MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
04
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύνθεση Κειμένων

Νίτσε – Βάγκνερ στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Η παράσταση “Νίτσε – Βάγκνερ” σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις, από τις 9 Οκτωβρίου 2016 και κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 19:30, στο Θέατρο Τόπος Αλλού.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Μπορεί η ιδεολογία να γίνει θέατρο;
Μπορεί το θέατρο να εκφράσει τις ιδεολογικές κατευθύνσεις του κοινού;
Μπορεί να τις ερμηνεύσει και να δώσει εξηγήσεις για τις ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις του;

Μια φανταστική συνάντηση πάνω στη σκηνή και μια θυελλώδης συζήτηση ανάμεσα στους δύο φίλους και μετέπειτα άσπονδους εχθρούς του 19ου αιώνα. Ο φιλόσοφος τροφοδότησε με την φιλοσοφία του υπεράνθρωπου όλο το χιτλερικό όραμα περί Άριας φυλής και φυλετικής διαφοράς από άλλες ράτσες. Ο συνθέτης συνόδευσε με τα ρομαντικά και πληθωρικά μουσικά έργα του τις φιέστες και τους φασιστικούς θριάμβους της χιτλερικής Γερμανίας. Ο φασισμός εκμεταλλεύτηκε το έργο και τον δύο για να ντύσει με μια ιδεολογία τις κτηνωδίες του και να ανεβάσει το ηθικό των μαζών και να τον ακολουθήσουν τυφλά.

nitse bagkner theatro topos allou 2016 2

Το πιστεύω και η διδασκαλία του Νίτσε για μια κοινωνία χωρίς αδύναμους αποκόπηκαν από το σύνολο του έργου του και συνοψίστηκαν από τον φασισμό σε: «καταστρέψτε τους αδύναμους».

Πάνω στη σκηνή, ο ημίτρελος Νίτσε σε ένα μόνιμο διονυσιασμό (όπως έλεγαν) στις τελευταίες μέρες της ζωής του στο κατώφλι του 20ου αιώνα (πέθανε τον Αύγουστο του 1900), ζωντανεύει μέσα στο σούρουπο όλα τα φαντάσματα που τον στοιχειώνουν και που ζωντανεύουν μια εποχή.

Το κοινό θ’ ανέβει και πάνω στη σκηνή. Οι θεατές θα κάθονται ανάμεσα στους ηθοποιούς, παίρνοντας έτσι και αυτοί μέρος στη δράση και «ίσως» ένα κομμάτι της ευθύνης. Γίνονται έτσι συμμέτοχοι και συνένοχοι σε ό,τι συμβεί και σε ό,τι επακολουθήσει.

Η συνάντηση είναι ετεροχρονισμένη και οι χρόνοι μπλέκονται. Το μέλλον βγαίνει σαν φυσικό επακόλουθο του παρελθόντος και ο θεατρικός χρόνος παρουσιάζει στους θεατές το δικό τους παρόν, που για τους Έλληνες είναι τόσο έντονο όσο το ζούμε όλοι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής

Σκηνικά: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης

Παίζουν: Βίκυ Αθανασίου, Νίκος Καραστέργιος, Έμμυ Μαυρίκα, Απόστολος Κατσιριντάκης, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Μαρκέλλα Στάμου, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 19:30
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Μακριά νύχτα στη Γη του Νοντ, του Duncan Graham στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
ΘΕΑΤΡΟ
Άμλετ*, του Ανδρέα Φλουράκη στο Θέατρο ΕΛΕΡ
ΘΕΑΤΡΟ
Το Ψέμα του Μυαλού, του Σαμ Σέπαρντ στο Σύγχρονο Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Ένα Κουκλόσπιτο, του Χένρικ Ίψεν στη Σκηνή Μπέκετ
ΘΕΑΤΡΟ
Mother Tongue: Ένας γυναικείος μονόλογος της Γεωργίας Τσαγκαράκη στο Theatre Of The No
Θεατρικά Νέα
Η «Ηλέκτρα» του Δημήτρη Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία - Πρώτες εικόνες από τις πρόβες
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Πατέρας, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Θέατρο Καλλιρόης
ΘΕΑΤΡΟ
Αυτή η νύχτα μένει: Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στο Βασιλικό Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Τα άνθη του κακού, του Σέρχιο Μπλάνκο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
ΘΕΑΤΡΟ
Με δύvαμη από τηv Κηφισιά, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάvη στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Ιζαντόρα Ντακ: Το μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους “αναβιώνει” στη Λυρική
ΘΕΑΤΡΟ
Στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης γίνονται «Όλα...λάθος!»