιλοξενηθεί σ’ ένα θέατρο. Ετσι, το βιβλίο του Κώστα Πρετεντέρη «Θεατρικά Β» (Οι εκδόσεις της Εστίας) παρουσιάζεται στο «Μικρό Παλλάς» (Αμερικής 2, Στοά Σπυρομήλιου) στις 8 το βράδυ. Ομιλητές οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Πρετεντέρης.
  • Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Αντιόχου «Διάλυσις» (εκδ. Ικαρος) παρουσιάζεται στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57) στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσουν η κριτικός Τιτίκα Δημητρούλια, ο συγγραφέας Γεράσιμος Δενδρινός και η ποιήτρια Χριστίνα Οικονομίδου. Ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μάτα Καστρησίου και Ανδρέας Μαντάς. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση στο πιάνο θα φροντίσει ο Πέτρος Σατραζάνης.
  • Στα Public της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζεται, στις 7 το απόγευμα το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Τζίμμυ Κορίνη «Ιντριγκα στο Ιόνιο» (εκδ. Μεταίχμιο). Θα μιλήσουν ο συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων και συνιδρυτής του amagi.gr, Κυριάκος Αθανασιάδης και ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Σαββάκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.
  • Μια συζήτηση με θέμα «Πρόσφυγες, μετανάστες και ιθαγενείς» θα κάνει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Στη χώρα του περίπου» (εκδ. Μεταίχμιο) στον Πολυχώρο των εκδόσεων (Ιπποκράτους 118), στις 8 το βράδυ.
biblia stin poli 28 feb 8 mar 2017 2

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

  • Μια συζήτηση για τη διαχείριση του πένθους και την απειλή της τρομοκρατίας, με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Δαββέτα «Ωστικό κύμα» (εκδ. Πατάκης) φιλοξενείται στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32) στις 7.30 το βράδυ. Συμμετέχουν και συνομιλούν η ψυχολόγος Αναστασία Κλαδευτήρα, ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και αρθρογράφος Γιώργος Σιακαντάρης και ο συγγραφέας του βιβλίου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου.
  • Το βιβλίο του Τάσου Γιαννίτση «Το ασφαλιστικό και η κρίση» και του Σταύρου Ζωγραφάκη «Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης» (κυκλοφορούν και τα δύο από τις εκδόσεις «Πόλις») παρουσιάζονται στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στην Κηφισιά (Κηφισίας 310) στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων.

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

  • Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σπυροπούλου Θεοδωρίδου «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μαγευτικὲς αφηγήσεις» στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Εν Πλω» (Εμπορικό Κέντρο Atrium, Χαρ. Τρικούπη 6-10). Πρόκειται για ανθολογήματα του αφηγηματικοῦ λόγου του Αλ. Παπαδιαμάντη, σχολιασμένα μὲ διεισδυτικὸ τρόπο. Θα προλογίσει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και η συγγραφέας, προβάλλοντας και φωτογραφικό υλικό από το αρχέιο Μερλιέ (του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών).
  • Συζήτηση με τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Η Ακρα Ταπείνωση» (εκδ. Καστανιώτης) στο βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον» (Αγ. Αναργύρων 5, Αγιου Ανάργυροι) στις 8 το βράδυ. Με τη Ρέα Γαλανάκη θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς και ο βιβλιοκριτικός Αριστοτέλης Σαΐνης.
  • Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης θα βρίσκεται στο Λεξικοπωλείο (Στασίνου 13, Παγκράτι) στις 7 το απόγευμα για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Το κλαρινέτο» (εκδ. Μεταίχμιο).
  • Το νέο βιβλίο της Πένυς Παπαδάκη με τίτλο «Αντίπαλοι στην αγάπη» (εκδ. Ψυχογιός) παρουσιάζεται στον «Ιανό» (Σταδίου 24), στις 6 το απόγευμα. Θα μιλήσουν οι: Μένιος Σακελαρόπουλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Παναγιώτης Φύτρας δημοσιογράφος Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού.
biblia stin poli 28 feb 8 mar 2017 3

Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

  • Στα πλαίσια της έκθεσης «GR80s: Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», και ύστερα από πρόσκληση των διοργανωτών της προς το «Με τα λόγια (γίνεται)», από τη 1 ώς τις 3 το μεσημέρι στον χώρο “Innovathens” της Τεχνόπολης στο Γκάζι, μια ποιήτρια και δυο ποιητές –η Δήμητρα Κωτούλα, ο Ορφέας Απέργης και ο Παναγιώτης Ιωαννίδης– που διένυσαν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας τους κατά την δεκαετία του 1980, συστήνουν την ποίηση της εποχής εκείνης. Την ποίηση που διάβαζαν τότε –απ’ ό,τι δημοσίευε η ’γενιά του ’80’ ή παλαιότερες γενιές– και την ποίηση της ’…γενιάς του ’80’ στην οποία επιστρέφουν σήμερα. Στην εκδήλωση, διαβάζουν ποιήματα, σχολιάζουν, και συζητούν –συντονίζει η ποιήτρια και κριτικός Μαρία Τοπάλη– μεταξύ τους και με το κοινό. Από την ελληνική ποίηση των 80’s, τι παραμένει αξιομνημόνευτο; Έγινε κάτι κοινόχρηστο; Τι είναι ζωντανό και χρήσιμο σήμερα, και με ποιον τρόπο; Είσοδος δωρεάν, με την επίδειξη εισιτηρίου της έκθεσης ή πάσου πολλαπλών επισκέψεων. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

  • Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν την ποιητική σύνθεση του Βασίλη Ρούβαλη στην έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) στις 7.30 το βράδυ..

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

  • Το βιβλίο του Νικόλα Σεβαστάκη «Φαντάσματα του καιρού μας. Αριστερά, κριτική, φιλελεύθερη δημοκρατία» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32). Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι Μάρκος Καρασαρίνης, Ξενοφών Κοντιάδης και Μαρία Τοπάλη.
  • Μια βραδιά αφιερωμένη στον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο οργανώνεται στον Πολυχώρο των εκδόσεων «Μεταίχμιο» (Ιπποκράτους 118) στις 8 το βράδυ, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Τελευταία νέα από την Ιθάκη». Με τον Κώστα Ακρίβο θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και διευθυντής της Book Press, Κώστας Κατσουλάρης.

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

  • Το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη «Ο έβδομος ελέφαντας» (εκδ. Καστανιώτης) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Little Tree (Καβαλλότι 2, Ακρόπολη) στις 7 το απόγευμα. Με τον Αλέξη Σταμάτη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.
  • Οι εκδόσεις Κουκκίδα παρουσιάζουν το βιβλίο της Ευτυχίας Λεοντίδου «Η Θεά σε δράση: Τοκετός», στο Polis Art Cafe, στις 6 το απόγευμα. Θα μιλήσουν η νομικός, εκπαιδευτικός και εναλλακτική θεραπεύτρια, Αννα Κωνσταντινίδου, η μαιευτήρ- γυναικολόγος Αλέκα Μακρή, η συγγραφέας και καθηγήτρια Αισθητικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πέπη Ρηγοπούλου και η συγγραφέας.
biblia stin poli 28 feb 8 mar 2017 4

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b