MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
01
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Focus on Syria: While I Was Waiting των Omar Abusaada και Mohammad Al Attar στη Στέγη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

O Σύριος σκηνοθέτης Ομάρ Αμπουσαάντα καταγράφει το σήμα της ανθρώπινης ζωής και, μαζί, την ελπίδα μιας ολόκληρης χώρας για ανάσταση από τον όλεθρο. Μια σπαρακτική πολιτική αλληγορία βγαλμένη από τα ερείπια της Δαμασκού, με τίτλο “While I Was Waiting” στις 26 και 27 Οκτωβρίου στη Στέγη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Τόπος: Η Δαμασκός της Συρίας στα πρόθυρα της διάλυσης. Χρόνος: 2015, πέμπτο έτος της αιματηρής εμφύλιας διαμάχης. Ο νεαρός Ταΐμ πέφτει θύμα ανελέητου ξυλοδαρμού σε ένα από τα δεκάδες σημεία στρατιωτικού ελέγχου της πόλης και μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Είναι το δεύτερο τραγικό συμβάν που συγκλονίζει την οικογένειά του –μετά το θάνατο του πατέρα του– και τη φέρνει αντιμέτωπη με βασανιστικά ερωτήματα και οδυνηρές αποκαλύψεις.

Στο βαθύ του ύπνο, στα όρια συνειδητού και ασυνείδητου, ο Ταΐμ φαντάζει με βωβό παρατηρητή τόσο της οικογενειακής κρίσης όσο και των σαρωτικών αλλαγών που μετασχηματίζουν γοργά την πατρίδα του σε μια no man’s land. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

focus on syria stegi 2016 2

Πέντε χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στο Meeting Points 6, το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης για την Αραβική Άνοιξη, ο Σύριος σκηνοθέτης Ομάρ Αμπουσαάντα και ο σταθερός συνεργάτης του, ο συγγραφέας Mohammad Al Atar, επιστρέφουν στη Στέγη για να ερευνήσουν την υπαρξιακή πάλη που εγείρουν τραυματικές συνθήκες, όπως η απουσία, η αναμονή και η ανάγκη του να ανήκεις. Στο όριο μεταξύ θεάτρου ντοκουμέντου και θεάτρου επινόησης και κάνοντας χρήση οπτικοακουστικών μέσων και αρχειακού υλικού, ο Αμπουσαάντα αναγνωρίζει σε μια ιστορία μυθοπλασίας τη σύγχρονη ιστορία μιας χώρας. Ο Ταΐμ είναι η προσωποποίηση μιας ενδιάμεσης «γκρίζας» ζώνης, που δεν βρίσκεται εν ζωή, μα ούτε έχει αγγίξει το θάνατο, μιας επώδυνης ακροβασίας ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία.

Γεννημένος στη λαβωμένη Δαμασκό, ο Ομάρ Αμπουσαάντα αντιμετωπίζει το πολιτικό θέατρο ως μια πράξη αντίστασης, παρότι, όπως λέει ο ίδιος, «οι αξίες του απέτυχαν να πραγματωθούν όταν αυτό ήταν ακόμα δυνατό». Συνάμα, το θέατρό του λειτουργεί σαν μια δυνατότητα καταγραφής της Ιστορίας, επαναφέροντας το ερώτημα για την επίδραση της μυθοπλασίας σε μια σπαρασσόμενη πραγματικότητα. Για τις δραματουργικές ανάγκες του While I was waiting, ο σκηνοθέτης ήρθε σε επαφή με οικογένειες ανθρώπων που βρίσκονται σε κώμα και με γιατρούς, προκειμένου να κατανοήσει τους μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος σε καταστολή. Η παράστασή του «επεμβαίνει» σαν μια επιχείρηση διάσωσης σε εμπόλεμη ζώνη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Mohammad Al Attar
Σκηνοθεσία: Omar Abusaada

Σκηνικά: Bissane Al Charif
Μουσική: Samer Saem Eldahr (Hello Psychaleppo)
Φωτισμοί: Hasan Albalkhi, Abdulhamid Khalifeh

Παίζουν: Amal Omran, Mohammad Alarashi, Nanda Mohammad, Reham Kassar, Mouiad Roumieh, Mohamad Al Refai

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 7 - 10 - 15 - 18€, Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 - 12 - 14€, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 - 11 - 13€, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€
Παραστάσεις: 26 και 27 Οκτωβρίου 2016 στις 21.00
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ήμερη, του Φ. Ντοστογιέφσκι για 2η σεζόν στο Θέατρο Σφενδόνη
ΘΕΑΤΡΟ
Έχεις Αργήσει: Το χοροθεατρικό έργο των Αντωνίας Οικονόμου και Παντελή Πιλάβιου στα Τζάμια Κρύσταλλα
ΘΕΑΤΡΟ
Η ηλικία είναι ένα συναίσθημα: Η Λίλα Μπακλέση ερμηνεύει στο ΕΛΕΡ τον βραβευμένο μονόλογο
ΘΕΑΤΡΟ
Το Αρνί: Το υπαρξιακό θρίλερ του Θοδωρή Τσαπακίδη στο ΠΛΥΦΑ
ΘΕΑΤΡΟ
Genica: Η παράσταση των Ιόλη Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη επιστρέφει στο Θέατρο Σημείο
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Κουαρτέτοιοι φέρνουν ξανά τη «Σολ Δίαιτα» στο Θέατρο Μεταξουργείο
ΘΕΑΤΡΟ
«Ο Παρείσακτος» του Κωνσταντίνου Αβράμη επιστρέφει στο ΠΛΥΦΑ
ΘΕΑΤΡΟ
Το κλουβί με τις τρελές: Το θρυλικό μιούζικαλ ανεβαίνει από τον Γιώργο Βάλαρη στο Θέατρο Βέμπο
ΘΕΑΤΡΟ
Κοιμώμενος Χαλεπάς… ο Σαλός Άγιος, του Άγγελου Ανδρεόπουλου για 5η σεζόν στο Θέατρο Καλλιρόης
ΘΕΑΤΡΟ
Όταν σταμάτησα να καταλαβαίνω τον κόσμο: Η νέα, ανατρεπτική παράσταση του Γιώργου Βαλαή έρχεται στο Bios
Θέατρα
Σκρουτζ: Ένα χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ για όλη την οικογένεια στο Metropolitan The Urban Theater
ΘΕΑΤΡΟ
Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος: Το δυστοπικό σύμπαν του Χάξλεϊ ζωντανεύει στο Δίπυλον από την Αικατερίνη Παπαγεωργίου