MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καλεσμένοι στο γλεντοκόπι του Φοίβου

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που γίνονται -απλά και αναπόφευκτα- ο επόμενος εαυτός τους, χωρίς να χάνουν πόντο απ’ ό,τι προηγήθηκε. Όσοι γράφουν. Όσοι έχουν αναρίθμητους τρόπους να ορίσουν αυτά που συστήνουν τις ζωές μας.

author-image Χρύσα Φωτοπούλου

1998 (Β’ γυμνασίου), δε θα μπορούσα να πω (εννοείται) τις παραπάνω 33 λέξεις για τον Φοίβο Δεληβοριά, αλλά ήμουν σίγουρη γι’ αυτόν (από τότε), με σκέψεις του τύπου «εμένα μ’ αρέσει ο Δεληβοριάς, γιατί θα φτιάξει τραγούδια με ξεχασμένες, καινούριες και μελλοντικές λέξεις». Στις λέξεις ο νους μου. Στις λέξεις.

2005 (Φιλοσοφική) – προετοιμασίες για ένα αφιέρωμα στον Φ. Δ. που δεν έγινε ποτέ: «Προσεγγίζει το κοινότοπο δράμα, που συνοψίζεται στον ψίθυρο «θέλω να σε ξεπεράσω μα δε γίνεται», με εκείνο το παραπάνω όπλο που διαθέτει. Στέκει να πούμε: σκηνοθετεί τον προφορικό λόγο; Πάντως, δεν υπάρχει πιο ασφαλής θέση για το «θέλω να σε ξεπεράσω μα δε γίνεται» από τις τέσσερις στροφές του δικού του τραγουδιού».

foivos1 1

Πέρασαν τα χρόνια και όσα δεν περιμέναμε από τον Φοίβο Δεληβοριά, τα είχαμε ήδη οραματιστεί, με κάποιον τρόπο.

Ήταν Κυριακή μεσημέρι, 12 Φλεβάρη 2017, στην οδό Ερμού 152, στο Hotel Ερμού. Την στιγμή που ψάχνεις να εξισώσεις την Κυριακή με την διεγερτική αυτονομία του Σαββάτου. Φοίβος Δ. και φουτουριστικοί Γιαν Βαν (Αλέξης Ιωάννου, Γιώργος Σκηπητάρης, Γιάννης Πουπούλης, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Μερετάκης, Yoel Soto, Jan Van de Engel), σε μια σύμπραξη που ξεπερνά τα όρια του αστικού τοπίου. Και δεν είναι μόνο το (υπέροχο) κλαρίνο του Γιώργου Σκηπητάρη, που φέρνει την οριστική τάξη και σε συνδέει με αρχετυπικές -οριστικές- λύπες και χαρές. Είναι η πρόθεση όλης της παρέας να στήσει ένα λαϊκοδημοτικό γλέντι τόσο κανονικό, που η Ερμού γίνεται τεράστια πλατεία κι ο χρόνος αργός και ατάραχος.

foivos2

Εκείνο το μεσημέρι, «ένας σκύλος στο Κολωνάκι» σε λαϊκοδημοτική εκδοχή, ένας Φοίβος με υπέροχο λαμέ σακάκι, διπλοπαντρεμένος και σε απόλυτη αρμονία με έναν χώρο, που ετεροπροσδιορίζεται από το φως της εκάστοτε μελωδικής αφήγησης, ένας τεράστιος Αντώνης Κυρίτσης, σεμνός κρίκος με ό,τι πέρασε και ό,τι θα έρθει. Για κάμποσα λεπτά, αν κοιτούσες έναν γύρω τον κόσμο που άκουγε με προσοχή, θα έβλεπες πρόσωπα με κλειστά μάτια. Απόλυτα παρασυρμένοι άνθρωποι από έναν ήχο, που τους θρυμμάτιζε το κιγκλίδωμα της μνήμης. «Ο ήχος του κλαρίνου είναι σαν ένας ζωντανός άνθρωπος που λέει το παράπονό του…». Ανάμεσα στα συναισθήματα εκείνης της Κυριακής και η ευγνωμοσύνη. Η συγκίνηση δε χωράει σε λέξεις.

Γι’ αυτό συνεχίζει να μου (μας) αρέσει ο Φ. Δ. 19 χρόνια μετά την πρώτη μου διαπίστωση. Γιατί το αποτέλεσμα του αθροίσματός του το αφήνει να εκκρεμεί. Ένα ταλαντούχο υβρίδιο με ακαθόριστα σύνορα και με το πιο ευδιάκριτο και σαφές μέλλον.

*Αύριο Κυριακή, 26 Φλεβάρη (άραγε όντως θα είναι η τελευταία;), σαπόρτ στα παντρολογήματα θα κάνουν οι λίαν εκλεκτοί Δημήτρης Μυστακίδης και Σπύρος Σιώλος κι αν δεν έλειπε η μισή παρέα μας, πάλι εκεί θα ήμασταν: Ερμού 152.

Φοίβος Δεληβοριάς
«Ο Διπλοπαντρεμένος»
Με τους «ΓΙΑΝ ΒΑΝ»
26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

«HOTEL ΕΡΜΟΥ»
Ερμού 152, Αθήνα
Tηλέφωνο κρατήσεων: 210 3463003

ΥΓ: Φωτογραφίες: Δημήτρης Μακρής

kiritsis 1

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b