MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κωμωδία

Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω του Ντάριο Φο στο Θέατρο Τέχνης

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει από τις 27 Φεβρουαρίου στη σκηνή της Φρυνίχου, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Μαρία Γεωργιλάκη

«Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» είναι η τελευταία εκδοχή της σπουδαίας κωμωδίας «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» (1974), όπου ο ίδιος ο συγγραφέας επανέφερε το 2010 προσθέτοντας τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία του 21ου αιώνα.

Επί σκηνής θα δούμε τους Κάτια Γέρου, Γιώργο Μακρή, Ερατώ Πίσση, Πέτρο Σπυρόπουλο, Χρήστο Μαλάκη να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σάτιρα που αφορά δύο τίμιες οικογένειες που αγωνίζονται με όπλο την «ανυπακοή» κόντρα σε μια παράλογη κοινωνία.

Στην πόλη του Μιλάνο ξεσπάει ανταρσία. Οι γυναίκες κάνουν πλιάτσικο στα σούπερ-μάρκετ, οι εργάτες διακόπτουν την κυκλοφορία των τρένων, τα παιδιά πετροβολούν τους αστυνομικούς. Το σπίτι του νομοταγή προλετάριου Τζοβάνι και της “επαναστατημένης” Αντωνίας, γίνεται γιάφκα και τόπος συνάντησης ενός αναρχικού μπάτσου, ενός γκαστρωμένου καραμπινιέρου και ενός γέρου φιλοσόφου με άνοια. Και η ζωή όλων, γίνεται πιο όμορφη και συνάμα πιο ρημαγμένη.

den plironomai den plirono theatro texnis 2017 2

Λίγα λόγια για το κείμενο
Η πρώτη γραφή του έργου γίνεται το 1974. Ο αρχικός τίτλος είναι Non si paga, non si paga (Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω). Ο Ντάριο Φο γράφοντας μια ξεκαρδιστική φάρσα, προσπαθεί να μιλήσει για το Αυτονόητο: κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην πραγματική και αξιοπρεπή Ζωή. Και αυτό είναι Κοινωνική υποχρέωση. Χρησιμοποιώντας τραγελαφικά γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις, χλευάζει την λειτουργία και τις πρακτικές της εξουσίας, την αγριότητα του καπιταλισμού, την εγκληματική συνέργεια της θρησκείας. Κραυγάζει κωμικά για την άδικη δομή του οικονομικού συστήματος της Δύσης. Το έργο παίζεται για χρόνια στην Ιταλία, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Ο ίδιος ο Φο το διατηρεί στο ρεπερτόριό του – είτε στο θέατρο είτε στους δημόσιους χώρους που παίζει (εργοστάσια, πλατείες, σχολεία κα). Ωστόσο το 2010, παίρνει πάλι το μολύβι του και “επανέρχεται”. Επηρεασμένος από την νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα – τις χαλαρές εργασιακές σχέσεις, την αύξηση της ανεργίας, την κυριαρχία του τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια, τις εξώσεις – ξαναγράφει το έργο δίνοντας τον τίτλο Sotto paga non si paga, που θα το μεταφράζαμε κατά λέξη: “Χαμηλά αμειβόμενος, δεν πληρώνω”. Σ’ αυτή τη δεύτερη γραφή, ο Φο είναι το ίδιο ξεκαρδιστικός. Όμως τώρα φαίνεται πιο σκοτεινιασμένος, πιο θολωμένος, πιο απαισιόδοξος. Μπορεί τα πράγματα να μην έχουν αλλάξει πάρα πολύ σήμερα. Η οικονομική αγριότητα και αδικία στην Ιταλία του 2010, ίσως δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του 1974. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά. Τότε, υπάρχει ακόμα ζωντανή η Ελπίδα της Αριστεράς, για ανθρώπους σαν τον Ντάριο Φο. Σήμερα φαίνεται πως αυτή έχει χαθεί.

den plironomai den plirono theatro texnis 2017 3

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ντάριο Φο
Μετάφραση: Παντελής Δεντάκης
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Σκηνικά: Γεωργία Μπούρδα
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Παίζουν: Κάτια Γέρου, Γιώργος Μακρής, Ερατώ Πίσση, Χρήστος Μαλάκης, Πέτρος Σπυρόπουλος

Τιμές Εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο, 5€ Ανέργων
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Διασκευή: Παντελής Δεντάκης
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Τέλειος Φόνος: To αστυνομικό θρίλερ του Φρέντερικ Νοτ για 2η σεζόν στο Θέατρο Eliart
ΘΕΑΤΡΟ
Ο πατέρας μου, του Φλοριάν Ζελλέρ για 2η χρονιά στο Θέατρο Στοά
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Καραφλομπέκατσος, της Λένας Κιτσοπούλου για 2η χρονιά στο Θέατρο Olvio
ΘΕΑΤΡΟ
Ομόνοια — μια μυθοπλασία: Η νέα παραγωγή του Εθνικού σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά – Πρόδρομου Τσινικόρη στο Δίπυλον
ΘΕΑΤΡΟ
Η ομάδα Contratiempo φέρνει ξανά τον «Έμπορο της Βενετίας» στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Βαβέλ: Νέο έργο από την ομάδα blindspot και τη Γιώτα Αργυροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Όλα… Λάθος!: Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει στο Θέατρο Αθηνά
ΘΕΑΤΡΟ
Κατερίνα Γώγου: Το Γαμώτο που Δεν Έζησα, του Ανδρέα Ζαφείρη στη Σκηνή Brecht-2510
ΘΕΑΤΡΟ
Prison… Κέικ, της Μαρίας Ν. Κίτρα για 2η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Ρομπέν, η Καρδιά του Δάσους: Η νέα οικολογική περιπέτεια του Μικρού Εθνικού στο Θέατρο REX
ΘΕΑΤΡΟ
Η Γυναίκα της Ζάκυθος, από την Ομάδα «Σημείο Φυγής» στο Θέατρο Φούρνος
ΘΕΑΤΡΟ
Νεφέλωμα Ωμέγα: Η παράσταση της ομάδας Κι όμΩς κινείται επιστρέφει στο Θέατρο Ροές