MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιοί είναι οι αντίπαλοι του “Αστακού” στα Όσκαρ;

Η 89η απονομή των βραβείων Όσκαρ πλησιάζει και τα στοιχήματα για τους μεγάλους νικητές παίρνουν ήδη φωτιά. Από τη φετινή τελετή την οποία θ’ απολαυσουμε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου αποκλειστικά από την COSMOTE TV, δεν λείπουν οι ελληνικές συμμετοχές. Ο Γιώργος Λάνθιμος με τον Ευθύμη Φιλίππου είναι υποψήφιοι για το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία “Αστακός” ενώ η Δάφνη Ματζιαράκη κέρδισε υποψηφιότητα στην κατηγορία ντοκυμαντέρ μικρού μήκους για την ταινία «4.1 Miles», ένα φιλμ που παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο.

Monopoli Team

Ο Γιώργος Λάνθιμος μαζί με τον συνεργάτη του και συνσεναριογράφο, Ευθύμη Φιλίππου, διεκδικεί και πάλι Οσκαρ, έξι χρόνια μετά τον “Κυνόδοντα”, που είχε φτάσει στην πεντάδα των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Οι δυο τους υπογράφουν το σενάριο της ταινίας που προκάλεσε το ενδιαφέρον του σινεφίλ κοινού σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ, συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε που θα διεκδικήσουν το φετινό Όσκαρ στην κατηγορία.

Ο “Αστακός” είναι μία κωμική-δραματική ταινία του 2015, με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ. Η ταινία, η πρώτη αγγλόφωνη του Λάνθιμου, είναι ελληνικής, ιρλανδικής, ολλανδικής, γαλλικής και βρετανικής παραγωγής και μάλιστα κέρδισε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 2015.

Ο Λάνθιμος επισημαίνει ότι η ιδέα της ταινίας ήρθε από μία συζήτηση για το πώς οι άνθρωποι έχουν πάντα την ανάγκη να είναι μέσα σε μία σχέση. Πώς αντιμετωπίζουν οι άλλοι αυτούς που δεν τα καταφέρνουν. Πώς θεωρείται αποτυχία αν δεν μπορείς να είσαι με κάποιον. Μέχρι που φτάνει κάποιος για να είναι σε μία σχέση. Ο φόβος. Και όλα αυτά που συνοδεύουν την προσπάθεια να βρούμε ταίρι…

LaLaLand

Απέναντί τους, Λάνθιμος και Φιλίππου, θα βρουν το μεγάλο φετινό φαβορί που ακούει στο όνομα La La Land με την υπογραφή του Ντάμιεν Σαζέλ. Το “La La Land” έχει μέχρι στιγμής σαρώσει σε όλα τα βραβεία… από τις Χρυσές σφαίρες, που έκανε το 7 στα 7, στα Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών (SAG Awards) με νικήτρια την Έμμα Στοουν, μέχρι και τα Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) όπου έφυγε με άλλα 5 βραβεία.

Ένας πιανίστας της τζαζ και μια σερβιτόρα που θέλει να γίνει ηθοποιός ερωτεύονται, συνεχίζοντας να κυνηγούν τα όνειρά τους στο σύγχρονο Λος Άντζελες. Όπως το “The Artist” πριν από μερικά χρόνια, έτσι και το “La La Land” είναι μία από τις ταινίες που αγαπά το Χόλιγουντ. Mία ταινία με έντονα χρώματα, γεμάτη με μουσική χορό και τραγούδι, με ένα λαμπερό πρωταγωνιστικό ζευγάρι, με εμφανή χημεία μεταξύ τους, εφόσον μάλιστα έχουν συμπρωταγωνιστήσει στο παρελθόν στο “Crazy, Stupid Love” και στο “Gangster Squad”. To “La La Land” είναι μια ταινία για τα όνειρα. Για τα όνειρα δύο νέο ανθρώπων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της απόρριψης και των δυσκολιών. Ο σκηνοθέτης Ντάμιεν Σαζέλ έχει δηλώσει ότι ήθελε να δει εάν θα μπορούσε να κάνει μία ταινία που θα συνδύαζε στοιχεία από τις ρομαντικές γαλλικές και αμερικάνικες ταινίες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ με την σύγχρονη καθημερινότητα.

manchester by the sea

Ο επόμενος που διεκδικεί το Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου είναι ο Κένεθ Λόνεργκαν για την ταινία Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα (Manchester by the sea), η οποία κατάφερε να κλέψει από το οσκαρικό φαβορί “La La Land” στην 70η απονομή των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, που πήγε στον Κέισι Άφλεκ, και το βραβείο για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο.

Ο μοναχικός Λι συγκλονίζεται από τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου του αδερφού κι έρχεται σε δύσκολη θέση όταν μαθαίνει την επιθυμία του τελευταίου να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του. Η σχέση ανήλικου ανιψιού – προβληματικού θείου ήταν στο επίκεντρο της επίσης προταθείσας για όσκαρ σεναρίου “You Can Count On Me” του Κένεθ Λόνεργκαν. Θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος κατά βάση ο Λόνεργκαν, πατά στα σενάριά του, τους χαρακτήρες που χτίζει, τις ερμηνείες που καταφέρνει να αποσπά από τους ηθοποιούς.

20th century women mike mills 1000x520 1

Ο Μάικλ Μίλς, μετά από έξι χρόνια, επιστρέφει, και επιστρέφει δυναμικά διεκδικώντας και αυτό το πολυπόθητο χρυσό αγαλαμτίδιο, με την ταινία “20th Century Women” μια ιστορία ενηλικίωσης που περιγράφεται ως «μια ερωτική επιστολή στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν – και στους καιρούς που μας διαμόρφωσαν». Η ιστορία αφορά τρείς γυναίκες που εξερευνούν την αγάπη και την ελευθερία στην Σάντα Μπάρμπαρα του 1979.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Μιλς, η ταινία είναι μια ωδή στις γυναίκες που τον μεγάλωσαν, στη μητέρα του, την αδελφή του, τα κορίτσια που ερωτεύτηκε ή θαύμαζε στο σχολείο και στη σκηνή του punk που του δίδαξε όσα ξέρει για τον κόσμο…

hell or high water 1

Τελευταίος στη λίστα των υποψηφίων είναι ο Τέιλορ Σέρινταν, ο οποίος θέλει… “Πάση Θυσία” να κερδίσει. Το “Hell or High Water” (έκφραση που αναφέρεται στον όρο μιας υποθήκης που απαιτεί οι πληρωμές να γίνονται κανονικά ανεξάρτητα από τις δυσκολίες αποπληρωμής του υπόχρεου – “Πάση Θυσία”, δηλαδή, όπως υπενθυμίζει και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας) αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, ενός πρόσφατα χωρισμένου και ενός πρώην απατεώνα που κλέβουν τράπεζες στο δυτικό Τέξας προκειμένου να σώσουν την οικογενειακή φάρμα των γονιών τους που έχουν πεθάνει από τον πλειστηριασμό. Στο κατόπι τους θα βρεθούν δύο υψηλόβαθμοί της αστυνομίας του Τέξας, ένας σερίφης που πρόκειται να συνταξιοδοηθεί τις επόμενες ημέρες και ο επί χρόνια πιστός ινδιάνικης καταγωγής βοηθός του, που βάζουν σκοπό της ζωής τους να τους πιάσουν στον τόπο του εγκλήματος. Το σενάριο του “Πάση Θυσία” αναδείχτηκε ως το καλύτερο από τη διάσημη μαύρη λίστα των σεναρίων που δεν έχουν γίνει ακόμη ταινία της χρονιάς του 2012.

Υπενθυμίζουμε ότι η ζωντανή μετάδοση της τελετής, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στα κανάλια COSMOTE CINEMA θα ξεκινήσει με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ (00.00). Θα ακολουθήσει το pre-show (02.00) και στις 03.30 η 89η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b