MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Υπάρχουμε και επισήμως

Κάτι «κουνιέται» στα ελληνικά ποδηλατικά πράγματα.

author-image Athens Bike City

Εδώ και έναν χρόνο, αστυνομικοί – ποδηλάτες περιπολούν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, με σκοπό την καλύτερη προστασία και εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επισκεπτών. Εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, το μέτρο εφαρμόζεται και στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο. Για εμάς τους ποδηλάτες, η αναγνώριση του ποδηλάτου σαν επίσημου κρατικού μέσου μετακίνησης, είναι άλλη μία μικρή ένδειξη ότι επιτέλους οι συνθήκες ωριμάζουν και το ποδήλατο κατακτάει τη θέση που δικαιούται σαν μέσο μετακίνησης στην πόλη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για περιπολίες αστυνόμευσης με χρήση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων, που άρχισε πιλοτικά αλλά δείχνει να καθιερώνεται και να επεκτείνεται. Πέρα από τα αστυνομικά τους καθήκοντα, οι ποδηλάτες αστυνομικοί παρέχουν οδηγίες και πληροφορίες, τόσο στους ξένους όσο και στους έλληνες επισκέπτες. Φορούν κράνος, αλεξίσφαιρο γιλέκο και οπλοφορούν ενώ τα μηχανοκίνητα ποδήλατα, τους δίνουν την ευελιξία που χρειάζονται για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών κλοπών και επιθέσεων σε βάρος τουριστών.

athensbikecity ellinika podilata astunomia 2

Τόσο η εικόνα των ποδηλατών-αστυνομικών, όσο και η φιλοσοφία της κίνησης αυτής δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην χώρα σε σχέση με το ποδήλατο. Σαν ποδηλάτες και πολίτες, καλωσορίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες απ’ όπου κι αν προέρχονται. Πρόκειται για μία έξυπνη, αποτελεσματική, φιλική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών. Στην Ελλάδα. Χμ, μα γίνονται αυτά?

athensbikecity ellinika podilata astunomia 3

Η πρόθεση υπήρχε από παλιά και ο θεσμός είχε αναγγελθεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, το 2002, το 2009 και το 2012, αλλά δεν προχώρησε ποτέ, παρέμεινε ωραία εξαγγελία. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να συνεχίσει να λειτουργεί και να περιλάβει και άλλες περιοχές.

Το ποδήλατο είναι το πιο ευέλικτο μέσο μετακίνησης στην πόλη, υπό συνθήκες κίνησης. Είναι επίσης φιλικό προς την πόλη και τους πολίτες και κάνει την παρουσία της αστυνομίας πιό διακριτική, αλλά συγχρόνως πιό αποτελεσματική.

athensbikecity ellinika podilata astunomia 5

Οι πολίτες, στις γειτονιές, αντιμετωπίζουν κυρίως το μικρό καθημερινό έγκλημα – μικροκλοπές, παρενοχλήσεις, μικρο-διαρρήξεις, βανδαλισμούς, συμπλοκές, εκφοβισμούς, τροχαίες αυθαιρεσίες και πολλά άλλα τέτοια «μικρο-εγκλήματα» τα οποία όμως αυξάνουν συνολικά το επίπεδο ανασφάλειας και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των περιοχών. Τελικά αυτή είναι η εγκληματικότητα για το 90% από εμάς, δεν μιλάμε για δολοφονίες ή ληστείες τραπεζών, ή οργανωμένη μαφία, αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων. Αλλά σε επίπεδο «εγκληματικότητας της γειτονιάς», τέτοιοι θεσμοί όπως οι ποδηλάτες – αστυνομικοί θα έκαναν τρομερή διαφορά επί της ουσίας, για την καθημερινή ασφάλεια των πολιτών.

athensbikecity ellinika podilata astunomia 6

Χαρήκαμε επίσης διότι τα ποδήλατα που είδαμε ήταν ελληνικά και είναι μία ευκαιρία να ενισχυθεί επιτέλους και η ελληνική ποδηλατική βιομηχανία. Για το επίπεδο της χρήσης που απαιτείται στην πόλη και των αναγκών που θα καλύπτουν -σαν αστυνομικά οχήματα άμεσης επέμβασης – τα ελληνικά ποδήλατα δεν υστερούν σε τίποτα από τα υπόλοιπα. Και φυσικά το κόστος τους, σε σχέση με των υπολοίπων μέσων, για αρχική αγορά και ετήσια λειτουργία και συντήρηση, είναι αστείο. Μπράβο λοιπόν στην Ελληνική Αστυνομία που αποδεικνύεται – σε αυτόν τον τομέα – πρωτοπόρα και ανοιχτόμυαλη.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b