MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νέα σεζόν στο θέατρο Πάνθεον με “Ηρακλή” και “Ρωμαίο και Ιουλιέτα”

Το θέατρο Πάνθεον μετράει αντίστροφα για τις δύο μεγάλες παραγωγές του, καθώς ο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου και ο “Ηρακλής και οι 12 άθλοι” του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη στις 16 Οκτωβρίου 2016.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

“Πάντοτε στην καλλιτεχνική ζωή μου, φοβόμουν να σκεφτώ ότι θα ασχοληθώ ποτέ με το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», γιατί ήταν ένα έργο που με γοήτευε πολύ, όπως γοητεύει όλο τον κόσμο και ένα έργο που φοβόμουν ότι δεν μπορεί κάποιος να το πιάσει, χωρίς να βγει από αυτό πληγωμένος”. Αποδεχόμενος τις “αδυναμίες” του στην επαφή με τον Σαίξπηρ, προλόγισε ο Δημήτρης Λιγνάδης το «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα», που ανεβαίνει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Πάνθεον.

Κατά τον Δημήτρη Λιγνάδη ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα δεν είναι μόνο η ιστορία του, δεν είναι μόνο ο μύθος του, “είναι το γεγονός ότι ο Σαίξπηρ περιγράφει αυτά τα δύο νέα παιδιά που οδηγούνται σε αυτή την απολυτότητα, σε αυτή την ακρότητα, να δικαιώσουν τον τίτλο «πεθαίνω από αγάπη», σε αντιδιαστολή με έναν κόσμο ενηλίκων, ο οποίος δεν θα πέθαινε ποτέ από αγάπη, το πολύ πολύ να πέθαινε για το χρήμα, για το κέρδος, για το προσωπικό εγώ”.

romaios kai ioulieta pantheon 2016 2

Για το φιλόδοξο ανέβασμα ο σκηνοθέτης επέλεξε δυο νεαρούς – ανήλικους για την ακρίβεια – πρωταγωνιστές, τον 16χρονο Γιάννη Τσουμαράκη και την 15χρονη Δανάη Βασιλοπούλου. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο τόλμημα της παράστασης. “Είναι δύο υπερταλαντούχα και χαρισματικά παιδιά, και στην επίδοση των προβών αλλά και στην απόδοση του αποτελέσματος. Ο λόγος που τους επέλεξα, δεν είναι μόνο ηλικιακός-φυσιογνωμικός, σας θυμίζω ότι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα στο έργο σύμφωνα με τα λόγια του Σαίξπηρ, η μεν Ιουλιέτα είναι 13, ο δε Ρωμαίος 15, αλλά ο τρόπος που αισθάνονται, που μιλάνε, που παίζουν, που υπάρχουν πάνω στη σκηνή, με μία γλυκιά, επιδέξια αδεξιότητα, πράγμα που θέλω να υπάρχει”. 

Το στοίχημα του Δημήτρη Λιγνάδη είναι διπλό: να μας μεταφέρει μέσα από τα μάτια των νέων παιδιών ερασιτεχνών ηθοποιών, την ωραιότερη ιστορία αγάπης που έχει γραφτεί ποτέ και να μας αποκαλύψει την αντιπαραβολή των δύο κόσμων: Της αγνότητας, της δύναμης, αλλά και της απολυτότητας του εφηβικού έρωτα από τη μία, τον φαρισαϊκό καθωσπρεπισμό, τον υποκριτικό ρεαλισμό και τον φθόνο των ενηλίκων από την άλλη.

romaios kai ioulieta pantheon 2016

Στις αναπάντεχες επιλογές της σκηνοθεσίας του συγκαταλέγεται και η επιλογή του Στάθη Ψάλτη, ο οποίος θα υποδυθεί την παραμάνα της Ιουλιέτας.

Ο Δημήτρης Πιατάς θα ενσαρκώσει τον πατέρα Λαυρέντιο, μητέρα της Ιουλιέτας θα είναι η Ελισάβετ Μουτάφη, ενώ επί σκηνής θα δούμε ακόμα τους: Σταύρο Βόλκο, Βασίλη Μηλιώνη, Πάνο Παπαδόπουλο, Ρένο Ρώτα, Νικόλα Στραβοπόδη, Θάνο Τοκάκη, Γιωργή Τσουρή, και τον Δημήτρη Λιγνάδη στον ρόλο του πρίγκιπα, σε ένα 20μελή θίασο.

Η μετάφραση είναι του Διονύση Καψάλη, τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει αναλάβει ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, τη μουσική ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και την κίνηση η Πωλίν Ούγκε.

iraklis nikos kouris pantheon 2016

Η δεύτερη παραγωγή του Πάνθεον, ο “Ηρακλής, και οι 12 άθλοι”, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και σκηνικά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, ανεβαίνει για δεύτερη φορά, με ανανεωμένο καστ και πρωταγωνιστή το Νίκο Κουρή.”Με μια σύγχρονη γραφή και καινούρια ματιά, μουσική και τραγούδια τα ερεθίσματα του μυθολογικού υλικού είναι τόσο διαπαιδαγωγικά όσο και διασκεδαστικά, με σκοπό την παρακίνηση της εύπλαστης παιδικής ψυχής και την πιθανή αφύπνιση του αυθορμητισμού και της αμελημένης προσπάθειας του κάθε ενήλικα”, σημειώνει ο Απόλλωνας  Παπαθεοχάρης.

O Νίκος Κουρής δοκιμάζεται ξανά στο παιδικό θέατρο αφού όπως εξηγεί “δεν πιστεύω καθόλου στο διαχωρισμό παιδικού και ενήλικου θεάτρου. Νομίζω ότι ο διαχωρισμός μέσα μας έχει συμβεί, επειδή δεν ασχολούμαστε σοβαρά με το παιδικό θέατρο και θεωρώ ότι οι ενήλικοι υποτιμάμε πολύ τα παιδιά, επειδή είμαστε σε θέση εξουσίας, επειδή δυστυχώς είμαστε αυτοί που αποφασίζουν, επειδή είμαστε πιο μεγάλοι”.

Η σχέση του Κουρή με τους άθλους του Ηρακλή ενισχύθηκε όταν ο ίδιος αφηγούνταν τις περιπέτειες στο γιο του.“Σε αυτή την παράσταση ανακάλυψα μία άλλη διάσταση του Ηρακλή: ενώ είναι ένας πάρα πολύ δυνατός “σούπερ ήρωας” που καταφέρνει κάτι πολύ δυναμικό, την ίδια στιγμή είναι κάποιος, ο οποίος έχει μία εσωτερική διαδρομή πιο πνευματική και ο κάθε άθλος που κάνει είναι σαν να σηκώνει ένα παράδειγμα για εμάς που τον κοιτάμε – παιδιά και μεγάλοι.

iraklis sunenteuksi tupou pantheon

Στο πλευρό του Νίκου Κουρή θα βρεθεί η Ρούλα Πατεράκη, που περιμένει με ανυπομονησία την πρεμιέρα για να ξανασυναντήσει τους “δικούς” της θεατές. “Τα παιδιά είναι το πιο ζωντανό και δίκαιο κοινό. Με αυτή την παράσταση βρήκα ξανά το ενδιαφέρον για το κοινό στο θέατρο, μου χαρίζει υγεία, χαρά και κάποια νιάτα», λέει η ίδια.

Τον θίασο συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, οι: Άγγελος Μπούρας, Γιώργος Σουξές, Αρετή Πασχάλη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Τσαμπίκα Φεσάκη, Παναγιώτης Μαλικούρτης, Γρηγορία Μεθενίτη και η Τατιάνα Δημητριάδου.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b